scan gezondheid

Preventief onderzoek zonder doktersverwijzing

Zou jij graag inzicht willen in jouw gezondheid? Wil je weten hoe gezond je daadwerkelijk bent, maar ervaar je geen lichamelijke ongemakken? Dan kun je in de reguliere gezondheidszorg geen medisch onderzoek laten verrichten. Gelukkig kan dit buiten de reguliere gezondheidszorg om wél. Jij kunt zonder een doktersverwijzing preventief medisch onderzoek laten uitvoeren. Voorkomen is beter dan genezen en dus is een preventief onderzoek heel waardevol.

Verschillende scans mogelijk

Er zijn verschillende medische onderzoeken beschikbaar die je preventief kunt laten uitvoeren. Een van deze onderzoeken betreft de MRI scan. Dit is een radiologisch onderzoek met een hoge effectiviteit. Met deze scan kan het te onderzoeken lichaamsdeel goed in beeld worden gebracht. Laat je bijvoorbeeld een scan van je knie maken? Dan zullen niet alleen de knieschijf maar ook de omliggende banden en spieren zichtbaar zijn. Het is vanwege deze hoge effectiviteit ook goed verklaarbaar dat deze onderzoeksmethode vaak wordt ingezet. Dit heeft overigens niet alleen maar te maken met de effectiviteit van het onderzoek. Ook de brede toepasbaarheid zorgt voor de populariteit van het onderzoek. Je kunt dit radiologische onderzoek namelijk voor diverse lichaamsdelen gebruiken.

Dit houdt het radiologische onderzoek in

Het voornoemde radiologische onderzoek is effectief en breed toepasbaar. Maar wat houdt het onderzoek concreet in? Wat kun je van het onderzoek verwachten als je bijvoorbeeld een MRI hersenen laat uitvoeren? Bij dit radiologische onderzoek wordt er met magnetische velden een beeld gevormd van het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze beelden worden gemaakt terwijl jij op een bank in een soort tunnel ligt. Gedurende het onderzoek heb je een koptelefoon met jouw favoriete muziek op. Zo wordt de herrie van de scan verminderd. Het is van belang dat je geen metaal draagt of beweegt tijdens de scan. Hierdoor zouden de beelden namelijk kunnen worden verstoord. Blijf je goed stilliggen? Dan is het onderzoek voordat je het weet alweer voorbij!


Overige medische onderzoeken

Een MRI is een veel gebruikte medische onderzoeksmethode. Dit heeft zoals gezegd met de hoge effectiviteit en de brede toepasbaarheid te maken. Maar het is niet de enige beschikbare medische onderzoeksmethode met een hoge effectiviteit. Er zijn nog veel meer waardevolle medische onderzoeken die je preventief kunt laten uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld inzicht krijgen in de gezondheid van je hart? Dan kun je een uitgebreid cardiologisch onderzoek laten uitvoeren. Wil je daarentegen juist weten hoe het met de gezondheid van je huid gesteld is? Dan kun je kiezen voor een dermatologisch onderzoek. Wil je een goed beeld krijgen van jouw algehele gezondheid? Dan biedt een complete bodyscan uitkomst.