senior stel

Prostaat-operatie ondergaan? De penispomp helpt bij het revalideren!

Bij een radicale prostatectomie wordt de prostaatklier verwijderd, evenals een deel van het omliggende weefsel, waaronder zenuwen en lymfeklieren. Een van de bijwerkingen van een prostaatoperatie is erectiestoornissen. Uit verschillende studies blijkt dat ongeveer 9 van de 10 mannen die deze ingreep ondergaan uiteindelijk een zekere mate van impotentie hebben. Gelukkig zijn er oplossingen die helpen om de erectiele functie te herstellen bij mannen die een prostaatverwijdering hebben ondergaan, zoals de penispomp! We vertellen je er hier alles over.


Wat doet een penispomp?

Penisrevalidatie is een soort kinesitherapie voor de penis. Na een prostaatverwijdering helpt een penispomp de erectiele functie te herstellen door de penis regelmatig te trainen. Net zoals lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid, is regelmatig gebruik van een penispomp goed voor de gezondheid van de penis. Erecties ontstaan wanneer een aanzienlijke hoeveelheid bloed naar de penis stroomt en deze opzwelt. Wanneer de penis lange tijd slap blijft, wordt het penisweefsel beroofd van zuurstofrijk bloed. Dit leidt tot verlies van flexibiliteit en littekenvorming in de corpora cavernosa (de gladde spieren die zich ontspannen en zo het bloed in de penis laten stromen tijdens de erectie). Het daaruit voortvloeiende onvermogen van de penis om uit te zetten, leidt tot erectiestoornissen. Het gebruik van een penispomp voor en na een prostaatverwijdering kan de gezondheid van de penis aanzienlijk verbeteren. Met de pomp worden de zwellichamen in de penis immers op een kunstmatige manier opgewekt, zodat ze bloed opnemen en er een erectie kan ontstaan.

Werking van de penispomp

Net zoals andere pompsystemen, maakt de penispomp gebruik van een pers- en zuigsysteem waarbij overdruk en onderdruk wordt gecreëerd. Wanneer de lucht uit de afgesloten cilinder wordt gezogen, vermindert de druk in de cilinder, en is er dus sprake van onderdruk. Deze onderdruk zorgt ervoor dat het bloed naar de penis begint te stromen. Het bloed wordt naar de zwellichamen van de penis gestuwd en de zwellichamen vullen zich met bloed, net zoals bij een natuurlijke erectie. Om de penispomp te gebruiken schuif je de cilinder over de penis totdat deze vacuüm is. Met de andere hand gebruik je de pomp. Pomp enkele keren en merk hoe het bloed begint te stromen. Neem een korte pauze en pomp opnieuw enkele keren. Je kan dit steeds meer opdrijven (telkens met korte pauzes ertussen), maar het mag nooit pijn doen. Zodra de erectie is bereikt, is het belangrijk om de drukring om de basis van de penis te schuiven, om ervoor te zorgen dat het bloed niet meteen weer terugstroomt als je de cilinder verwijdert, en dus een betere erectie te hebben en te behouden. Let wel op dat je de ring niet langer dan 30 minuten om de penis laat!

Soorten penispompen

Er bestaan twee soorten penispompen: een handmatige handpomp en een elektrische penispomp. Beiden werken grotendeels hetzelfde, met natuurlijk als uitzondering dat je bij een handpomp het pompen handmatig moet doen, en dat je bij de elektrische pomp op een knopje drukt. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Een handpomp is aangenaam, omdat hij stil en snel is in gebruik. Je kan de zuigkracht accuraat en voorzichtig opvoeren, waardoor je meer controle hebt. Vaak weegt de handpomp minder dan de elektrische pomp. Je hebt geen batterijen nodig en de pomp gaat in principe langer mee omdat er geen elektrische onderdelen zijn die kapot kunnen gaan. Een handpomp is ook goedkoper dan de elektrische tegenhanger. Een elektrische penispomp kopen is dan weer aan te raden als het lastig is om beide handen te gebruiken (één hand zit om de cilinder en de andere hand bedient de handpomp) en is vast en zeker de beste optie als je weinig kracht hebt in je handen.