Recensie van het boek ‘Mooi ouder worden’ door P. Anthone

Als je meer wilt weten over hoe en waardoor je huid veroudert en hoe je je huid het beste verzorgt, dan is “Mooi ouder worden” een prima boek om te lezen. Het boek is geschreven door Pascale Anthone en haar zus Dr. Nancy Anthone, die samen de beautykliniek Cosmedics runnen. Het boek is via hun site te bestellen.


Het is een grondig boek dat begint bij het begin, de chromosomen, het DNA en de genen. Aan de hand van uitgebreide foto’s zie je de ontwikkeling en groei van baby tot volwassene. Erfelijkheid bepaalt veel en als je een goede basis hebt, met een sterke kaaklijn en voldoende vetmassa, dan zal je er langer jong uit blijven zien.

Veroudering

Na de volwassenheid sluipt de veroudering er langzaam in. Bij veroudering spelen drie aspecten een rol:

  • volumeverlies
  • huidveroudering
  • contrastverlies

Alle drie de aspecten worden uitvoerig in het boek behandeld.

Je krijgt uitleg over hoe en waar in het gezicht botmassa verlies en verlies van vetweefsel plaatsvindt, allemaal uitgebreid geïllustreerd aan de hand van foto’s. Bij het hoofdstuk huidveroudering lees je hoe de huid is opgebouwd, welke huidtypes er zijn en welke intrinsieke en extrinsieke factoren een rol spelen bij de veroudering van de huid. Bij contrastverlies gaat het om verlies van pigment in haar en huid en een mindere doorbloeding.

Foto uit het boek ter illustratie

Huidverzorging

Dit hoofdstuk is waarschijnlijk voor veel mensen het interessantste. Hier lees je wat je kan doen om je huid op de juiste manier te verzorgen en veroudering zoveel mogelijk tegen te gaan. Je krijgt antwoord op de vraag waaruit een dagelijkse basisroutine voor de huidverzorging zou moeten bestaan. En, heel goed om te weten: welke stoffen en ingrediënten echt iets voor je huid kunnen betekenen.


Naast de eigen verzorging, lees je ook over mogelijke cosmetische behandelingen en chirurgische ingrepen die je kunt laten uitvoeren. Welke behandelingen kan je laten uitvoeren bij volumeverlies, bij rimpels of bij huidverslapping. Je wordt uitgebreid voorgelicht over de verschillende mogelijkheden die er zijn, wat de voordelen en nadelen zijn en verschillen ertussen.

Over het boek

Mooi ouder worden is een mooi uitgevoerd boek met zoveel informatie dat je het bijna een naslagwerk kunt noemen. De vele foto’s en illustraties maken het gemakkelijker om alle informatie tot je te nemen. Het boek heeft een paar leuke extraatjes. Zo is er bijvoorbeeld een kaart met vragen waarmee je je huidtype, gevoeligheid, huidbarrière en mate van zonbeschadiging kan bepalen. En, wie geïnteresseerd is in cosmetische behandelingen, krijgt in dit boek alle informatie die je wilt weten van mensen uit het vak.