stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren, hoe doe je dat?

Wie piekert er niet af en toe? Piekeren of je zorgen maken is een natuurlijke reactie op onzekerheid of stress. Maar piekeren kan ongezonde vormen aannemen die zowel je geestelijke als lichamelijke welzijn beïnvloeden. Als je in je hoofd maar blijft malen over dezelfde onderwerpen of problemen zonder dat het ergens toe leidt, dan is het tijd om er iets aan te doen. Dat kan je zelf doen of met behulp van een goede therapeut. Onderstaande tips kunnen helpen.

Tips om te stoppen met piekeren

1. Krijg inzicht in je zorgen

Pas als je voor jezelf helder weet te krijgen waar je precies over piekert, kan je er iets aan doen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door op te schrijven wat je zorgen zijn. Op die manier kan je patronen in je denken ontdekken. Als je naar je lijstje van pieker onderwerpen kijkt, kan je bepalen of het om realistische zorgen gaat.

2. Geef jezelf beperkte tijd om te piekeren

Voorkom dat je de in dezelfde gedachten blijft hangen door jezelf 10-15 minuten te geven om te piekeren. Bedenk wat je zorgen zijn en als de tijd voorbij is, probeer je het los te laten. Als je jezelf op andere momenten betrapt op piekeren of negatieve gedachten, stop dan en onthoud ze voor je piekertijd.

3. Leef in het moment

Piekeren of je zorgen maken, doe je vaak over dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren of waar jezelf geen invloed op hebt. Door je te oefenen in mindfulness en te leven in het moment, verminder je je zorgen. Dat doe je door gedachten bij één activiteit te houden, door je niet af te laten leiden door wat er op je heen gebeurt en niet mee te gaan met afleidende gedachten. Dat heeft oefening nodig en kan je ook met de hulp van een therapeut leren.

4. Probeer de oorzaak voor piekeren weg te nemen

Het is niet altijd mogelijk om de oorzaak van je piekeren of zorgen weg te nemen. Maar als er dingen zijn die je wel kan doen om je problemen op te lossen of te verminderen, kom dan in actie. Bedenk waarop je wel invloed kan uitoefenen en waarop niet. Misschien lukt het niet allemaal in één keer. Probeer het dan stap voor stap aan te pakken.

5. Probeer ontspanningsoefeningen

Door je lichaam te ontspannen wordt ook je geest rustiger en verminder je stresshormonen. Verdiep je in ademhalingsoefeningen, de bodyscan meditatie waarbij je je spieren van top tot teen leert ontspannen of ga aan yoga doen.

6. Je hoeft het niet alleen te doen

Het kan helpen om je zorgen te delen met iemand die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend of familielid zijn, maar ook een therapeut. Op de website van dejuistetherapeut.nl kan je iemand zoeken bij je in de buurt, bijvoorbeeld een goede therapeut in Apeldoorn.

7. Overlaad jezelf niet met informatie

Door constant bezig te zijn met het volgen van nieuws of sociale media, word je niet vrolijker. Het kan een bron zijn van stress en voor nog meer zorgen. Vermijd ook het eindeloos zoeken naar informatie over onderwerpen of kwalen waarover je je druk maakt.

8. Beweeg je lichaam

Door lichaamsbeweging verbetert je humeur en verminder je stress. Tijdens het bewegen komen er endorfines, een soort gelukshormonen vrij waardoor je je beter voelt. Probeer tenminste 30 minuten per dag matig inspannende activiteiten te doen zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Ook rekken en strekken tijdens de dag kan al helpen.

Een paar snelle tips voor ontspanning en het loslaten van je gedachten

  • Haal een paar keer diep adem
  • Leid jezelf af met een activiteit die je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld iets bakken, een podcast luisteren of tuinieren.
  • Zet je favoriete muziek op
  • Ga een blokje om

Conclusie

Laat je leven niet beheersen door piekeren. Piekeren is een negatieve gewoonte die je kan afleren, met of zonder professionele hulp.