tandvlees

Terugtrekkend tandvlees, wat is het en wat kan je er tegen doen?

Laatst bijgewerkt:

Terugtrekkend tandvlees is een aandoening waarbij de bovenste rand van het tandvlees, dat om de tanden en kiezen sluit, zich terugtrekt waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Het is een proces dat geleidelijk plaatsvindt. Hoewel het ook bij jongeren kan voorkomen, is het toch iets dat vooral bij ouderen voorkomt.


Lees ook: 6 anti-aging tips voor je gebit

Hoe herken je terugtrekkend tandvlees?

De tandarts houdt naast je gebit, ook de gezondheid van je tandvlees in de gaten en doet een tandvleesmeting of pocketmeting. Hierbij wordt de afstand tussen je tanden en je tandvlees gemeten wordt. Een afstand van 1-3 mm wordt als normaal gezien, alles daarboven wijst op een aandoening van het tandvlees. In het ergste geval kan dit leiden tot loszittenden tanden en kiezen met als gevolg dat je een kunstgebit of implantaat nodig is.

Zelf kan je het merken aan de volgende symptomen:

  • bloedend tandvlees na het poetsen of flossen
  • gezwollen, rood en/of pijnlijk tandvlees
  • slechte adem
  • zichtbare tandhalzen
  • tanden die los zitten

Wat zijn de gevolgen van teruggetrokken tandvlees?

Als het tandvlees zich terugtrekt, komen er grotere delen van de tanden en tandhalzen bloot te liggen. Als gevolg daarvan worden ook kieren en spleten tussen de tanden en kiezen groter. Bacteriën kunnen zich daar makkelijk ophopen waardoor tandplak en tandsteen gevormd wordt. In een gevorderd stadium kunnen tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen zijn normaal gesproken bedekt door tandvlees en hebben geen glazuurlaagje. Ze zijn daardoor gevoeliger voor tandbederf. Onbedekte tandhalzen zorgen ook voor gevoelige tanden. In het ergste geval kunnen tanden los gaan zitten.

Wat zijn oorzaken van terugtrekkend tandvlees?

Tandvleesontsteking is een voorloper zijn van terugtrekkend tandvlees. Als bacteriën zich ophopen en achterblijven in het gebit, vormt zich eerst tandplak en later tandsteen. Tandsteen kan het tandvlees beschadigen en zorgt ervoor dat het tandvlees wegtrekt van de tanden en kiezen.


De volgende factoren kunnen terugtrekkend tandvlees veroorzaken of verergeren.

terugtrekkend tandvlees
terugtrekkend tandvlees meting
  1. te hard poetsen
  2. vorming van tandplak en tandsteen
  3. roken
  4. tandenknarsen of kaken te hard op elkaar klemmen (bruxisme)
  5. een piercing in de mond
  6. hormonale veranderingen bij vrouwen zoals tijdens de zwangerschap of overgang
  7. aanleg
  8. bepaalde ziekten zoals diabetes en hiv zijn risicofactoren
  9. sommig medicijnen hebben als bijverschijnsel een droge mond. Door te weinig speeksel wordt je tandvlees kwetsbaarder en komen ontstekingen eerder voor.

Hoe voorkom je het terugtrekken van tandvlees?

Door je gebit goed te verzorgen en ieder half jaar naar de tandarts te gaan en je gebit te laten schoonmaken. Door een goede gebitsverzorging krijgen tandplak en tandsteen geen kans. Niet alleen poetsen is belangrijk, ook het gebruik van flossen, tandenstokers of gum sticks zijn van belang. Het schoonmaken tussen de tanden en kiezen, helpt tandvleesontsteking te voorkomen en daardoor ook terugtrekkend tandvlees.

Kan je terugtrekkend tandvlees herstellen?

Eenmaal teruggetrokken tandvlees zal zich niet meer vanzelf herstellen. Wel kan het proces tot stilstand gebracht worden door je gebit goed te laten schoonmaken, goed te verzorgen en tandvleesontstekingen te voorkomen. In ernstige gevallen zijn er speciale behandelingen als een flapoperatie of tandvleestransplantatie mogelijk.

Flapoperatie

Bij een flapoperatie wordt het tandvlees onder plaatselijke verdoving losgemaakt. Ontstoken tandvlees wordt verwijderd en de tandhalzen worden schoongemaakt. Daarna wordt het tandvlees weer vastgehecht.

Tandvleestransplantatie

Bij een tandvlees transplantatie wordt elders uit de mond weefsel verwijderd en getransplanteerd op plekken waar het tandvlees zich heeft teruggetrokken.