Thuis sporten: dit zijn goede oefeningen

Dat bewegen belangrijk is, weet iedereen wel. Zeker als je de 50 gepasseerd bent, is het zaak om bezig te blijven. Dit is goed voor je botten, spieren, conditie, hart en je geest. Sinds de coronacrisis zijn steeds meer mensen thuis gaan sporten. Tijdens corona was dat noodgedwongen, omdat sportscholen dicht moesten blijven. Maar ook daarna zijn veel mensen thuis blijven sporten. Dit is ideaal, omdat het makkelijk te plannen is én je in een half uurtje al een goede workout kunt doen. In dit artikel staan vijf voorbeelden van oefeningen die makkelijk thuis gedaan kunnen worden.

Barbells

Met een barbell kun je diverse goede oefeningen doen. Het is een stang, die in elke sportschool wordt gebruikt. Een goede oefening, ook voor beginners, is de deadlift. Je zet vooral je onderlichaam en lage rug aan het werk. Je houdt de (Olympic) barbell vast met de binnenkant van je polsen naar je toe gericht. Houd je armen gestrekt en laat de stang op je bovenbenen rusten. Daarna laat je de barbell naar je voeten zakken, door alleen je bovenlichaam te bewegen. Laat de barbell zo ver mogelijk zakken en houd je knieën licht gebogen. Na drie sets van tien herhalingen voel je dat je lekker bezig bent geweest.

Roeien

Op het gebied van cardio heb je de keuze uit verschillende soorten fitnessapparatuur. De roeitrainer is bijvoorbeeld zeer geschikt. Met roeien gebruik je zowat je hele lichaam. Het is niet voor niks dat roeiers vaak één bonk spieren zijn. Het handige van een roeitrainer is dat je op de trainer zelf programma’s kunt volgen. Daardoor hoef je zelf niet na te denken, waardoor je je volledig op de training kunt richten.


Jumping jacks

Voor jumping jacks heb je geen apparaat of gewicht nodig. Er is alleen een ijzeren conditie en doorzettingsvermogen vereist. Dit is namelijk een oefening waarmee je je hartslag flink de hoogte in jaagt. Je gaat met je handen langs je lichaam staan. Nu spring je met je benen tegelijk uit elkaar, zodat ze wijd staan. Je armen beweeg je op hetzelfde moment zijwaarts mee omhoog. Je hoeft niet te tellen hoeveel jumping jacks je haalt. Je lichaam zegt vanzelf dat het mooi is geweest. De eerste keer haal je waarschijnlijk de minuut niet.

Squats

Squats kunnen met en zonder gewichten. Om het beste effect voor je benen en billen te krijgen, is het handig om gewichten te gebruiken. Je zet je voeten uit elkaar en laat je tenen iets zijwaarts wijzen. Vervolgens zak je diep door je knieën, tot ze een hoek van 90 graden maken. Daarna kom je rustig weer omhoog. Dit herhaal je minstens tien keer.

Planken

En tot slot is het tijd om te liggen, maar nog niet om te ontspannen. Bij het planken neem je de positie aan van een push-up, maar nu steun je op je ellebogen en onderarmen. Houd je rug recht door een plank van jezelf te maken. Hiermee train je je buikspieren en je core.