Eenvoudig en makkelijk op te volgen tips.
Gezond ouder worden, hoe doe je dat? Het helpt natuurlijk wel als je er zo jong mogelijk mee begint.
1. Kies voor echte voeding, niet voor supplementen
Om gezond ouder te worden is het belangrijk om hoge concentraties van de stoffen vitamine C en E, beta-caroteen en selenium in je lichaam te hebben. Dit zijn belangrijke antioxidanten die helpen veroudering tegen te gaan. Tot nu toe is er geen bewijs dat supplementen die deze stoffen bevatten dezelfde anti-verouderende kwaliteiten leveren als echte voeding. Eet dus zo veel mogelijk verse en natuurlijke producten zoals kleurrijke groenten- en fruitsoorten en volkoren producten. Beperk bewerkte, gebleekte en geraffineerde producten.
2. Ontbijt vezelrijk
Ontbijt met vezelrijke producten. Vezels vertragen de snelheid waarmee suikers worden opgenomen in je lichaam. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel gedurende de rest van de dag stabiel te houden. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat meer vet wordt opgeslagen, je eerder weer een hongergevoel krijgt en het veroudert je lichaam in een hoger tempo.
3. Leef als een gewoontedier
Het klinkt misschien wat saai, maar het is goed voor je als volgens vaste patronen leeft. Ga op dezelfde tijd slapen, sta op dezelfde tijd op, eet op vaste tijden. Naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam steeds meer moeite om zich weer aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Een paar uur slaap minder, een nachtje doorzakken of een verkoudheid hakt er steeds meer in. Door een vaste routine aan te houden heb je hier het minste last van.
4. Wees matig
Wil je gezond ouder worden? Dan rook je niet, drink je niet te veel, eet je niet te veel en werk je niet te veel. Zelfs ’te veel’ sporten is niet goed voor je.
5. Relax
Iedereen heeft te maken met stress, het gaat er om hoe je er mee omgaat. Stress heeft op de lange duur negatieve gevolgen. Het verzwakt je immuunsysteem, de kans op depressie wordt groter, je krijgt er een slecht humeur van en wordt eerder moe. (bron). Het goede nieuws is dat je kan leren om beter met stress om te gaan. Dus leer ontspannen, ga joggen, ga yoga doen of mediteren.
6. Blijf actief
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die met pensioen gaan eerder te maken krijgen met overgewicht en chronische ziekten. Het lijkt dus een goed idee om ver van de geraniums weg te blijven. Is de tijd aangebroken dat je moet stoppen met werken, zoek dan een hobby, ga vrijwilligerswerk doen. Alles is beter dan niks doen.
7. Hou je gebit schoon en gezond
Een gezond gebit is belangrijk bij gezond ouder worden. Het houdt je bloedvaten namelijk gezond. Ontstoken tandvlees zorgt voor bacteriën in je mond. Die bacteriën kunnen in je bloed terecht komen en zorgen voor ontsteking van de bloedvaten. Goed poetsen en elke dag flossen houdt je gebit en tandvlees gezond. En regelmatig naar de tandarts gaan natuurlijk.
8. Beweeg
Rust roest en dat geldt ook voor je lichaam. Beweging houdt je gewrichten soepel en je spieren sterk. Je hoeft niet te gaan hardlopen, gewoon fietsen of wandelen is ook prima. Wat oefenenen met gewichten is wel aan te raden. Het houdt je spiermassa, die met het ouder worden afneemt, op peil.
lees ook 6 anti-aging activiteiten
9. Slaap voldoende
Ten onrechte denken mensen soms dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt. Maar dat is niet zo. Tijdens slaap herstelt je lichaam zich en dat heb je zeker als je ouder wordt hard nodig. Probeer 6-8 uur per nacht te slapen.
10. Leef verstandig
Het belang om voorzichtig, bewust en verstandig te leven blijkt uit The Longevity Project. Dit is een project dat gestart werd in 1921. 1500 jongeren werden voor 80 jaar gevolgd. Sommigen leven nog. Alle activiteiten werden bijgehouden. En hieruit bleek dat personen die hun leven goed organiseerden, voorzichtig en consequent waren, gebruik maakten van medische zorg indien nodig doktersadviezen trouw opvolgden, langer leefden dan hun wat meer zorgeloze en onverantwoordelijke leeftijdsgenoten en dus hielp bij gezond ouder worden.