Tips om je eetkamer opnieuw in te richten

De eetkamer, of de plek waar de eettafel staat is een belangrijk deel van de woonkamer. Het is vaak dé plek waar mensen samenkomen en samen tijd doorbrengen. En natuurlijk wordt er ook gegeten. Hoe richt je zo’n eetkamer gezellig in?


Ruimte

Bij de inrichting van het eetgedeelte houd je natuurlijk rekening met de afmeting. Een te grote eettafel in een te kleine ruimte is niet alleen onhandig, het staat ook niet mooi. In dat geval kan je beter kiezen voor een kleinere tafel die je kan uitklappen of uitschuiven als dat nodig is.

Ronde of vierkante tafel?

Of je een ronde of vierkante eettafel kiest, is voor een deel afhankelijk van de vorm van de ruimte. In een vierkante ruimte is een ronde tafel een mooie en logische keuze. In een langwerpige ruimte lijkt een rechthoekige of ovale tafel een betere keus. Een ronde tafel heeft als voordeel dat er niemand aan het hoofd hoeft te zitten en bevordert daardoor de gezelligheid.

Materiaal

Goede kwaliteit eettafels gaan jaren mee. Hoe lang precies, hangt natuurlijk af van het materiaal en hoe je er mee om gaat. Veel mensen kiezen voor een houten tafel. Let wel op welk hout en hoe de tafel is afgewerkt. Veel houten tafels zijn gevoelig voor vlekken of vragen regelmatig onderhoud.

Stoelen

Stoelen zijn net zo belangrijk als de eettafel zelf, zo niet belangrijker. Stoelen die er leuk uitzien hoeven namelijk niet altijd lekker te zitten. Als je van lang tafelen houdt, dan is het belangrijk dat je comfortabel kan zitten. Stoelen die goed zitten hebben vaak een zachte zitting en een wat hogere leuning. Let op dat je genoeg ruimte hebt tussen de stoelen, om de stoelen achteruit te schuiven als je wilt opstaan en bedenk dat stoffen stoelen gevoeliger zijn voor vlekken.

Hoeveel personen?

Als je een groot gezin hebt, of als je vaak veel mensen te eten krijgt, dan is een grote tafel ideaal. Maar een grote tafel heeft ook nadelen. Als een tafel te breed en/of te groot is, dan zal het lastiger zijn om overal goed bij te kunnen.


warme kleuren

Kleur

Er zijn kleuren waarvan wordt gedacht dat ze de eetlust opwekken, maar ook kleuren die de eetlust verminderen. Kleuren als zwart, grijs en bruin werken niet eetlust opwekkend en lijken daardoor niet de meest aangewezen kleuren voor een eetkamer of eetgedeelte. Frisse kleuren als geel, groen, turquoise, oranje en rood lijken een positieve werking te hebben op je stemming en je eetlust.

Licht

Licht is belangrijk bij het eten. Het is belangrijk dat een ruimte waar je eet gezellige verlichting heeft, maar zeker niet te donker is. Een lamp of verlichting boven de eettafel is handig. Kies voor licht dat je kan dimmen, dat is leuk als je een gezellig etentje organiseert.