nieuwe carrière

Tips om op latere leeftijd van carrière te veranderen

Als je eenmaal boven de 50 bent en je hebt werk dat je niet echt leuk vindt, dan is het de hoogste tijd om er iets aan te doen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Een nieuwe baan kan zorgen voor nieuwe uitdagingen, nieuwe contacten en meer levenslust. Hoe pak je zo’n verandering van carrière aan?


Stappenplan voor een carrière switch

#1 Bepaal wat voor werk je zou willen doen

Denk om te beginnen goed na over het soort werk dat je graag zou willen doen. Wat interesseert je en waar liggen je talenten. Natuurlijk houd je hierbij rekening met je leeftijd, je lichamelijke conditie, je kwalificaties, inkomsten, je pensioenuitkering, enz. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan kan een instelling als de Careeradvisor je helpen. Zij kunnen je een loopbaanadvies geven.

#2 Neem de tijd

Vanwege je leeftijd kan je een soort haast voelen. Maar laat jezelf daardoor niet tot overhaaste beslissingen dwingen omdat je snel weg wilt bij je huidige baan of omdat je het gevoel hebt dat de tijd dringt. Neem de tijd, onderzoek je kansen en weeg voor- en nadelen van nieuwe banen goed tegen elkaar af.

#3 Wees flexibel

Om een baan te vinden die meer naar je zin is, zal je misschien consessies moeten doen. Leuker werk kan misschien minder goed betalen of misschien moet je verhuizen of een nieuwe opleiding volgen. Een nieuwe baan biedt je nieuwe uitdagingen maar kan ook aanpassingen en opofferingen van je vragen.

#4 Maak gebruik van je netwerk

Als je boven de 50 bent en al lang gewerkt hebt, is de kans groot dat je een netwerk met (zakelijke) contacten hebt. Er is niets op tegen om daar gebruik van te maken. Breng ze op de hoogte van je plannen om van carrière te veranderen.

#5 Werk aan je professionele imago

Werk je online profielen bij zodat ze beter passen bij het nieuwe werk dat je zoekt. Word actiever op sociale media kanalen die met je werkgebied te maken hebben. Neem deel aan discussies en zoek contact met mensen uit je vakgebied.


#6 Zorg voor een aansprekend CV

Als je gaat solliciteren is een aansprekende sollicitatiebrief en CV belangrijk. Je moet jezelf promoten en laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent voor een bepaalde baan. Een goede brief en CV kunnen je daarbij helpen. Het is de kunst om naar iedere baan waar je op wilt solliciteren, onderzoek te doen en een brief en CV te schrijven waarin je je kwaliteiten belicht die op die baan zijn toegespitst. Ook op dit gebied kan een loopbaanadviseur je van dienst zijn.

#7 Wees geduldig en blijf positief

Als oudere werknemer moet je concurreren met jong talent. Dat vraagt om geduld, doorzettingsvermogen en een positieve houding. Laat de moet niet zakken als je een paar keer wordt afgewezen. Ga door en geloof in jezelf!