sporten na blessure

Tips om te beginnen met sporten na een ernstige blessure

Ben jij herstellende van een zware blessure? Bij schouderklachten gaat bewegen vaak moeilijk en zelfs in rust kun je pijn hebben aan jouw schouder. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van schouderpijn af te komen. In dit artikel geven we je daarom tips om te beginnen met sporten na een ernstige blessure.

Hoe om te gaan met schouderpijn?

Door schouderklachten kun je last krijgen van pijn in de bovenarm of rond het schoudergewricht. Deze klachten kunnen snel of juist langzaam beginnen. Vaak merk je dat huishoudelijke taken of activiteiten, zoals schoonmaken of sporten, minder goed gaan door schouderklachten. Wanneer je de arm minder gebruikt, kun je mogelijk een frozen shoulder krijgen. Probeer in dat geval toch te oefenen, want als je de bewegingen uitbreidt komt de schouder langzaam los. Ga bijvoorbeeld zwemmen om de arm los te krijgen!

Goede warming-up is essentieel

Om de pijn te verlichten, zou je een paracetamol kunnen innemen. Thuisarts.nl geeft het advies om de schouder te koelen of te verwarmen met een kruik. Hoewel dit prettig kan aanvoelen, versnelt het herstelproces hierdoor niet. Zorg daarom voor een goede spierconditie en let gedurende de dag goed op je houding, ook als je achter de computer zit. Daarnaast is het slim om vóór het sporten te starten met een warming-up en na afloop een cooling down te doen.


Trainen met dumbbells

Wil je de spieren versterken in de armen, schouders en rug? Dan kun je ervoor kiezen om met dumbells te gaan trainen. Dit zijn relatief lichte gewichten die je in de hand houdt en waar je perfect oefeningen mee kunt uitvoeren en perfect om mee te nemen onderweg in een sporttas. Ze hebben aan de bovenkant een greep die je met één of twee handen vastpakt, waarna je de gewenste oefening kunt uitvoeren. Doordat ze vrij zwaar zijn, is het slim om met een lichte uitvoering te beginnen. Zo kun je het aantal herhalingen heel langzaam opbouwen.

Tips voor krachttraining

Om de nodige spieren te kweken, is het noodzakelijk om met gewichten te gaan trainen. Krachttraining richt zich op het ontwikkelen van spierkracht, waarbij het doel is om zo sterk mogelijk te werken. Wil jij voor de training dumbbells kopen? Kies bij voorkeur voor dumbbells met een gewicht van één kilo, zodat je de intensiteit langzaam kunt opbouwen. Als je regelmatig oefent, dan kun je alsnog besluiten om voor zwaardere gewichten van twee of drie kilo te kiezen.

Met de bovenstaande tips kun je op een hele eenvoudige manier schouderpijn verhelpen!