stinkende afvoer

Vieze luchtjes in huis

Geuren hebben invloed op je stemming en je welzijn. Lekkere geuren maken je blij en kunnen opwekkend werken. Vieze luchtjes zorgen voor afkeer en lichte irritatie. Sterke vieze geuren kunnen het je zelfs onmogelijk maken om normaal te functioneren.


Vieze luchtjes aanpakken

Vieze luchtjes, de ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Als je last hebt van een vieze luchtjes in huis, dan wil je daar graag iets aan doen. De eerste stap is dan stap om te achterhalen wat de oorzaak is. Vaak is dat eenvoudig, maar in andere gevallen kan dat lastiger zijn dan het lijkt. Als het niet mogelijk is om de oorzaak van geurproblemen in huis te vinden, dan zijn er gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen om de oorzaak van stank op te sporen.

Keuken en badkamer

Vaak zijn oorzaken voor vieze geurtjes in huis zijn vaak terug te leiden naar de keuken of de badkamer. Afval in de keuken, een stinkend doucheputje of stinkende afvoer, bedorven etenswaren, de koelkast of de magnetron die niet fris ruiken, zijn daar voorbeelden van.

Natuurlijke middeltjes tegen vieze luchtjes

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je bij eenvoudige geurproblemen kunnen helpen. Goed ventileren is natuurlijk altijd een vereiste. Hier een aantal tips:

 • Afval
  Strooi wat baksoda onder in de afvalbak en spray de deksel regelmatig met desinfecterende spray om bacteriën te doden.
 • Koelkast
  Zet een open pak baksoda in de koelkast. Dit absorbeert vieze geurtjes. Verpak sterk ruikende producten zoals ui, kaas of restjes eten luchtdicht.
 • Magnetron
  Als je magnetron niet fris ruikt, laat dan een bakje water met een paar schijfjes citroen een paar minuten koken.
 • Afvoer
  Resten van vet en zeep kunnen in de afvoer achterblijven en een vieze geur veroorzaken. Strooi regelmatig een handje soda met wat kokend water door de afvoer om vet en vuil op te lossen.
  Een andere manier is om er wat baksoda in te strooien en daarachter een kopje azijn. Dit mengsel gaat eerst bruisen. Spoel het daarna goed na.

Geuren maskeren

Vaak wordt geprobeerd vieze geuren te maskeren met een andere geur. Hiervoor zijn bijvoorbeeld geurkaarsen, sprays en spuitbussen. Dit is eigenlijk een lapmiddel. De vieze geur is er nog steeds, je probeert het alleen te verdoezelen met een andere geur.