Spataderen zijn verwijde aderen. Hierdoor liggen de aderen als het ware op het lichaam. Meestal zijn spataderen zichtbaar op de benen, maar ze kunnen ook in de schaamstreek ontstaan. Spataderen geven gelukkig meestal weinig klachten. In ernstige vormen kan het echter wel ongemak opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen of pijn bij een langere tijd staan. Daarnaast vinden veel mensen het beeld van spataderen ook minder mooi. Soms schamen ze zich er zelfs voor. In dat geval is behandeling gelukkig wel mogelijk.
Heb jij last van spataderen? En ben je benieuwd hoe dit ontstaat en wat je er eventueel tegen zou kunnen doen om de klachten te verminderen? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten.
Hoe ontstaan spataderen?
De oorzaak van spataderen is vaak familiair. De kans dat je spataderen krijgt is groter als je ouders dit bijvoorbeeld ook hadden. Circa 25 op de 100 mensen krijgt last van spataderen. Meestal op iets latere leeftijd, maar het kan ook al op jongere leeftijd gebeuren. De aders zijn te herkennen aan hun bobbelige aard. Ze liggen echt duidelijk op de huid en worden ook wel eens als knobbels beschreven.
Spataders ontstaan door een ophoping van bloed in de aders. De aders bevatten namelijk kleppen, waardoor het bloed eenvoudig vanuit het been terug naar het hart kan stromen. Zodra de aders wijder worden, wordt het heel lastig voor de kleppen om de bloedstroom te reguleren. Daardoor stroomt het bloed vooral met de zwaartekracht mee, terug het been in. Hierdoor hoopt het bloed zich op en kunnen de spataderen zich verder ontwikkelen. Meestal ontstaat het probleem vanuit de kleppen, maar de werking kan ook minder goed worden door externe problemen. Denk hierbij aan aangeboren afwijkingen of ziekte. Hierdoor gaan de kleppen ook minder goed werken en kunnen er dus (opnieuw) spataderen ontstaan.
Mogelijke klachten
Gelukkig veroorzaken de meeste spataderen niet direct klachten. Naarmate de spataderen groter worden, kan er echter wel wat ongemak ontstaan. Denk aan rusteloze benen, pijn of jeuk. Er kunnen ook andere klachten ontstaan als de kleppen steeds minder goed werken. Zo kunnen wonden op de been minder goed gaan genezen of kan je een ontsteking van de ader krijgen. In dergelijke ernstige gevallen kan behandeling wenselijk zijn.
Behandeling spataderen
Bij het behandelen van de spataderen wordt er meestal onderzocht of de niet- of slecht-functionerende ader geheel verwijderd kan worden. Als je de spataderen vooral minder mooi vindt of hier lichte klachten door krijgt, kan je ook al baat hebben bij het dragen van steunkousen. Steunkousen voorkomen dat er meer spataderen zullen ontstaan en geven ook extra steun aan de benen, waardoor fysiek ongemak verminderd wordt. Medicijnen tegen spataderen zijn niet mogelijk.
Ervaar je veel ongemak door de spataderen? Dan is het slim om contact op te nemen met de huisarts. Voor de meeste behandelingen heb je immers een doorverwijzing nodig van een specialist. Samen met jou zal hij bekijken welke mogelijkheden er zijn en wat de beste optie is in jouw situatie.