Welke bril past bij je vorm gezicht


Als je een bril, zonnebril of leesbril kiest wil je natuurlijk dat hij goed staat. Je kiest een vorm en kleur montuur dat je mooi vindt. Maar om te bepalen welke bril je goed staat, is de vorm van je gezicht ook belangrijk.

Om een bril te kunnen kiezen die bij je gezichtsvorm past, moet je eerst weten welke vorm gezicht je hebt. Je kunt dat bepalen door al het haar uit je gezicht te halen en eventueel vast te zetten in een staart. Is je haar daar te kort voor, dan kun je het nat maken en zo naar achteren kammen. Misschien kun je dan al zien wat de vorm van je gezicht is. Zie je het niet duidelijk dan kun je in de spiegel met een lippenstift de omtrek van je gezicht langs de haargrens (zonder de oren) aftekenen.

Welke bril past bij je vorm gezicht?

Je kunt brillen indelen in de volgende categoriën:

welke bril past bij je vorm gezicht

De  gezichtsvormen

Rond

Lijkt de vorm van je gezicht het meeste op een cirkel? Bij een rond gezicht verschilt de breedte niet heel veel van de lengte en zie je weinig hoeken in het gezicht.


brillen bij een ronde vorm gezicht

Welke bril past bij een rond gezicht?

Wel:

Brillen met rechthoekige glazen, brillen waarvan de glazen breder zijn dan ze hoog zijn, brillen met hoekige vormen en brillen waarbij de hoeken aan de buitenkant iets omhoog gaan. De poten van je bril kunnen het best boven of in het midden van de bril zitten. Wat kleur of decoratie bij de slapen doet het ook goed.

Niet:


Brillen met ronde vormen.


Vierkant  gezicht

Bij een vierkant of rechthoekig gezicht is de kaaklijn stevig en bijna even breed als de jukbeenderen en het voorhoofd.

brillen die passen bij een vierkante gezichtsvorm

Wel:

Kies brillen met ronde of ovale glazen, ook vlinderbrillen doen het goed. De poten van de bril kunnen het best aan de bovenkant zitten.

Niet:

Brillen met vierkanten of andere hoekige vormen.


Langwerpig gezicht

Een rechthoekig gezicht is lang en smal, enigszins rechthoekig.

brillen bij een rechthoekig of langwerpig gezicht

Wel:

Brillen mogen daarom wat groter zijn dan het gezicht. Een dik montuur helpt daarbij. Kies voor Wayfarer, aviatormodel of rechthoekige modellen.

Niet:

Brillen die te klein of smal zijn en brillen met kleine glazen zonder rand.


Hartvormig

Is je gezicht hartvormig? In dat geval is je kin vrij smal en zijn je jukbeenderen breed.

harvormig gezicht brillen

Wel:

Modellen die goed staan zijn vierkante of aviator modellen, brillen waarbij de nadruk ligt op de onderkant van de bril of lichte monturen of glazen zonder montuur.

Niet:

Neem geen modellen die aan de bovenkant wijder uitlopen zoals de vlinderbril.


Driehoekig

Bij een driehoekig gezicht is de kaak het breder dan het voorhoofd.

bril bij driehoekvorm gezicht

Wel:

Kies brillen met de nadruk op de bovenkant van het montuur. Brillen die aan de bovenkant donker van kleur zijn en onder licht of geen rand aan de onderkant hebben zijn geschikt. Vlinderbrillen en cat-eye brillen die breder uitlopen aan de buitenkant zijn ook geschikt.

Niet:

Kies geen brillen die breed of zwaar zijn aan de onderkant.


ovale gezichtsvorm

Ovaal

Heb je een ovale gezichtsvorm? Dan kun je bijna ieder model bril kiezen: zoals hoekig of rond, wat je wilt. Brillen die iets breder zijn staan meestal beter. Waar je alleen op moet letten is dat de bril niet te groot of te klein is vergeleken bij je gezicht.