welke koelkast

Welke koelkast past bij jou?

Een koelkast is een belangrijk apparaat in je keuken dat je nodig hebt voor dagelijks gebruik. Koelkasten zijn er in verschillende afmetingen en soorten. Welke koelkast past bij jou?

Welke koelkast bij je past is in de eerste plaats afhankelijk van je budget en de ruimte die tot je beschikking hebt. Vaak koop of huur een huis met een ingebouwde keuken. De koelkast is dan vaak ook ingebouwd of de plaats voor een koelkast is dan vaak beperkt.

Wat is een gebruiksvriendelijke koelkast?

Het is belangrijk dat een koelkast gebruiksvriendelijk is. De volgende eigenschappen zijn daarbij van belang:


  • heeft de koelkast een goede indeling?
  • kan je de indeling en plateaus makkelijk wijzigen en naar je eigen behoefte aanpassen?
  • hoe goed en snel koelt de koelkast als je veel producten ineens toevoegt?
  • is te temperatuur in te stellen?
  • opent en sluit de deur goed?
  • hoeveel lawaai in decibel maakt de koelkast als hij aanslaat om te koelen?
  • hoe energiezuinig is de koelkast?
  • als er een diepvriesvak is, hoe zit het dan met ontdooien?

Veel van deze eigenschappen, zoals koelvermogen, temperatuur, decibel en energieverbruik worden aangegeven op de productinformatie.

Met of zonder diepvries?

Een diepvriesvak of koelvriescombinatie is heel handig en geeft je veel extra mogelijkheden. Een diepvriesvak of diepvriesgedeelte vraagt wel de nodige ruimte en gaat ten koste van de ruimte in de koelkast.

Extra koelkast of diepvries

Een overvolle koelkast koelt minder goed en je raakt er snel het overzicht kwijt. In veel gevallen is het daarom een aanrader om alleen voor een koelkast te gaan en bijvoorbeeld in de schuur, garage of in een andere beschikbare ruimte een losse diepvries te plaatsen. Dat zelfde geldt voor wie een kleine inbouwkoelkast heeft en altijd ruimte te kort komt. Een extra koelkast op een andere plek in huis is dan een uitkomst.


Wijnkoelkast of flessenkoelkast

Amerikaanse koelkast

De kwaliteit van de wijn kan beïnvloed worden door de temperatuur op de plek waar die bewaard wordt. Wie wijn verzamelt en geen wijnkelder heeft kan bijvoorbeeld een professionele koelkast zoals een wijnkoelkast of flessenkoelkast aanschaffen. Een wijnkoelkast zorgt voor de ideale omstandigheden voor het bewaren van wijn zoals een constante temperatuur en luchtvochtigheid.

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten zijn populair. Het zijn meestal koelvriescombinaties waarbij het vriesgedeelte naast de koelkast zit. Ze zijn mooi om te zien en hebben een luxe uitstraling. Veel Amerikaanse koelkasten zijn bovendien voorzien van ijsblokjes automaten. Amerikaanse koelkasten nemen veel ruimte in, dus je moet er wel de ruimte voor hebben.