wijn bewaren in wijnklimaatkast

Wijn bewaren, zo blijft de kwaliteit behouden

Wijnliefhebbers willen natuurlijk hun wijn bewaren op een manier waarop de kwaliteit en smaak zo goed mogelijke behouden blijft. Of je de wijn nu voor een korte periode of lange periode wilt bewaren, de volgende tips helpen erbij.


Wijn bewaren, dit zijn de beste manieren

1. Zorg voor een constante temperatuur

Wijn is gevoelig voor temperatuurschommelingen

  • De meest geschikte temperatuur voor wijn is tussen de 7°C to 18°C.
  • Vermijd schommelingen. Door de wijn voor een lange periode aan te hoge temperaturen bloot te stellen, kan de wijn bederven, slecht gaan smaken en zelfs ondrinkbaar worden. Door te koude temperaturen kan de wijn uitzetten waardoor de kurk los komt te zitten en de wijn kan bederven.

2. Bewaar de flessen liggend

  • Wijn met een kurk kan het beste liggend bewaard worden zodat de kurken vochtig blijven, ze niet uitdrogen en er geen lucht in de fles kan komen. Wijnflessen met een schroefdop kunnen dus wel rechtop bewaard worden.

3. Vermijd zonlicht

  • UV-stralen kunnen de smaak van de wijn aantasten. UV-stralen worden door glas niet tegengehouden. Bewaar de wijn daarom donker of gebruik een wijnkast met UV-filter.

4. Controleer de luchtvochtigheid

  • Een luchtvochtigheid van 50-70% is ideaal voor het bewaren van wijn. Een lage luchtvochtigheid kan kurken uitdrogen en een hoge luchtvochtigheid kan schimmel veroorzaken.

5. Voorkom trillingen

  • Vibraties of trillingen kunnen het natuurlijke verouderingsproces van de wijn verstoren omdat het bezinksel hierdoor beweegt. Ook kleine trillingen zijn al voldoende om de chemische reacties in de wijn te versnellen.
  • Bewaar de wijn niet in de buurt van trillende apparaten of op een grond waar zwaar en veel gelopen wordt.
Liggende wijn bewaren in wijnklimaatkast

6. De beste plaats om wijn te bewaren

  • Voor een korte periode: Bewaar de wijn op een donkere, koele plek, een kast of wijnrek is goed genoeg.
  • Voor een langere periode: Bewaar de wijn in een wijnkelder of een wijnklimaatkast of een plek waar de temperatuur gecontroleerd wordt. Een gewone koelkast is alleen geschikt om wijn kort te bewaren, vanwege de vibraties.

7. Vermijd sterke geuren in de buurt van wijnen

  • Wijn kan sterke geuren door de kurk absorberen. Bewaar de wijn dus niet in de buurt van sterk ruikende schoonmaakmiddelen, kruiden of voedingsmiddelen.

Aanvullende tips voor het bewaren van verschillende soorten wijnen

  • Rode wijn: Rode wijn mag iets warmer bewaard worden (14-18°C) dan witte wijnen.
  • Witte en mousserende wijnen: Witte en mousserende wijnen mogen wat kouder bewaard worden. Tussen de 10 en 12°C is ideaal. Ze mogen ook gekoeld geserveerd worden.
  • Versterkte wijn: Versterkte wijn is wijn die met alcohol, die vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd wordt, wordt versterkt. Hierdoor wordt het alcoholpercentage hoger. Door het hogere alcoholpercentage is de wijn beter houdbaar. Tussen de 12 en 17°C is de beste bewaartemperatuur.