Zelf gras zaaien? Hier moet je aan denken

Hoe heerlijk is het om over een eigen gazon te beschikken? Een beetje extra groen in de achtertuin doet wonderen. De tuin ziet er hierdoor direct een stuk aantrekkelijker uit en het is ook nog eens heerlijk voor de kleinkinderen om op te spelen en voor de dieren om op te ravotten. Om nog maar te zwijgen over de zachtheid aan je voeten terwijl je met blote voeten door de tuin loopt. Kortom: een gazon kan en mag eigenlijk altijd. Maar hoe leg je deze aan? Er zijn heel veel verschillende manieren. Veel mensen gebruiken graszoden. Dan beschikken ze direct over een stuk gras. Een andere veelgebruikte methode is het zelf inzaaien van gras. En hoewel het zaaien van gras niet echt lastig is, vraagt het wel om de nodige voorbereidingen. Je moet bijvoorbeeld weten wanneer het de beste tijd is om het graszaad in te zaaien, maar ook welke stappen er verder nog genomen moeten worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je jouw eigen gazon kunt aanleggen. 

De beste tijd om gras in te zaaien 

Maar wanneer is het beste moment om gras in te zaaien? Het goede nieuws is dat dit in principe het hele jaar door kan. Het enige moment waarop het minder verstandig is, is als de bodem bevroren is. Dan wordt het gewoon heel lastig om het gras te zaaien. Maar verder is het eigenlijk altijd mogelijk. Wanneer de zaden namelijk niet onder de juiste groeiomstandigheden worden gezaaid, wachten ze gewoon op een beter moment om te groeien. Wel moet je er rekening mee houden dat de zaden op dat moment wel sneller meegenomen kunnen worden door vogels en andere dieren. Om dit te voorkomen, is het dan toch beter om iets langer te wachten tot de groeiomstandigheden meer optimaal zijn.

Graszaad heeft een temperatuur van circa tien graden Celsius nodig om zich te kunnen ontkiemen. Dit betekent dat de grond dus tien graden moet zijn. Dit is anders dan de temperatuur in de lucht. Meestal zien we deze temperaturen terug rond het voor- en het najaar. Daarnaast ontkiemt het graszaad pas als de bodem goed vochtig is. Met name de eerste twee weken is dit cruciaal voor goede groeiomstandigheden. Na twee weken gaat het gras zich wortelen en ligt het vast in het gazon. Die eerste twee weken is het dus goed opletten geblazen en waar nodig de juiste omstandigheden bieden. Bijvoorbeeld door het bevochtigen van het gazon.

Bodem voorbereiden 

Voordat je kunt gaan zaaien, is het eerst belangrijk om de bodem goed voor te bereiden. Ontdoe het toekomstige gazon ook van onkruid en gras om met een schone bodem te beginnen. Vervolgens kun je beginnen met spitten. Hierbij is het ook mogelijk om bij ander afval en oude wortels te komen. Ook deze moeten verwijderd worden voordat er gezaaid kan worden. Als je over goede, vruchtbare grond beschikt, is bemesten meestal niet nodig. Woon je echter in een nieuwbouwwoning of is er zeer slappe zandgrond beschikbaar? Dan is het goed om ook voor een goede (plantaardige) mestsoort te kiezen.