Zijn goedkope leesbrillen slecht voor je ogen?

Er gaan nogal wat geruchten rond over ogen, brillen en leesbrillen. Wat is goed voor je ogen en wat niet?

Waar of niet waar?

Goedkope leesbrillen zijn slecht voor je ogen

Als je naar de opticien gaat, worden je ogen opgemeten en krijg je een bril op maat, speciaal geschikt voor jouw ogen. Een goedkope leesbril werkt in feite als een vergrootglas en werkt even goed. De afwijking aan het ene oog kan groter zijn dan bij het andere oog en daar wordt bij een goedkope leesbril geen rekening mee gehouden. Dat kan je ogen extra belasten,  maar in principe geeft het dragen van een goedkoop leesbrilletje geen blijvende schade aan je ogen.

Wil je zelf een leesbril kopen? Kijk op leesbrillen365.nl 

Niet waar dus.

Als je eenmaal aan de leesbril gaat, dan worden je ogen steeds slechter

Als je merkt dat je niet meer zo goed ziet van dichtbij, dan kies je voor een leesbril. Dat overkomt iedereen vroeg of laat. Je kan soms het idee hebben dat als je eenmaal aan een bril begint, je ogen alleen maar meer achteruit gaan. Dat is niet zo. Een leesbril is alleen maar een hulpmiddel. Als je in de loop van de jaren de sterkte steeds moet aanpassen dan ligt dat niet aan je bril, maar aan het feit dat je ogen langzaam steeds meer achteruit gaan door het ouder worden. Er is nog een andere reden waarom je kunt denken dat je ogen na het dragen van een bril nog verder achteruit gaan. Als je eenmaal voor een leesbril of bril kiest, dan zie je eindelijk weer goed. Je merkt dan pas het verschil tussen goed en slechter zien. Het lijkt dat of je zonder bril slechter ziet, maar in feite is dat hetzelfde gebleven.

Niet waar dus, door het gebruik van een bril gaan je ogen niet achteruit.

Als je een leesbril hebt, maar hem niet opzet dan gaan je ogen eerder achteruit

Als je een leesbril hebt, maar toch probeert om zonder te lezen dan kost dat de nodige moeite. Met knijpen en extra focussen lukt het meestal nog wel om te zien, maar het kost veel moeite. Toch gaan je ogen daar niet door achteruit. Het levert je extra inspanning op en misschien krijg je er rimpels of hoofdpijn door. Maar het heeft geen invloed op het zicht op de lange termijn.

Niet waar dus, maar het scherp stellen kan je wel ongemak bezorgen.

Lezen in het donker is slecht voor je ogen

Lezen in het donker is niet slecht voor je ogen en je ogen gaan er ook niet door achteruit. Het kost extra moeite en inspanning en ogen kunnen er vermoeid door raken, gaan tranen of je een hoofdpijn bezorgen. Maar deze symptomen zijn maar tijdelijk en zullen snel weer verdwijnen.

Ook niet waar dus!

Wortelen zijn goed voor je ogen

Hoewel wortelen heel gezond zijn, zal je zicht er niet beter door worden. Ook al eet je iedere dag wortelen. Het gerucht komt door de grote hoeveelheden vitamine A die worteltjes bevatten. Vitamine A helpt de kans op netvliesveroudering te verminderen.

Ten dele waar.

turen op scherm zonder bril

Te dicht bij de TV of computerscherm zitten is slecht voor je ogen

Dat was vroeger zo, maar gaat nu niet meer op. De TV’s van jaren geleden waren nog niet zo goed beschermd en gaven straling af die je ogen op den duur konden schaden. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Te lang achter welk scherm zitten dan ook, kan je ogen natuurlijk wel vermoeien en irritatie opleveren.

Niet waar.