Foto: Josh Rinard/Unsplash

Zo betaal je niet teveel voor je autoverzekering

Er zijn maar twee elementen in een autoverzekering, die belangrijk zijn: de hoogte van de premie en de dekking, de rest is niet belangrijk.


De premie
Wat de premie betreft: hoe lager hoe beter. Daar hoeven we het verder niet over te hebben. Je kan online vergelijken premie van een autoverzekering zodat je niet te veel betaalt.

De dekking
De dekking moet afhangen van jouw wensen. 

Er zijn drie hoofdvormen:

  • WA
  • WA-Plus
  • All Risk

WA

Bij een WA-dekking is alleen de schade gedekt, die jij bij een tegenpartij hebt veroorzaakt, als die jou aansprakelijk stelt. Het door jou gekozen eigen risico draag je zelf en gaat daar nog van af.

WA-Plus

Een WA-Plus dekking keert alle bedragen van een WA-dekking uit, maar betaalt ook bij ruitschade en diefstel van je auto. Qua premie is die dus iets duurder.


All-risk

Het duurste maar met de meest uitgebreide dekking, is de All Risk verzekering. Die vergoedt dezelfde bedragen als een WA-Plus verzekering, maar keert ook uit bij een zogenaamde “schuldschade” aan je eigen voertuig. Bij schuldschade moet je denken aan per ongeluk tegen een paaltje aanrijden of een deuk krijgen door een muurtje te rammen omdat je even niet uitkeek. Daar kun je niemand anders de schuld van geven dan je (domme) zelf. Alleen opzet  en grove schuld (schade veroorzaakt terwijl je van te voren had kunnen weten dat het zou gebeuren, of een schade die je bewust hebt veroorzaakt) zijn niet gedekt.

Welke dekking bij jouw auto?

Welke dekking voor jou passend is bepaal je zelf. Over het algemeen worden (bijna) nieuwe auto’s All Risk verzekerd en oudere auto’s alleen WA. Lease- en financieringsmaatschappijen eisen soms een All Risk dekking, zodat hun onderpand veilig is.

Je autoverzekering tijdelijk verruimen

Maar tegenwoordig kun je, als je naar het buitenland reist bijvoorbeeld, je dekking eenvoudig en tijdelijk verruimen. Zodat je WA-verzekerde auto toch All Risk verzekerd is op wintersport bijvoorbeeld. Het bestuderen van die verruimingsopties zijn wellicht interessanter dan het vergelijken en doorpluizen van polisvoorwaarden.