routine schoonmaken

Zo maak je een routine van schoonmaken

Heb je een hekel aan schoonmaken en ben je op zoek naar een makkelijke manier om het toch nog leuk voor jezelf te maken? Dan is het goed om er een routine van te maken zodat je weet waar je aan toe bent en alles voor elkaar krijgt. Lees hier over een aantal tips voor het creeën van een schoonmaakroutine.

Wat moet er gebeuren?

Voordat je begint met het maken van je routine zul je eens moeten kijken naar de taken die verricht moeten worden. Een aantal taken die vaak terugkomen zijn opruimen, stofzuigen, afstoffen, dweilen, afwassen, het beddengoed verschonen en de wc schoonmaken. Schoonmaaktips voor de wc zijn belangrijk als je met veel mensen in één huishouden woont, omdat het snel vervuild kan raken. Afwassen doe je meestal elke dag of om de dag, ook afhankelijk van hoe groot het huishouden is. Begin in ieder geval eerst met servies dat het minst vies is, zoals de glazen. Zo hoef je de gootsteen ook niet volledig vol te laten lopen met water maar kun je hem in etappes weer bijvullen met heet water.

Planning

Nu je in je hoofd hebt welke taken er moeten worden uitgevoerd kun je nadenken over de planning. Misschien vind je het wel fijn om één dag in de week alles te doen, zodat je er meteen van af bent. Of als je het fijner vind om elke keer een beetje te doen dan is dat ook goed. Het is in ieder geval handig om het wel in de juiste volgorde te doen om te voorkomen dat je geen werk doet dat voor niets was. Het makkelijkste is om te beginnen met je beddengoed in de wasmachine te doen, omdat dit de tijd nodig heeft. Vervolgens kun je gaan opruimen of afwassen, als alle spullen weer op hun plek liggen is het makkelijker om af te stoffen. Na het afstoffen kan er wat stof op de grond zijn gevallen dus is het tijd om te stofzuigen. Als laatste kun je gaan dweilen, als je dit doet voor het stofzuigen zul je het stof namelijk alleen maar verspreiden.


Herhaling

Om een routine te maken van je schoonmaakdag is het belangrijk om het te blijven herhalen. Schrijf desnoods voor jezelf op wat er precies moet gebeuren zodat je het lijstje kan afvinken voor de week. Dit zorgt voor een overzicht en is erg handig voor jezelf. Een routine ontstaat pas als je het een paar keer hebt gedaan, als je alles elke keer in dezelfde volgorde doet zul je merken dat het elke keer weer wat sneller en makkelijker gaat.

Conclusie

Je weet nu welke taken je zoal kunt verrichten om je huis netjes te houden, bepaalde taken moeten in een volgorde terwijl bijvoorbeeld een wc schoonmaken altijd wel kan. Maak een planning voor jezelf zodat je precies weet op welke dag(en) je welke taak moet verrichten, na een paar keer herhalen zul je merken dat het vanzelf een routine wordt.