opgeruimde woonkamer

Zo maak je je woonkamer minder rommelig

Rommel om je heen zorgt voor onrust in je hoofd. Een rustige, opgeruimde omgeving helpt dus mee aan je welzijn en welbevinden. Een woonkamer heeft de neiging om op den duur dicht te slibben. Naar verloop van tijd sleep je steeds meer spullen je huis binnen en voor je het weet is alle ruimte gevuld met spullen. Daarom lees je hier tips om je kamer opgeruimd, minimalistisch en minder rommelig te maken.

#1 Laat oppervlakten leeg

Zorg dat oppervlakten zoals de bovenkant van tafels, kasten en het aanrecht zo leeg mogelijk blijven. Ligt je tafel vol spullen? Probeer al die losse spullen een vaste plek te geven. Je moet natuurlijk wel de discipline hebben om ze daar ook op te ruimen. Dat zelfde geldt voor het aanrecht. Laat alleen apparaten zoals je koffiezetapparaat en waterkoker die je dagelijks gebruikt staan. Zeker als je een open keuken hebt, zal dat het aanzicht meteen minder rommelig maken.

#2 Koop een vitrinekast

Kan je geen afscheid nemen van je sierspulletjes, dan kan je een vitrinekast kopen. Je kan dan toch je spulletjes zien zonder dat ze overal in huis verspreid staan. Het scheelt je bovendien tijd om ze af te stoffen. Vitrinekasten zijn er in allerlei stijlen, van modern tot klassiek, dus ze passen in ieder interieur.


#3 Berg spullen onzichtbaar op

Afstandsbedieningen, kranten, tijdschriften, post en kaarten die rondslingeren, zorgen voor een rommelige aanblik. Bedenk oplossingen om ze onzichtbaar op te ruimen. Kranten en tijdschriften kunnen in een mand of lectuurbak.

Tegenwoordig heb je voor bijna alles een afstandsbediening. Behalve voor de tv, heb je ze ook voor lampen, haard, airco, zonwering, enz. Die afstandsbedieningen kan je bijvoorbeeld opruimen in een organizer die je aan je bank of stoel hangt. Zo is het opgeruimd en heb je ze toch bij de hand.

#4 Werk kabels weg

Kabels en snoeren van TV, lampen en andere apparatuur maken een ruimte rommelig. Kabels kan je netjes wegwerken met kabelgoten. Als je een beetje handig bent, maak je een stopcontact in een la of kast en zorg je dat je daar je mobiele apparatuur kan opladen.


#5 Creëer ruimte tussen spullen

Probeer ruimte te houden tussen de verschillende meubels. Zet niet alle meubels tegen elkaar aan. Met wat ruimte ertussen ziet het er minder vol en opgeruimd uit.

#6 Zorg dat je spullen goed bij elkaar passen

Niet alleen spullen en rommel maken een kamer rommelig. Zo kunnen ook meubels of kleuren die niet bij elkaar passen voor een rommelig effect zorgen. Probeer je spullen zo te kiezen dat ze wat stijl en kleur betreft een harmonieus geheel vormen met de rest.

#7 Less is more

Veel mensen hangen aan hun spulletjes. Toch kan een opruiming een frisse wind in je huis laten waaien. Zoals de leer van de Feng Shui verkondigt, zorgt rommel voor een stagnerende energie. Als je opruimt gaat de energie weer stromen en komt er ruimte voor nieuwe dingen, letterlijk en figuurlijk.