Babbeltrucs aan de deur

 


Babbeltrucs, zijn smoesjes waarmee oplichters aan de deur je willen beroven. Oplichters komen vaak heel betrouwbaar over en hun verhaal klinkt plausibel.

 

Helaas kan je niet iedereen meer vertrouwen. Of het nu voor een collecte is of voor de goedkoopste aanbieding voor gas en elektra, het is verstandig om altijd op je hoede te zijn. De politie adviseert dan ook, om nooit iemand zomaar binnen te laten met een verhaal aan de deur. Zeker niet, als het een onbekende is. Twijfel je? Laat mensen zich dan legitimeren of laat je eerst even bellen door de organisatie waarvoor ze zeggen te komen. Het is helemaal niet raar om naar legitimatie te vragen als een onbekende aanbelt. Ook een deurketting wordt aanbevolen door de politie. Lees hier meer over welke babbeltrucs er zoal worden gebruikt.

1. Meterstand

Ik kom de meterstand opmeten. Ja, ja! Sinds wanneer kan dat niet meer online? En je hebt toch net zo’n kaartje opgestuurd met de meterstanden? Mensen die de meterstand komen opmeten moeten zich altijd kunnen legitimeren, anders zijn het oplichters. Bovendien krijg je van te voren altijd bericht als iemand de meterstand komt opnemen. Bel de politie als zo iemand bij je heeft aangebeld.

2. Toilet

Mag mijn kind hier even naar het toilet? Niet dus. Laat dat arme kind maar een plasje doen in de bosjes. Of bij de McDonald’s. Koop maar een luier voor mijn part, maar ze komen er niet in.


3. Collectant

Goedenavond mevrouw, ik collecteer namens de zieke kinderen in Afrika of voor de arme zeehondjes in de Waddenzee. Of om de dierenambulance in Wassenaar te vervangen. Eigenlijk ben je een aso, als je hier geen kleine bijdrage aan geeft, toch? Kom op zeg! Er is het Wereld Natuur Fonds voor alle bedreigde dieren en je hebt Amnesty en Plan voor alle zieke en arme kindertjes. De rest is vage onzin, alle mooie pasjes en collectebussen ten spijt. Niet intrappen dus en beslist geen geld aan geven! Wist je dat ze bij de politie ook precies kunnen zien welke organisatie een vergunning heeft gekregen om die dag te mogen collecteren? Even 0900-8844 bellen en je weet het.

4. Bankman

Een nette man in het pak, komt namens de bank de nieuwe IBAN-procedure uitleggen. Niet binnenlaten, mannen van de bank komen niet ongevraagd aan de deur. Vriendelijk bedanken voor de moeite en een goed signalement opnemen. Daarna meteen de politie bellen.

5. Thuiszorg

Ik ben die en die (toont pasje) en ik kom van de thuiszorg. De thuiszorg zomaar, zonder bestelling? Dat is aardig, waar maak je dat nog mee in deze tijd van bezuinigingen? Bij jou aan de deur dus. Niet intrappen, niet binnenlaten en de politie bellen.

6. Hulp aan de pinautomaat

Je staat argeloos te pinnen. Ongemerkt kijkt iemand mee over je schouder naar de pincode. Dan laat iemand anders een briefje van 5 of 10 euro vallen, helpt je bij het oprapen en steelt vriendelijk je pinpas. De code heeft hij natuurlijk onthouden. Meteen 0800-0313 bellen en je pas laten blokkeren. Je kunt ook je eigen bank bellen als die open is. Gebeurt dat in het buitenland? Bel dan 00-31-30-2835372. Daar kun je 24 uur per dag terecht.

7. Help! Een noodgeval

Iemand belt aan en is in nood! Of hij even binnen mag komen om het alarmnummer 112 te bellen. Je wilt natuurlijk helpen. Maar wel raar, als er voor een noodgeval bij je wordt aangebeld op de achtste verdieping! Hier is duidelijk sprake van buitverwachting. Je geld, sieraden en autosleutels zijn niet veilig. Zelfde liedje: deur op de ketting laten, niet binnenlaten, signalement opnemen en meteen de politie bellen.

8. Achterom

Er wordt aangebeld met een smoes. Kan iemand van de gemeente zijn of het waterschap met een vaag verhaal. Ondertussen gaat een handlanger kijken of de onbewaakte achterdeur misschien open staat of makkelijk te forceren is. Laat je niet afleiden aan de deur en kap vage verhalen snel af. Houd de achterdeur altijd op slot, zeker als je alleen in huis bent.

9. Kunstwerk

Hallo, ik ben student kunstgeschiedenis en ik kom mijn werken laten zien. Leuke buitenlandse jonge dame in gebrekkig Nederlands. Yeah Right! Misschien is het echt waar, maar als je niet zat te wachten op een nieuw kunstwerk aan de muur, kun je beter geen vreemden binnenlaten. Ook niet met mooie tekeningen en schilderijen.

Voor de veiligheid laat jij niet aan onbekenden zien hoe het er bij jou binnen uit ziet en wat je in huis hebt.

10. Dakgoot

Ding dong! Ik kom de dakgoot voor u vegen. Of de schoorsteen. Of het gereedschap slijpen. Of uw oud ijzer ophalen. Kan best, maar trap je daar in, dan kun je een torenhoge rekening verwachten en ondertussen geef je iemand een inkijk in je beveiliging en je interieur. Een oude babbeltruc die helaas nog veel wordt toegepast. Vriendelijk voor bedanken en niet op in gaan.

Heb je nog andere vage babbeltrucs aan de deur meegemaakt van mensen die je nog nooit gezien hebt? Vertel het ons en we maken het lijstje babbeltrucs weer wat langer.