bureau kopen

Een nieuw bureau uitzoeken: 4 zaken om te overwegen

Ben jij op zoek naar een nieuw bureau voor thuis? Dan is het zaak om de juiste keuze te maken uit de vele bureaus die er te krijgen zijn, zodat je de perfecte werkplek kunt creëren. Uiteraard speelt de grootte van het bureaublad daarbij een rol, omdat je alles wat je nodig hebt op je bureau kwijt wilt kunnen én de juiste ergonomische afstand wilt kunnen creëren tussen je lichaam en je monitor, toetsenbord en computermuis. Maar er zijn meer zaken om in overweging te nemen wanneer je en nieuw bureau gaat uitzoeken, waarvan we er vier bespreken in dit artikel.

Zorgplicht van de werkgever

Werk je veel thuis? Als je dit als werknemer in loondienst doet, heeft je werkgever eigenlijk een zorgplicht die ook geldt voor thuiswerken. Dat betekent dat je werkgever ervoor moet zorgen dat jij en je collega’s een ergonomische werkplek hebben om het werk thuis te kunnen doen. Ga daarom met je werkgever in gesprek over het herinrichten van je werkplek. Hoe ‘gezonder’ jij je werk kunt doen, hoe kleiner immers de kans op ziekteverzuim als gevolg van het werk.

Zit/sta-bureau

Als je lang achter elkaar werkt aan je bureau, kan het verstandig om te kiezen voor een zit/sta-bureau. Lang zitten is niet goed voor je. Het voordeel van een zit/sta-bureau, is dat je kunt afwisselen tussen staand en zittend werken. De hele dag staan is immers ook niet goed voor je lichaam. Als je van plan om staand te gaan werken, is het slim om ook te investeren in een zogenaamde zit/sta-mat. Dit is een zachte mat met drukpunten die helpt om de doorbloeding in je voeten en benen op gang te houden en je spieren te activeren wanneer je er kleine bewegingen op maakt met je voeten.


Zit-sta bureau

Elektrisch of manueel verstelbaar

De hoogte van je bureaublad moet verstelbaar zijn, zodat je hem precies op de juiste hoogte voor jouw lichaam kunt zetten en er ergonomisch verantwoord aan kunt werken. Je kunt ook kiezen voor een bureau waarvan het blad al meteen op de juiste hoogte zit, maar dat verder niet verstelbaar is. Het nadeel daarvan is dat anderen in je gezin er dan niet even goed aan kunnen werken. Kies je wel voor een bureau met een verstelbaar werkblad, dan heb je de keuze tussen een elektrisch of manueel verstelbaar bureau. Als je regelmatig je bureaublad van hoogte verandert, zoals bij een zit/sta-bureau, is het aan te bevelen om te kiezen voor een elektrisch verstelbaar bureau, omdat dat de meest gebruiksvriendelijke optie.

Ruimte onder je bureau

Onder je bureau zit en hoop ruimte. Deze heb je nodig om je benen kwijt te kunnen, maar daarvoor heb je ook weer niet alle beschikbare ruimte nodig. Daardoor blijft er ruimte over die je kunt gebruiken voor opslag die zaken die van pas komen bij je werkplek, zoals belangrijke documenten, pennen, inktcartridges en printerpapier. Om de ruimte goed te benutten, kun je kiezen voor een bureau waarbij een ladekastje geïntegreerd zit, maar je kunt ook voor een los ladekastje kiezen voor onder je bureau.

Maak je keuze dus weloverwogen, zodat je de ideale werkplek creëert, en informeer bij je werkgever als mogelijk om te kijken of je de kosten daar kunt neerleggen. Waarom zou je immers zelf voor de kosten opdraaien als het aan je werkgever is om een geschikte thuiswerkplek voor jou te faciliteren?