empty nest

Oh jee, de kinderen gaan uit huis

Kleine kinderen worden groot en kinderen gaan uit huis. Zie je op tegen de leegte van een verlaten kamer? Voel je je nu al treurig bij het idee dat het straks een stuk stiller is in huis? Of ben je juist blij met de rust, ruimte en vrijheid die je weer terugkrijgt.


Zie het positief

Het is het beste om er positief tegen aan te kijken. Het is tenslotte het doel van de opvoeding dat ze op eigen benen kunnen staan. Besteed de extra kamer en ruimte aan leuke en gezellige dingen.

Een paar tips:

#1 Maak een gezellige hobby kamer

Plaats een leuke slaapbank, nieuwe gordijnen en een nieuw bureau en je hebt een ideale hobby- of studeerruimte gecreëerd, zonder al te veel geld en moeite. Komen er toch kinderen of andere gasten logeren dan heb je met de slaapbank en een paar kleurige kussens zo weer een logeerkamer.

#2 Ga iets nieuws leren

Je hebt nu tijd en ruimte om de studie te gaan doen die je al jaren leuk leek maar waar het maar niet van kwam. Een vreemde taal of een interessante master. Aan de Open Universiteit bijvoorbeeld studeer je van huis uit, en is een gebrekkige vooropleiding meestal geen probleem.

#3 Ga vrijwilligerswerk doen

Vraag eens na bij de gemeente of een bejaardenhuis bij jou in de buurt, hoe je jezelf een paar uur in de week, of zelfs een dagdeel, nuttig kunt maken voor de mensen om je heen. Instanties zullen je met open armen ontvangen. En zo blijf je ook nog bezig en in beweging. Beter dan thuiszitten, toch? Bovendien zie je meer mensen en geeft het je regelmaat omdat het je agenda vult. Gewoon doen.


#4 Neem een hond

Hier moet je natuurlijk wel goed over nadenken, want ‘neem een hond‘ is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zijn eersteklas handenbinders, zeker de eerste maanden. Een pup is prachtig en vult het hele huis met vreugde en plezier. Maar ook met rommel, kapotte kleren en de rest (je weet wel). Afspraken over opruimen, uitlaten en voeren zijn een must en moet je vooraf helder maken. En je moet een pup nemen die bij je past. Heb je er goed over nagedacht, dan heb je er een huisvriendje bij waar je de komende jaren veel plezier van zal hebben.

#5 Schrijf een boek!

Ja! Schrijf een boek. Een boek uitgeven was nog nooit zo makkelijk als vandaag de dag. Op internet kun je diverse uitgeverijen vinden waar je je manuscript op een professionele manier kunt laten binden en uitgeven. Voor nog geen 100 euro heb jij je echte boek in handen. Is dat geen leuk idee? Sommige mensen lopen al jaren met het idee rond, maar zien zichzelf niet leuren met een manuscript bij uitgeverijen. Bang dat het toch zal worden afgewezen. Dat hoeft nu dus niet meer. Schrijven is een prima uitlaatklep voor opgekropte spanningen en emoties, dus waarom niet?

#5 Richt je kamer anders in

Geef je woonkamer een makeover. Met frisse tinten en slimme accenten. Dat hoeft echt niet in de papieren te lopen en is leuk om te doen. Ook leuk voor de feestdagen of als de kinderen weer langskomen. Wil je ideeën opdoen (altijd leuk toch!) klik dan hier.

#6 Ga bij een club of vereniging

Je moet je er misschien even toe zetten, maar het kan hartstikke gezellig zijn als je op gezette tijden gelijkgestemden treft. Of het nu een zwemclub, een atletiekvereniging, een kookclubje, een schildercursus of een zangkoor betreft, er al altijd wel iets te vinden in de buurt.

#7 Neem een tuinhuisje

Je kunt tegenwoordig voor niet teveel geld een leuk tuinhuis verzinnen. Een paviljoen waar je kunt werken, waar de kinderen kunnen feesten. Waar kennissen kunnen overnachten. En waar je je hobby kunt uitoefenen zodat je meer ruimte krijgt in huis. Kijk een wat een leuke voorbeelden je hier vindt of hier. Je kunt het zo gek niet bedenken. Of juist wel: het ontwerpen en inrichten geeft maanden voorpret!