Neem een hond!

Er zijn verschillende redenen om een hond te nemen

Ook, of juist als je wat ouder bent.  Ze brengen behalve een hoop plezier ook levendigheid in huis. Er zijn vast nog wel meer redenen te bedenken, maar dit zijn wat mij betreft de belangrijkste:

Honden houden je in beweging

Zitten is het nieuwe roken. Met een hond zal je automatisch minder zitten en moet je wel in beweging komen. Ze moeten wandelen, eten, spelen, enz.

Honden houden je gezond

Er zijn tientallen onderzoeken die dit hebben aangetoond. Mensen met honden zijn gezonder, herstellen sneller van ziekten. Honden verminderen stress en verlagen je bloeddruk.


Honden brengen je sociale contacten

Wandelen met je hond brengt je automatisch in contact met andere hondeneigenaren. En behalve die dagelijkse contacten kan je ook met je hond op een cursus gaan of een groepje hondeneigenaren zoeken om af en toe in het bos te gaan wandelen.

Ze geven regelmaat aan je dag

Honden hebben regelmaat nodig. Ze doen het het beste als je een beetje een vaste indeling van de dag aanhoudt.  Ze moeten ’s ochtends natuurlijk op tijd naar buiten, dus je hebt gelijk een reden om vroeg op te staan.

Een hond is altijd blij als je thuis komt

Vind je het vervelend om in een leeg huis thuis te komen? Een hond is altijd blij als je thuiskomt. Maakt niet uit hoe laat het is of hoe lang je weg was. Altijd even blij als terugkomt nadat je de vuilnis hebt buiten gezet of een halve dag bent weggeweest.


Honden maken je aan het lachen

Iedere hond heeft zijn of haar eigen eigenaardigheden. Ze zullen je regelmatig aan het lachen maken met hun fratsen.

grappige hond

Zijn er ook minder leuke dingen?

Natuurlijk. Als je een jonge hond neemt dan is dat een intensieve tijd. Ze hebben zeker het eerste jaar meer tijd en aandacht nodig, je moet ze zindelijk zien te krijgen en ze maken constant iets kapot maken. En, het ligt een beetje aan de hond, maar ze maken je huis er niet schoner op.

Verder kosten honden geld. Denk aan het voer, de dierenarts en spullen als een mand, hondenhok of bench.

Je kan een hond niet ‘uitzetten’. Ze zijn er ook als je je wat minder fit voelt of ziek bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook honden uitlaatservices. Maar ga er van uit, dat je er minimaal 10 jaar voor moet zorgen.

Kies een hond die bij je past

Om zoveel mogelijk plezier te hebben van een hond, is het belangrijk dat je een hondenras kiest dat qua karakter, grootte en bewegingsbehoefte bij je past. Grote honden zijn sterk en kunnen hard trekken aan de lijn. Ze hebben vaak een strakke hand, meer ruimte en ook meer beweging nodig.