platte buik

Een platte buik? Dit moet je weten en eten.]

Laatst bijgewerkt:

Een platte buik is iets dat veel vrouwen nastreven, maar vaak nooit helemaal bereiken.

En eerlijk is eerlijk, het is ook niet zo makkelijk om een buikje te voorkomen, zeker niet als je boven de 50 bent en je hormonen uit balans zijn. Na de overgang neemt het aantal vrouwelijke hormonen af en wordt de vetverdeling op je lichaam anders. Je krijgt een meer mannelijke verdeling van vet, minder op je heupen en benen en meer op je buik. Maar het kan dan niet makkelijk zijn om een platte buik te houden of te krijgen, het is zeker niet onmogelijk. De vraag is wat je er voor over hebt.


Oorzaken

Bij een wat dikkere buik denk je vaak alleen aan vet, maar het kan veroorzaakt worden door:

  1. Vet
  2. Gasvorming en een opgeblazen gevoel
  3. Vocht

of een combinatie hiervan. Tenzij er medische problemen zijn, kun je de meeste oorzaken door anders en minder te eten verminderen.

Wil je een platte buik en heb je er wat voor over?

Je hoeft je echt niet uit te hongeren, maar wel wat veranderingen doorvoeren.

Dit moet je doen:

1. Schrap de suiker

Suiker wordt niet alleen heel snel omgezet in (buik)vet, maar suiker zorgt daarnaast ook voor een opgeblazen gevoel. Schrap alle producten met toegevoegde suikers en kunstmatige suiker. Geen frisdranken, geen suiker in je koffie en thee, geen gezoete muesli of cruesli, geen zoet broodbeleg, geen zoete tussendoortjes, geen sauzen zoals ketchup en barbecuesauzen die soms tot de helft uit suiker bestaan. Als je alleen dat al een maand kan volhouden dan zul je zien dat de kilo’s er af vliegen.


2. Vergeet de lege calorieën

Voeding die wel calorieën bevat, maar weinig voedingsstoffen kun je beter vervangen door iets voedzamers en gezonders. Ze bevatten vaak snelle koolhydraten die, als je ze niet verbrandt door lichamelijke activiteiten, razendsnel in vet worden om gezet. Denk aan wit brood, witte pasta, fastfood, chips, koek, snoep.

3. Begin de dag met een goed ontbijt

Een goed ontbijt is een combinatie van vezels, eiwitten, langzame koolhydraten en gezonde vetten. Vezels krijg je binnen door volkoren producten en fruit, eiwitten krijg je binnen door yoghurt of eieren, gezonde vetten krijg je binnen door b.v. wat noten of zaden aan je ontbijt toe te voegen.

Voorbeelden van een goed ontbijt zijn bijvoorbeeld:

  • Yoghurt met een mix van gedroogde cranberries, hazelnoten en pompoenpitten.
  • Een banaan of kiwi met een volkoren boterham met amandelpasta
  • Een grapefruit en havermout
  • Roerei met verse kruiden en een bakje aardbeien

4. Minder zout

Zout zorgt voor het vasthouden van vocht in je lichaam. Eet minder zout door minder uit pakjes en zakjes te koken en meer met pure en natuurlijke producten. Breng je eten op smaak met verse kruiden en natuurlijke smaakmakers als ui, knoflook en pepers.

5. Eet vochtafdrijvende groenten en fruit

Als je het idee hebt dat je vocht vasthoudt, dan kun je de hoeveelheid vocht die je lichaam vasthoudt verminderen door kaliumrijke groenten- en fruitsoorten te eten. Onder meer bananen, venkel, komkommer, spinazie, asperges, bleekselderij, peterselie en selderij bevatten allemaal behoorlijke hoeveelheden hiervan.

6. Opgeblazen gevoel verminderen

Heb je regelmatig een opgeblazen gevoel, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met wat je eet of drinkt. Koolzuurhoudende drankjes kunnen een oorzaak zijn. En rauwe groenten zijn gezond, maar ze geven je wel eerder een opgeblazen gevoel dan gekookte groenten omdat deze makkelijker te verteren zijn. Ook kool en uien kunnen je een opgezette buik bezorgen. Verder kun je beter niet te veel verschillende voedingsmiddelen tegelijk eten of voordat ze goed verteerd zijn en uit je maag zijn verdwenen. Zo kun je fruit het beste apart eten en een half uur er voor en er na niks anders eten.

6. Beweeg regelmatig

Bij een gezonde leefstijl beweeg je regelmatig. Dat verbrandt niet alleen calorieën, je wordt er ook fitter van en je slaapt er beter door.

7. Genoeg slapen

Zowel te veel als te weinig slapen heeft invloed op je hormonen en je vetopslag. Bij een te kort aan slaap verhogen je hoeveelheden cortisol, waardoor je meer trek krijgt in vooral zoete en koolhydraatrijke snacks, ook als je genoeg hebt gegeten.