grijs haar wordt geel

Grijs haar wordt geel, oorzaken en wat doe je er aan?

Grijs haar is haar met weinig of geen pigment. Soms krijgt grijs of wit haar een gelige gloed. Hoe komt dat en wat kan je er tegen doen?


Grijs haar kan heel mooi zijn, maar de meesten vinden het niet zo mooi als het grijze haar gelig wordt. Wat zijn de oorzaken voor die vergeling?

Oorzaken

Oorzaken van een gele gloed in je haar kunnen zowel van binnen uit als van buiten je lichaam komen. Juist omdat wit of grijs haar weinig of geen pigment bevat, zijn kleur die het opneemt goed zichtbaar. Ook gekleurd haar neemt die kleuren op, alleen daarbij is het niet zichtbaar.

Van binnenuit

 • voeding– voeding die veel bètacaroteen bevat zoals b.v. wortelen, tomaten, zoete aardappelen, kunnen bij veelvuldig gebruik zorgen voor een iets gelige kleur van zowel huid als haar.
 • medicijnen – bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn voor gelig haar.

Van buitenuit

 • roken – net als rook de muren van je huis en je vingers vergeelt, kan het ook je haar vergelen. Dat geldt ook als je zelf niet rookt maar in de rook van een ander zit
 • haarverzorging producten als shampoo, conditioner, haarspray of mousse kunnen resten op je haar achterlaten die zorgen voor een gele gloed, vooral als de producten gekleurd zijn. Zoek daarom shampoo’s en andere producten die kleurloos zijn
 • zwemmen in gechloreerd water
 • zonlicht
 • huidvet of talg van de (hoofd)huid

Voorkomen

Sommige van die oorzaken kun je misschien voorkomen. Maar je medicijnen kun je er beter niet voor laten staan. Verkleuring door de zon kun je voorkomen door een hoed of sjaal om je haar te dragen. Je zou minder voeding eten die bètacaroteen bevat, maar die zijn juist heel gezond, dus dat zou eigenlijk jammer zijn. Stoppen met roken is wel om meerdere redenen een goed idee.

Hoe kom je er van af?

Blauw en geel zijn complementaire kleuren. Door speciale producten met een zilveren, blauwe of paarse kleur te gebruiken kun je de kleur geel neutraliseren. Daar zijn speciale producten voor. Maar overdrijf het niet want door overmatig gebruik kan je haar een blauwige of paarse gloed krijgen.

Bijvoorbeeld:


Huismiddeltjes?

Gelukkig zijn er ook huismiddeljes om van je gele gloed af te komen.

Je hebt daarvoor nodig: 125 g zuiveringszout of baking soda, waterstof peroxide 3% en 250 ml appelazijn. (Je kunt deze 3 ingrediënten allemaal kopen bij de drogist of apotheek kopen).

 • Meng 50 g zuiveringszout met genoeg 3% waterstof peroxide om een pasta te vormen.
 • Maak je haar nat. Breng vervolgens het mengsel aan op je haar. Goed inmasseren en 15 minuten laten intrekken.
 • Spoel het goed uit je haar. Giet de appelazijn over je haar. Niet uitspoelen, maar droogdeppen met een handdoek.
 • Herhaal dit eens per week om geel haar te voorkomen.