grijs haar houden of verven

Grijs haar houden of verven?

Grijs haar, de één moet er eerder aan geloven dan de ander.

In het begin kiezen de meeste vrouwen, en ook steeds meer mannen, er voor om de eerste grijze haren weg te werken.

Maar als je eenmaal helemaal grijs bent, sta je voor de keus: grijs haar houden of verven.


Grijs haar is trendy

Grijs haar of granny haar is als een paar seizoenen hip. Veel jonge vrouwen laten hun haar tegenwoordig grijs verven. Terwijl er van grijze haren nog geen sprake is. Zoals het voorbeeld hieronder.

Waarom en wanneer wordt haar grijs?

Je haar groeit uit een haarzakje en ieder haarzakje bevat pigment, die melanocyten heten. De melanocyten produceren een kleurstof die zwart, bruin of rood-geel is, en geven die af aan de cellen die keratine produceren. Keratine is een eiwit en bouwstof voor je haar. De melanocyten worden met het toenemen van de leeftijd steeds minder actief en produceren langzaamaan steeds minder kleurstof. Het haar wordt steeds lichter en bleker totdat het uiteindelijk helemaal kleurloos wordt.

De leeftijd waarop je grijs wordt is voor het grootste deel genetisch bepaald. Dat geldt in ieder geval voor de leeftijd waarop je grijze haar verschijnt. De snelheid waarmee je verder vergrijst, daar kun je zelf wel enige invloed op hebben. Een ongezond voedingspatroon, roken, tekort aan B vitamines, stress en sommige afwijkingen aan de schildklier kunnen het proces versnellen.

Grijs is eigenlijk wit of transparant

Haar lijkt vaak grijs, maar als de haar eenmaal helemaal kleurloos geworden is, is de haar wit of transparant van kleur. Als de meeste haren grijs zijn geworden lijkt het daarom ook meer wit dan grijs.

Grijs haar houden of verven?

Wil je je grijze haar verven of niet? Gelukkig is er haarverf en kun je  elke kleur kiezen die je wilt.  Maar grijs haar verven heeft ook zo zijn nadelen. De grijze of witte haren zijn stug en zijn daarom vaak moeilijk te verven. Bovendien kan een kleur soms heel anders uitpakken op grijs of wit haar dan op haar dat zijn kleur nog heeft. Het lijkt soms of de kleur moeilijker pakt. Dat blijkt als je je haar net hebt geverfd en je ziet dat het niet goed gedekt heeft, maar ook als je haarkleur na een paar weken steeds minder helder van kleur wordt. Bovendien heb je met uitgroei te maken. Je haar kan tot een centimeter per maand groeien. Dus na een maandje heb je al flink wat uitgroei. En, hoe donkerder je je haar wilt verven hoe meer de uitgroei opvalt.

Lees hier de tips hoe je grijs haar het best kan verven.

Mooi grijs

Een grijze haartint kan mooi staan maar heeft vaak wel wat extra zorg nodig om mooi te blijven. Grijs haar is vaak droog en stug. Kokosolie is een natuurlijk, voordelig en heel goed product om je haar mee te verzorgen.

Geen gele gloed in grijs haar

Zo krijgt grijs haar wel eens een gelige tint. Dat wordt veroorzaakt doordat het haar pigment opneemt uit bijvoorbeeld gekleurde shampoo of andere verzorgingsproducten. Chemische stoffen in het water, chloor in het zwembad en zelfs zonlicht kunnen je haar een gele gloed geven. Je kunt je haar in ieder geval beschermen tegen de zon en eens per week een shampoo (zilvershampoo) of spoeling speciaal voor grijs haar te nemen. Die hebben vaak een blauwige ondertoon.

Bekijk

6 metamorfoses van gekleurd naar grijs haar


 1. Ik heb eigenlijk een vraag. Ik ben 63 jaar en heb donkerbruin haar en verf mijn haar in kastanjebruin vanaf toen ik 49 was.
  Ik moet het eigenlijk elke 4 weken verven i.v.m. uitgroei, die hoofdzakelijk rondom mijn gezicht ontstaat en bovenop bij mijn “scheiding”. Dus bij een klein beetje wind zie je een grijze rand.
  Is het mogelijk om mijn haar te ontkleuren en dan grijs te laten verven? Ik ben het verven zo zat. Ik ben al aan het google-en geweest om te kijken naar mogelijkheden maar wordt niet veel wijzer. Er wordt veel gesproken en gepubliceerd over verven van grijs haar naar een kleur, maar niet anders om. Ik hoop dat jullie me advies kunnen geven. Hartelijke groet,

  J.I.C Repko-Ansems

  1. Hallo,

   Ja zeker kan dat. Maar als je van een donkere naar een lichte kleur gaat is het altijd nodig om te ontkleuren. Je kunt je haar daarna in een kleur naar keuze verven, ook grijs. Vooral dat ontkleuren is wel slecht voor je haar. Een andere mogelijkheid is om grijze highlights te maken in het haar. Zo gaat het grijs worden geleidelijk en is het ook minder slecht voor het haar.
   We hebben er hier over geschreven http://www.plusrubriek.nl/je-haar-laten-vergrijzen/.

   In ieder geval succes ermee.

 2. Je kunt ook naar de Turkse Toko gaan en voor ’n paar euro n pakje blonde henna kopen, als je dat (aangelengd met heet water en crèmespoeling) héél even in je haar laat zitten heb je licht goud, ipv grijs. Kost bijna niks en is puur natuur. Even zelf testen hoelang, hoeveel, maar t is de moeite waard.

 3. Hoi, ik heb al jaren geverfd haar ,m aar wordt dat een beetje za t, al dat verven, en heb snel een uitgroei.
  Nu lees ik hier boven. .henna blond…kan dit gewoon op geverfd haar.
  licht goud is beter dan grijs…

  vr.gr.

  1. Ja, ik vind het ook interessant klinken. Probleem met Henna is dat het een beetje onvoorspelbaar is hoe het uitpakt. Misschien op een klein plukje uitproberen?

 4. Ik ben al jaren grijs haar en verfde het sinds mijn 26. Toen van zwart laten uitgroeien. Grijs stond mooi. Toch weer geverfd deze keer blond en later bij de kapper grijs, echter het grijs was na 1 x wassen weg. Nu laat ik het weer uitgroeien. Ik ben nu 47 en ga niet meer kleuren het eigen haar zwart/wit wat als zilver te voorschijn komt vind ik veel mooier. Ik heb een korte pixy bob die bij de meeste dames goed staat.

 5. Ik ben dit jaar 50 geworden en heb nog steeds geen enkele grijze haar! En dat terwijl ik grijs haar vaak zo mooi vind staan . Ik sta soms voor de spiegel te speuren of ik al ergens een grijze haar kan vinden, maar nee , nog steeds niet. Het zal wel grotendeels genetisch zijn; mijn vader kreeg ook pas laat z’n eerste grijze haren. En verder scheelt het w.s. dat ik niet rook of drink, erg gezond eet en een aantal vitamines en mineralen slik ( ivm bep. gezondheidsproblemen ) .

 6. Grijs haar vind ik afschuwelijk en mijn goudblonde haar hou ik op kleur met mousse-hazelnoot.
  Want hier en daar grijze plukjes, helaas, maar zo valt het veel minder op.
  Mijn kapster geeft me vaak complimenten over de kleur, want het oogt heel natuurlijk.
  Ik twijfel of ik de naam zal noemen (dus welja: hennaplus) en de goede tint kiezen is wel van belang.
  Tijdens elke wasbeurt spoel je het er weer uit, dus het is wel gedoe elke keer: maar het ruikt heerlijk en ziet eruit als mokka-schuim, maar smeer het lekker in je haar. Ik leef heel gezond en fiets elke dag, ben 64 jaar.
  Iets minzaams in de reactie hierboven, want grijs worden heeft zoveel oorzaken en ook mensen die heel gezond leven, kunnen grijs worden, dus geen borstklopperij.
  Af en toe een goed glas wijn is gezond en houdt vooral vrouwen scherp, blijkt uit onderzoeken!

 7. Ik (63) ben nu bijna helemaal grijs in div tinten en ik ben er trots op er komt geen verf meer in de laatste 15jr.
  Ik vind het prachtig!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *