vergrijzen

Je haar laten vergrijzen

Na jaren je grijze haren te hebben geverfd, kan je daar wel eens goed genoeg van hebben. Je wilt stoppen met verven. Je kiest ervoor je haar te laten vergrijzen.

Misschien heb je het zelfs al geverfd vanaf het moment dat je de eerste grijze haren zag en weet je niet eens hoe grijs je haar is geworden. Wat kan je doen om je haar natuurlijk te laten vergrijzen, zonder dat je weken of maanden met half geverfd haar hoeft rond te lopen of je haar kort te knippen?

Grijs haar is in

Je moet er zelf wel aan toe zijn om je kleur op te geven en natuurlijk grijs te worden. Maar je kunt wel zeggen dat grijs haar op dit moment helemaal in is. Zelfs jonge mensen die nog helemaal niet grijs zijn verven hun haar grijs. Dus wat dat betreft is het een goed moment. En er zijn meer voordelen om je haar niet langer te verven. Verven is niet goed voor je haar, en het is duur. Natuurlijk moet je je grijze haar wel goed verzorgen.

Hoe laat je je haar vergrijzen?

Je kunt wachten tot je geverfde haar uitgroeit of je kunt je haar heel kort knippen en het langzaam in je eigen grijze kleur weer terug laten groeien. Maar dat duurt allemaal vrij lang en je wilt er in de tussentijd natuurlijk ook goed uitzien. Onderstaande opties zijn een betere keus:


1. Kleur je haar telkens een tint lichter

Kies elke keer, als je haar er aan toe is om weer te verven voor een tint lichter. Dus als je haar donkerblond is, kies je eerst middelblond, lichtblond, zeer lichtblond. Nog beter is als je steeds meer naar het asblond gaat of platinablond of parelblond. Totdat de uitgroei nauwelijks meer opvalt.

2. Je haar ontkleuren en grijs laten verven

Om in één keer van je gekleurde haar af te komen kun je je haar ontkleuren. Ontkleuren is altijd nodig als je van een hele donkere kleur naar een lichtere kleur wilt gaan. Je kunt het daarna in een grijze/bijna witte tint laten verven.

highlights en lowlights
3. Grijze highlights

Je kunt in plaats van je haar weer helemaal te verven, kiezen voor highlights en/of lowlights (highlights zijn tinten lichter dan je haar, lowlights zijn tinten donkerder dan je haar) in een hele lichte asblonde of grijze kleur. Dit doe je net zo lang tot je haar zijn eigen kleur heeft.


grijze highlights

Bekijk hier


 1. Mijn haar is moccabruin geverfd en ik wil naar de natuurlijke grijze kleur toe zonder eerst een jaar voor gek te lopen.
  Hoe pak ik dat aan? Ik ben 58.

  1. Hallo Irma,

   Helaas is het niet mogelijk om je haar een paar tinten lichter te verven. Je zult het daarom eerst moeten ontkleuren. Als het ontkleurd is kan je het in iedere kleur laten verven, ook grijs of asblond. Dit is wel de snelste manier om je haar grijs te krijgen, maar ontkleuren is niet goed voor je haar en kan je het beste bij de kapper laten doen. Een andere manier die meer geleidelijk gaat en minder slecht is voor je haar, is om highlights in je haar te laten maken in een lichte/grijze tinten. Je krijgt dan een gemêleerd effect waardoor de uitgroei steeds minder opvalt. (zie de foto bij highlights hierboven).

 2. Ik heb donker bruin of zwart haar van natur aan de voor kant ben ik voor 80% grijs.
  En ik heb bruin huid kleur , wat is het beste om te doen. Aub een goede advis.

  1. Hallo T,

   Betekent dat dat je je haar liever niet meer wilt verven? Je zou dan aan de voorkant waar je grijs bent wat donkere highlights kunnen laten aanbrengen en waar je nog wel donker/bruin haar hebt wat lichte/grijze highlights.
   Je krijgt dat een beetje één geheel. Naarmate je grijzer wordt, kun je steeds donkere highlights laten zetten of dit langzaam verminderen en je haar grijs laten.
   Ik hoop dat dit een antwoord is op je vraag en dat je er iets aan hebt.

 3. Hallo,
  Ik heb mijn haar laten ontkleuren omdat ik grijs werd en wou graag een mooie grijze kleur in mijn haar zoals op die mooie foto’s die je dan wel ziet op inter net, na de ontkleuring is er een soort van asblond door heen gegaan, maar echt grijs is het niet geworden, wat nu te doen? nog een kleer laten ontkleuren en asblond laten verven?

  1. Hoi Aletta,
   Nog een keer laten ontkleuren zo snel achter elkaar is wel heel slecht voor je haar. Er zijn ook producten die niet het hele haar ontkleuren, maar alleen de verf uit je haar halen. (B.v. http://www.haarcentrum.nl/tags/haarverf-verwijderen/). Ik heb er zelf geen ervaring mee. Het probleem is dat er weinig echt grijze kleuren haarverf kant en klaar te koop zijn. Ook niet in professionele haarverf. Je zou dus een kapper moeten vinden die zelf een kleur grijs wil mengen met zo weinig mogelijk geel- en rood-tinten.

   1. In de reactie aan Aletta (1 mrt 2015) gaf je aan dat je ook de verf uit je haar kunt halen met haarverf-verwijderaar, als je je haar niet meer wilt verven of grijs wilt laten doorgroeien.
    Waarom wordt dat niet bij alle mensen gedaan die hun haar grijs willen laten worden?

    1. Hi Anke, Het ontkleuren van je haar is een behoorlijke aanslag op je haar. Bovendien is het resultaat vaak erg geel en moet daarom daarna ook weer geverfd worden. Het is niet zo dat je met ontkleuren je eigen natuurlijke kleur terugkrijgt.

 4. Hoi hoi
  Ik verf al paar jaar mijn haar zwart
  Oorspronkelijk ben ik wat rossig maar wil nu superrr graag al die tinten grijs in mijn haar
  Is dit wel mogelijk en is dit zelf te doen ben geen kapster maar wel ergggg handig
  Graag wat tips van jullie

 5. Ik heb daarom een paar jaar geleden mijn lange bruin (geverfde) haren in een ultrakorte pixie-crop laten knippen. Op die manier was de de verf er snel uitgegroeid en kon zowel ik als mijn omgeving langzaam wennen aan m’n nieuwe natuurlijk grijze haarkleur. Inmiddels is mijn haar weer lang en zijn de reacties alleen maar positief.

 6. Hallo,

  Ik zit met een issue. Ik heb best zwak dun breekbaar haar. Ik verzorg het nu goed en doe er vrij weinig mee. Nu is het dat ik grijze haren heb en best veel ook!! Vooral aan de voorkant. Ik zou zeggen dat ik 40 procent grijs ben. Ik heb donkerbruin haar van mezelf en heb nu lichtbruine highlights (dat scheen beter dat te want dan zag je de grijze haren wat minder. Overigens kan ik niet voor te blonde highlights gaan want dat staat niet met mijn huidskleur (heel bleek/gelig). Kortom om een lang verhaal kort te maken, ik heb highlights geprobeerd om me grijze haren te bedekken…wat niet zo denderend is uitgepakt. Ik heb ook gekeken voor een spray wat grijze haren bedekt, is dat er? Haarspray met een kleur? Welke kleur highlights verbergen toch grijze haren. En als k volledig grijs ga is dat zeer beschadigd?

 7. Hi Smahan,
  Ik neem aan dat je, omdat je breekbaar haar hebt niet je hele haar wilt verven en highlights hebt om het grijs te verbergen?
  Normaal gesproken wordt bij het zetten van highlights je haar gebleekt en niet geverfd. Bleken is slechter voor je haar dan verven en dekt dus helemaal niet. Als je grijs haar wilt bedekken, zul je dat wel met verf kunnen doen. Een paar tinten lichter of donkerder (lowlights in plaats van highlights) dan je eigen haar is dan wel het mooiste. Met donkerbruin haar zou je ook bruine henna kunnen gebruiken. Een voorbeeld kan je hier zien. En hier lees je hoe je dat kan aanpakken. Succes!

 8. heb mijn roodgeverfde haar van highlights laten voorzien door kapper omdat ik mijn grijze haar wilde terughebben. Is mislukt en ik lijk net een worteltje… kan ik in een kapperszitting laten ontkleuren en daarna grijs laten verven?

  1. Oei, rood geverfd haar ontkleuren of bleken is moeilijk omdat je rood pigment heel moeilijk uit je haar krijgt. Bovendien is ontkleuren, als je het net geverfd of gebleekt hebt, heel slecht. Ik zou proberen om het asblond te verven. Dan wordt het oranje geneutraliseerd en dan kan je het misschien van daaruit over een aantal weken grijs laten verven. Wassen met zilvershampoo helpt vaak ook om oranje haar wat minder oranje te maken.

 9. ik heb zwart haar geverfd maar nu heb ik high ligts laten verven ik wil zo graag me eigen kleur grijs
  maar weet niet hoe
  kan ik het laten ontkleuren

  grt annekr

  1. Hi Anneke,
   Het probleem met ontkleuren is dat je niet weet wat daar voor kleur uitkomt. Meestal moet je het na het ontkleuren ook weer verven om een normale kleur te krijgen. Je zou het dan na het ontkleuren grijs kunnen laten verven, zo dicht mogelijk bij je eigen kleur. De kans is wel groot dat je haar verandert in een bos stro.

 10. Is er haarkleuring die je haar 2 tinten lichter kan maken? Ik heb middenbruin haar wat ik steeds bijverf, vooral bij de grijze uitgroei. Het geheel wordt echter steeds donkerder en ik wil nu wat lichter gaan om de uitgroei minder op te laten vallen. Of zouden highlights beter zijn? En in welke kleur?

 11. Hi Anna, Je kunt met haarverf je haar wel tot wee tinten lichter verven. Maar in jouw geval zou ik voor highlights gaan in een lichtere tint bruin of blond. Je moet de highlights wel zetten met haarverf en niet alleen laten bleken met peroxide. Want anders worden grijze haren niet gedekt.

 12. Hallo, ik verf mijn haar al vanaf mijn 18. Ondertussen bijna 55. Ben het verven beu.
  Had gelezen van de highlights om het haar zo te laten vergrijzen. Mijn kapper beweert dat dit niet mogelijk is. Heb ondertussen al wel bijna wit haar. Wilde eens een onpartijdige mening van u. Met vriendelijke groeten

  1. Hallo,
   Je kan tegenwoordig je haar in alle kleuren van de regenboog laten verven, dus ook grijs of wit. Misschien is het niet in één keer mogelijk en moet je haar eerst (gedeeltelijk) ontkleurd worden en moeten er daarna highlights of lowlights in geverfd worden, maar mogelijk is het zeker. Als de conditie van je haar het toelaat.

 13. Hoi. Ik verfde mijn haar al heel lang bij de
  kapper, maar vond dat wel erg duur. Omdat ik zelf verven wel spannend vond, heb ik eerst een kleurshampoo gebruikt. En blij toe, want dit bevalt me veel beter dan verven omdat de kleur vervaagd en je geen streep krijgt. Ik ben wel dicht bij mijn eigen kleur gebleven. Eerst middenblond en nu lichtblond. Zo loopt het grijs mooi door en ook een manier om over te gaan op je natuurlijke grijze haar. Ben nu maar 5 euro kwijt per keer!

 14. Dag,
  Mijn haren zijn nu al voor 10 cm uitgegroeid en ik heb daar grijs haar (veel grijs haar). De lengte zijn nog ontkleurd, blond.
  Wat doe ik het beste om mijn natuurlijk grijze haren tot hun recht te laten komen. Ik wil echt van het ontkleuren af. Zijn highlights ook een tussen oplossing en zo ja, welke kleur dan wel (liefst grijs uiteraard).
  Ben nu 54 jaar jong.
  Groetjes.

 15. Hoi. Ik heb heel dik haar dat wit grijs groeit al na een week na het verven. Helaas heb ik last van kleurstapelen doordat ik het telkens zelf heb gedaan. De uitgroei pakt het verf namelijk heel slecht. Kortom loop ik met een maffe kapsel rond!
  Eindelijk een kapper gevonden die mijn wensen snapt. Ze gaat het ontkleuren, opnieuw kleuren veel lichter en highlights. Dit klinkt veelbelovend. Maar hoe zit het dan als mijn uitgroei weer tevoorschijn komt? Als het goed Is valt het minder op dan nu (zout en peper soort verschil). En hoeveel lichter kan ik gaan in 1 keer. Kan ze na het een keer ontkleuren in principe een licht bruin/ donkerblond gleur geven of moet ik vaker heen voordat ik het resultaat heb bereikt?

  Ik vind het best spannend en hoop op een mooie resultaat maar kan niets bij voorstellen!

  1. Hoi Ruth, Ja spannend! Maar als je haar ontkleurd wordt, kan je van donker naar heel licht. Na het ontkleuren wordt je haar geverfd en waarschijnlijk zal de kapper verschillende tinten gebruiken zodat je wat kleurverschil of highlights krijgt. Zal vast heel mooi zijn. Uitgroei blijft altijd een probleem en zo lang je je haar in een afwijkende kleur verft zal je het regelmatig bij moeten laten kleuren.

 16. Mijn haar heb ik al een paar jaar niet meer gekleurd. Het is nu vaag blond met al een schemer van grijze haren. Alle kleuren zijn dus natuurlijk. Nu wil ik het grijs gaan accentueren (ben 58 en vind grijs veel zachter op mijn ouder worden gezicht, lol!). Ik zou dus, bovenstaande reacties gelezen te hebben, ook beter voor grijze highlights kunnen gaan? Zeg, pretty, pretty please, dat dat goed is 🙂

   1. Hallo. Ben man van 51, heb donker bruin haar, maar al heel wat grijs . Denk dat het 60-40 is in grijs voordeel. Nu zou ik het heel graag helemaal grijs willen . Wat moet ik doen aub? Alvast dank . Mvg Eddy

 17. Hoi Eefje,
  Ik ben 48 jr en feitelijk al heeeeel grijs onder mijn geverfde kleur. Ik was vroeger bijna zwart, verf nu mijn uitgroei midden bruin waardoor mn lange, krullend haar al een heel stuk lichter is geworden. Ik ben zoals zovele het verven erg beu en zit er over te denken om naar mn natuurijke kleur te gaan. Nu heb ik veel rood in mijn gezicht en mijn wenkbrauwen zijn nog wel zwart. Wordt zo licht/grijs niet teveel contrast? iemand ervaring hierrmee? Welke kleuren raad je aan? alvast bedankt, gr Paula

  1. Hoi Paula,

   Als je veel roodtinten in je gezicht hebt, dan wordt dat rood inderdaad versterkt als je haar heel wit of licht zou zijn. Je zou in dat geval een zilvershampoo of kleurshampoo kunnen gebruiken om je haar wat donkerder/grijzer te maken. Kleurshampoo is minder vervelend om te gebruiken dan verven en ook minder slecht voor je haar. Een andere optie is om donkere grijze lowlights te laten verven, maar dan ben je nog steeds niet helemaal van het verven af.

   Ook andere warme tinten zullen het rood van je huid benadrukken. Dus alle goud- en kopertinten.

 18. hallo. ik ben 53 jaar ik verf mijn haar al heel wat jaartjes en heb ook grijze haren. nu wil ik met verven stoppen en mijn grijze haren laten groeien dus wil een mooi grijs koppie. maar die uitgroei dat is bijna wit. hoe moet ik dat aanpakjen? alleen het geijze verven zodat de rest ook grijs kan worden of juist niet. ik heb gister al het grijs donker blond geverft en de rest van mijn haar niet. doe ik het nu goed? please help

 19. Ik heb jarenlang mijn haar met henna rood geverfd, maar zou daar nu mee op wlllen houden om het grijs te laten worden. Is er een andere oplossing dan het eerst heel kort te laten knippen? Dat staat me nl. voor geen meter.

 20. Ik ben 59 en mijn eigen haarkleur was blond. Toen het grijs begon te worden toen ik 52 was, ben ik het blond gaan verven in mijn eigen kleur. Nu wil ik van het verven af en het grijs laten worden. Ik heb gisteren mijn haar ontkleurd met een haarontkleurder en dat had totaal geen effect. Integendeel, het haar is nu zelfs meer gelig.
  Wat is je advies?

  1. Hi Pieneke,
   Ja als je je haar ontkleurt, wordt het altijd gelig. Je kan proberen om je haar met zilvershampoo te wassen. Dat vermindert een gele gloed. Of anders een asblonde spoeling erdoor. Succes.

 21. Hallo,
  Ik ben 54 en heb van nature donkerblond-lichtbruin haar.
  Ik laat altijd zeer fijne asblonde mechen zetten.Nu ik grijzer word, is het effect minder pittig.Het wordt zo saai,zo dof.
  Wat kan ik doen?

  1. Hallo Niek,

   Ja ik ken het probleem. De kleur van je haar kan steeds doffer worden voordat je grijs wordt. In plaats van asblonde highlights zou je donker asblonde of bruine lowlights kunnen proberen. Als je het niet grijs wilt hebben kan je je haar een kleurspoeling geven of helemaal verven in een kleur van je keuze.

 22. dag,

  Mijn haar verf ik al vele jaren met henna, rood/bruin. Het ziet er erg goed uit en lijkt heel natuurlijk. Ik ben 64 en ik word vooral bovenop erg grijs.En… pas oma geworden.
  De henna pakt nog heel goed maar ik ben het zat om iedere drie weken mijn half lange haar zelf met henna te verven.
  Hoe kan ik het beste over gaan tot mijn eigen haarkleur? Mijn huid is licht, groen/bruine ogen en bruine wenkbrauwen. Ook denk ik dat ik wat rood in mijn gezicht heb, wat kleine adertjes.
  Natuurlijk wil ik voor zo’n ‘metamorfose’ naar de kapper. Wat zou de beste oplossing zijn?
  Met een uitgroei lopen is uitgesloten!

 23. Hallo,
  Ik ben 56 jaar en heb al enkele jaren last met het verven van mijn grijze uitgroeiharen.De verf pakt niet meer op mijn grijze haren.De kapster verfde steeds donkerder en was op het laatste zwart(dit lukt altijd werd gezegd).Dan heb ik het maar laten ontkleuren omdat ik het bleker wilde kleuren maar dit lukte niet.De grijze haren zijn dan geelachtig in plaats van donker blond.Ze heeft al van alles geprobeerd maar de uitgroei blijft geelachtig.Ook heb ik mijn haar al laten pigmenteren maar met weinig resultaat.
  Achteraan op mijn hoofd heb ik ook heel dun haar,daarvoor heb ik al verschillende vitamine kuren gedaan,de uitval is gestopt maar het hoofdhaar blijft dun.
  Ik heb ook een schildklier probleem ,zou dat misschien de oorzaak kunnen zijn van het verf probleem.
  Indien ik nu mijn haren grijs zou willen laten en highlights zou willen ,zou dit lukken.
  Ik ben teneinde raad en weet niet meer wat nog te doen.

  Vriendelijke groeten,
  Rita.

  1. Hi Rita, Hormonen en schildklierhormonen hebben zeker invloed op de conditie van je haar. Of dat ook de problemen met het verven veroorzaakt, zou ik niet kunnen zeggen. Ik weet wel dat er veel vrouwen zijn die moeite hebben om de stugge witte haren te verven. Highlights zou toch moeten lukken. Probeer bijvoorbeeld eens de haarverf van Majirel die hebben een hi cover serie met extra dekkracht voor grijs haar. Ook de sterkte van de ontwikkelingsvloeistof kan van invloed zijn. Je zou i.p.v. 6% eens 9% of 12% kunnen gebruiken. Nadeel is wel dat dit weer een extra aanslag is op je haar. Een andere mogelijkheid is om alleen de grijze uitgroei met een donkerder tint te verven dan de rest van je haar.

 24. Hallo.

  Ik ben Indisch van afkomst en heb heel donkerbruin lang haar.. ik heb het chocolade bruin geverfd omdat dat wat zachter staat. Ik wil het niet meer verven of wat meer maar grijs gaan. Echter bij het ontkleuren wordt mijn haar geel.. maar grijs wordt het nooit.. wat zou ik kunnen doen?

  1. @ kakini. Ja, ontkleuren is eigenlijk een tussenstap en geeft altijd een gelig resultaat. Je zou het nog moeten verven in een b.v. licht asblond, asbruin of zilverblond. Je kan ook proberen om je haar met zilvershampoo te wassen en te kijken of dat de gele tint verhelpt. Het merk Igora heeft een serie met grijze haarverftinten. Hoop dat het helpt.

 25. Vorig jaar gestopt met mijn haar verven vanwege problemen met mijn hoofdhuid. Ik heb kort haar. Toen ik stopte met verven, heeft mijn kapster heel veel high-lights gezet en daarna een zilverspoeling erdoor. Zelf waste ik het daarna met zilvershampoo. 2 Maanden later nog wat high-lights erbij gezet en weer een zilverspoeling. Het uitgroeien is op deze manier heel natuurlijk verlopen. Mijn haar is nu helemaal grijs op mijn 51e jaar. Het bevalt mij prima en mijn haar is er erg van opgeknapt.

 26. hallo , ik heb peper en zout kleur haar ( met in mijn ponny al witte lokken ) nu wil ik het graag helemaal grijs hebben , hoe doe ik dat het beste ( mijn haar is niet geverfd )

 27. Hallo, Ik heb haar tot over mijn schouders in een zwart met grijze mix, ik denk dat het nu half om half is, let wel lange grijze haren, geen uitgroei. Ik wil het net wat modieuzer hebben en zag dat e een soft balayage techniek is. Ik dacht aan charcoal en ash balayage. ik heb het aan enkele kappers gevraagd, maar die raden het af, het ontkleuren zal een lang en kostbaar proces zijn. Is er dan geen andere methode om het haar dan net wat meer fashionable te krijgen. Ook oudere dames willen er pittig uit zien. Graag wat advies.

 28. Hallo, ben 60 jaar en verf mijn haren in rosachtig en dit sinds jaren. Weet dat ik grijs ben maar weet natuurlijk niet in welke mate. Heb fijn haar en ben dat beu om om de drie/ vier weken te verven en dan nog retouches te doen met haarspray op de uitgroei. Ben een maniak voor mijn haar en wil die uitgroei niet zien. Wat kan ik doen om mijn haar natuurlijk te laten zonder uitgroei en zonder mijn haar te beschadigen aub ?dank U

  1. Hallo Monique, Ik weet niet welke haarverf je gebruikt maar het is altijd een goed idee om over te stappen op haarverf zonder ammonia. Er zijn verschillende merken en bijvoorbeeld het merk Naturtint heeft een ruime keuze in haarkleuren die je ook makkelijk met elkaar kan mengen. Om de uitgroei bij te werken kan je heel gemakkelijk wat (waterproof) matte oogschaduw in een tint donkerder dan je haarkleur gebruiken. Ziet er heel natuurlijk uit en op die manier hoef je geen uitgroei te zien.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *