grijs haar verzorgen

Hoe verzorg je grijs haar?

Steeds meer vrouwen (en ook mannen) besluiten om hun haar te laten vergrijzen en het niet meer te verven. Grijs haar kan heel mooi zijn maar het verven van grijs haar en het bijhouden van uitgroei kan een tijdrovende en kostbare aangelegenheid zijn. Maar ook grijs haar heeft verzorging nodig. Lees hieronder wat je kan doen om het mooi te houden.

Reden om voor grijs haar te kiezen

Er zijn verschillende redenen om je grijze haren grijs te houden:

  • Het is makkelijk, niet iedere 4-6 weken meer een verfbeurt en de ergernis als je na 2-3 weken al weer wat uitgroei ziet.
  • Het is goedkoop. Je haren laten verven is duur. En zelfs als je het zelf doet kost het je geld.
  • Het is natuurlijk. Geen chemische middelen op je huid en haar.
  • Grijs haar heeft stijl en ook grijs haar komt in verschillende tinten.
  • Je haar grijs laten worden is een teken van zelfvertrouwen. Het laat zien dat je jezelf en je leeftijd accepteert.

Hoe maak je grijs haar zacht en glanzend?

Grijs haar is stugger, weerbarstiger, glanst minder en heeft vaak een andere structuur dan de rest van je haar. Dat komt omdat de schubben van de haarschacht meer open staan. Het haar kan daardoor ook minder goed vocht vasthouden. Je grijze haar heeft daarom extra verzorging nodig om het glanzend te maken.


Geef je doffe, grijze haar weer glans

Door het kiezen van de juiste producten, gebruik van huismiddeltjes en een goede verzorging, kan je je grijze haar weer laten glanzen.

– Shampoo

Gebruik shampoos die geschikt zijn voor grijs haar. Dit zijn vaak shampoo’s met een blauwe of paarse kleur. Gebruik een paar keer per maand een zilvershampoo om een gelige gloed tegen te gaan.

Neem geen shampoo’s die een gele of oranje kleur hebben. Deze kunnen een gele gloed achterlaten.


Bijvoorbeeld:

shampoo grijs haar

1 No yellow shampoo van Fanola
2 Zilvershampoo van Schwarzkopf
3 Zilvershampoo van l’Oréal

– Haarolie

Behandel je haar regelmatig met haarolie. Dat kan een speciale haarolie zijn die je koopt, maar ook kokosolie, arganolie, amandelolie, avocado-olie of olijfolie werken prima.

Geef je haar met de olie een pre-shampoo behandeling. Bewerk je haar of alleen de uiteinden van je haar met kokosolie. Laat het een minuut of 10 intrekken. Was daarna je haar zoals je het gewend bent, met een milde shampoo.

Voorbeelden haarolie:

haarolie

1 Vatika Arganolie
2 John Frieda Oil Elixir
3 Amla haar olie

– Spoel je haar met appelazijn

Spoel je haar na het wassen met een appelazijn. Shampoo verhoogt de pH waarde van je hoofdhuid en haar. Een hoge pH-waarde kan voor allerlei haar- en hoofdhuid problemen zorgen zoals b.v. roos of het uitdrogen van je haar.

appelazijn

Appelazijn verlaagt de pH-waarde en zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten. Je haar wordt gladder en gaat meer glanzen. Meng een deel appelazijn en een deel water en giet het over je haar na het wassen. Masseer je huid en haar in en spoel het daarna uit met lauwwarm water. Azijn ruikt vies maar na het spoelen ruik je dat niet meer.

– Knippen

Knip je haar regelmatig bij zodat het er fris en goed verzorgd uitziet. Grijs haar laat zich soms lastig in model brengen en dat wordt makkelijker met een goede coupe. Knippen is voor grijs haar beter dan snijden met een mes. Een scheermes kan je haar beschadigen zodat de uiteinden dor en droog worden en dan eerder breken.

Bescherm je haar tegen UV-stralen van de zon

Grijs haar ondervindt eerder schade door de UV-A en UV-B stralen van de zon omdat het minder melanine bevat. Uit onderzoek blijkt dat grijs haar door de zon minder sterk, droger en geler wordt en schade aan de haarschacht oploopt dan gekleurd haar.

Genoeg reden om je haar te beschermen met een sjaal of hoed als je lang in de zon gaat. Er zijn ook sprays die je haar beschermen tegen UV-stralen.