Grijs haar verven, tips en moeilijkheden

Het is nogal frustrerend als je je haar verft om je eerste grijze haren weg te werken en bij de eerste blik in de spiegel zie je al dat de verf niet goed gepakt heeft en het eerste wit of grijs er al weer doorheen ziet schijnen. En dat, ondanks dat er op de verpakking staat dat het 100% dekkend is. Dus, hoe verf je grijs haar nou het beste?


Je eerste grijze haren te camoufleren

Ben je licht tot donkerblond en zie je de eerste grijze haren verschijnen, dan zijn highlights een prima oplossing om die te verdoezelen. Bij highlights hoef je niet je hele haar te verven en dat is minder belastend voor je haar. Heb je bruin haar dan kan je kiezen voor lowlights, strengen haar geverfd in een lichtere kleur dan je eigen haar.

Je hoeft natuurlijk je haar niet te verven. Je kan er ook voor kiezen om je haar te laten vergrijzen.

geschikte haarverf kleuren voor grijze haren
kleuren haarverf

Welke haarverf is geschikt?

Als je haar wilt verven dat voor een groot deel vergrijsd is, dan kun je het beste voor permanente haarverf kiezen. Over het algemeen pakken donkere kleuren beter dan lichte kleuren. Kleuren die je haar lichter maken of blonderen zijn sowieso niet geschikt. 

Kies voor natuurtinten

Verder zijn de zg. natuurtinten beter omdat ze het meeste kleurpigment bevatten. Natuurtinten zijn kleuren als  bruin, lichtblond, zeer lichtblond en niet de kleuren waar goud-, as-, parel-, honing-, enz. in de naam voorkomen. Je kunt de natuurtinten herkennen omdat ze wel eens een N voor het nummer hebben en worden vaak aangeduid met een heel getal. Dus 7 in plaats van 7.32.

Zoek naar 100% grijs dekkend

Er zijn merken waarbij op de voorkant staat: dekt 100% grijs haar. Terwijl bij de lichte blonde tinten achterop wordt vermeld dat deze kleur niet wordt aangeraden bij sterk vergrijsd haar. Dus goed lezen, ook de achterkant van het pak, is geen overbodige luxe.


Haarverf zonder ammonia

Tegenwoordig zijn er ook verschillende merken haarverf die geen ammonia bevatten maar andere stoffen die minder schadelijk zijn voor je haar en je haar minder uitdrogen. Voorbeelden van goede merken, die bovendien ook 100% dekkend zijn: herbatint of naturtint.

Sterkte van de ontwikkelingsvloeistof

Je kunt zelf kleuren kiezen en mengen en je kunt zelf de sterkte van de ontwikkelingsvloeistof kiezen. De laatste is er in  3%, 6%, 9% en 12% waterstof peroxide. 3% is het minst belastend voor je haar en 12% het meest. Met 6% heb ik een prima resultaat. Je kunt om de uitgroei bij te werken een kleine hoeveelheid haarverf maken zonder daar een hele verpakking voor te gebruiken.

En als je kort of lang haar hebt kan je zelf kiezen hoeveel of hoe weinig haarverf je aanmaakt.  Daardoor is het uiteindelijk waarschijnlijk ook nog voordeliger. Je kunt professionele haarverf online kopen bij b.v.

Wat heb je nodig om je grijze haren te verven?

Om zelf je haar te verven met professionele haarverf, heb je  in ieder geval nodig:

 • een tube haarverf in de kleur of kleuren van je keuze.
 • een fles oxidant of ontwikkelingsvloeistof (meestal 1 liter, maar deze gaat lang mee)
 • een mengbakje
 • een kwast om de haarverf te mengen en aan te brengen
 • evt. plastic handschoenen om je handen te beschermen
 • iets om de hoeveelheden in af te meten of wegen, gokken kan ook
 • shampoo en conditioner voor gekleurd haar voor na het verven.

Je haar voorbehandelen of voorpigmenteren

Grijs haar is vaak stugger en droger. De haarverf dringt moeilijker diep door in het haar. Om te zorgen dat je grijze haar meer verf en kleur opneemt, kan je een paar dingen doen

Je haar voorpigmenteren – Meng wat haarverf (uit de tube, dus zonder de ontwikkelingsvloeistof) met een gelijk deel water. Dit breng je dan aan op de uitgroei. Niet uitspoelen maar meteen de haarverf met ontwikkelingsvloeistof erover aanbrengen.
Voorbehandelen met peroxide – Neem een ontwikkelingsvloeistof met een hoger percentage peroxide (b.v. 9, 12 of zelfs 20 %. Kam dit zo’n 10 minuten voor je het gaat verven door je haar. Verf het daarna zoals je gewend bent. Door de peroxide gaan je haarschubben open staan en kan de haarkleur beter in je haar dringen.

Aanbrengen van de haarverf

Meng de verf met de ontwikkelingsvloeistof in de goede verhouding en breng het aan op je haar. Laat het de maximale tijd intrekken (meestal een 25-30 minuten). Spoel het uit met lauwwarm water.

Zo vervaagt je haarkleur minder snel

Je kan een aantal dingen doen zodat de kleur van je geverfde haar minder snel vervaagt.

 • Spoel je haar na het wassen na met wat appelazijn of meng je shampoo 1:1 met appelazijn. Door de hoge zuurgraad herstel je de pH waarde van je haar. Door het zuur sluiten de schubben van je haar zich waardoor je de kleur minder snel vervaagt.
 • Spoel na het wassen je haar uit met koud water. Als je je haar spoelt met warm water, spoel je meer natuurlijke oliën en proteïnen uit je haar. En daarmee ook de kleur.
 • Probeer je volgende wasbeurt zo lang mogelijk uit te stellen. Eventueel met droogshampoo.
 • Bescherm je haar tegen de zon, de zon bleekt je haar of je het nu geverfd hebt of niet.
 • Gebruik geen anti-roos shampoo, dit is vaak agressieve shampoo. Het wordt wel gebruikt om een kleur die te donker is uitgevallen, lichter te maken.

Geverfd haar verzorgen

Was je haar altijd met een milde shampoo. Bij voorkeur een shampoo die geschikt is voor gekleurd haar. Gebruik de conditioner om je haar weer zacht te maken. Is je haar nog wat droog? Wrijf wat kokosolie tussen je handen warm en masseer het in de uiteinden van je haar.

Lees hier meer tips om grijs haar te verzorgen