Vijgen, de vruchten van de vijgenboom, zien er prachtig uit. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Groen-geel of blauw-paars met lichtroze tot donkerrood vruchtvlees. Maar hoe eet je vijgen eigenlijk en hoe weet je of ze rijp zijn?
De vijg is al een hele oude vrucht. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat ze in de oudheid in Egypte ook al vijgen aten.
Vijgen zijn gezond
Het eten van vijgen schijnt behalve lekker ook gezond te zijn. Volgens deze bron zitten vijgen vol vezels en bevatten ze koper, kalium, mangaan en magnesium en vitamine K.
Hoe eet je vijgen?
De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt.
Je kunt zowel de pitjes als het vruchtvlees eten. Vijgen hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten). Gedroogd levert een vijg van 20 gram zo’n 52kcal. De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt. en de pitjes stimuleren de darmwerking.
De meneer in dit korte filmpje hieronder laat de simpelste en snelste manier zien om een vijg te eten. Je kunt ze inderdaad met schil eten als deze zacht is, maar als je dat niet lekker vindt of als de schil er niet aantrekkelijk uitziet kun je de vijg ook van schil ontdoen.
Zelf vijgen drogen in de oven
Je kunt vijgen ook gedroogd krijgen, maar die smaak verschilt wel met die van verse vijgen. Wil je ze zelf drogen in de oven dan kan dat heel makkelijk.
- Verwarm de oven op 60 graden C.
- Was de vijgen met water
- Wrijf ze droog met keukenpapier en snij ze door midden
- Leg ze met de gesneden kant naar boven in de oven.
- Sluit de oven niet helemaal. Steek er iets tussen zodat het vocht kan ontsnappen en de vijgen niet te heet worden.
- Laat ze 12 tot 36 uur in de oven totdat ze geen vocht meer bevatten en de buitenkant leerachtig aanvoelt. Als je de oven ’s nachts niet aan wilt laten. Kan je de vijgen ook in etappes drogen en de oven ook 3 x 8 uur aanzetten.
Verse vijgen combineren
De verse vijgen die in Nederland in de winkel liggen hebben van binnen vaak een prachtige rode kleur en de smaak is heerlijk zacht, zoet en aromatisch. De vrucht is bij uitstek geschikt om een heerlijk, spectaculair uitziend en eenvoudig te bereiden voorgerecht van te maken, bijvoorbeeld in combinatie met kaas of rauwe ham. Maar vijgen doen het ook uitstekend bij wildgerechten, zoals fazant.
Recepten
Hoe eet je vijgen? Probeert het uit met de onderstaande recepten voor 4 personen met de volgende 2 ideeën:
Vijgen met balsamicoazijn
Snijd vier vijgen kruislings in en vouw ze een beetje open. Druppel er een beetje balsamicoazijn in en laat de vijgen in een oven van 160 graden een beetje verkleuren. Leg er daarna een plak parmaham op en garneer met een lepeltje crème fraiche.
of
Vijgen met port en honing
Halveer 4 verse vijgen en snijd een klein plakje van de schil, zodat de gehalveerde vijgen niet wiebelen als ze op een bord staan. Maak een inkeping in het midden en vul met wat stilton kaas. Kook 2 deciliter (Tawny) port samen met 1 eetlepel honing in tot de helft van het oorspronkelijke volume. Zet de vijgen kort onder een warme gril, leg ze op een bord en overgiet met de (warme) ingekookte port. Serveer met notenbrood.
of
Salade van vijg, peer en rucola
voor 4 personen, voorgerecht of lunchgerecht
- 8 verse vijgen
- 1 peer
- rucola
- parmezaanse kaas
- voor de dressing
- 4 el olijfolie
- 1 el balsamico azijn
- 1 el vloeibare honing
- peper en zout
- Meng de ingredienten voor de dressing door elkaar.
- Was en droog de vijgen, peer en rucola. Verwijder de stelen van de vijgen en snij ze in vieren. Snijd de peer in dunne plakken.
- Verdeel de rucola op 4 borden. Leg daarop de vijgen, peer en parmezaanse kaas.
- Schenk de dressing erover en dien meteen op.