Als we ouder worden, heeft dat invloed op onze gewrichten. Door slijtage wordt het kraakbeen dunner en dat maakt dat we minder flexibel worden en dat bewegen soms pijnlijker wordt. Wat gebeurt er met je gewrichten en hoe kan je je gewrichten soepel houden?
Wat gebeurt er met je gewrichten als je ouder wordt?
1. Kraakbeen wordt dunner
Het kraakbeen is een rubber-achtige stof die op het uiteinden van botten zit. Dit helpt om soepel te bewegen. Door het dunner worden van kraakbeen, zijn je botten minder beschermd en kan je met name in je knieën en heupen last krijgen van pijn en stijfheid. Ook het synoviale vocht, een soort smeermiddel bij het bewegen, neemt af.
2. Botdichtheid
Botten kunnen brozer worden met de leeftijd, een kwaal die osteoporose heet. Dit maakt gewrichten, en vooral die van de ruggenwervels en heupen, gevoeliger voor blessures en breuken.
3. Verandering in bindweefsel
Pezen en banden geven stevigheid aan je gewrichten. Deze worden bij het ouder worden minder elastisch, stijver en minder beweeglijk en het bewegingsbereik kleiner.
4. Spiermassa neemt af
Vanaf je 30ste gaat je spiermassa langzaam afnemen. Je spieren worden minder krachtig en geven minder steun en stabiliteit aan je gewrichten.
5. Ontstekingen en andere kwalen van gewrichten
Je immuunsysteem gaat minder efficiënt werken als je ouder wordt. Je lichaam kan minder goed met ontstekingen in het lichaam omgaan. Kwalen als artritis en reumatoïde artritis, waarbij je gewrichten ontsteken raken, krijgen meer kans.
Je gewrichten soepel houden. Wat kan je zelf doen?
Hoe kan je het verouderingsproces vertragen?
- Blijf actief – Probeer dagelijks te wandelen, yoga te doen, te zwemmen, enz. Door te bewegen blijf je flexibel, krachtig en worden je gewrichten gesmeerd.
- Blijf op gewicht – Door een gezond gewicht verminder je het gewicht dat je gewrichten zoals je knieën en heupen moeten dragen.
- Een goed dieet – Eet voeding die ontstekingen helpt tegen te gaan, omega-3 vetzuren, vitamine D en calcium.
- Zorg voor een goede houding: Met een goede houding hebben je gewrichten minder te verduren, met name de ruggenwervels.
- Neem supplementen voor je gewrichten: Glucosamine, chondroitine, en MSM zijn bewezen effectief.
Supplementen voor je gewrichten
Glucosamine, chondroïtine en MSM (methylsulfonylmethaan) zijn natuurlijke stoffen die je worden aangeboden in voedingssupplementen. Het heeft voordeel om ze samen te gebruiken omdat ze elkaar uitstekend aanvullen. Ze kunnen helpen bij de gezondheid van gewrichten. Op de website van Orthokliniek Ootmarsum vind je meer informatie over deze en andere supplementen.
Hier is een overzicht van deze drie stoffen en voordelen:
Glucosamine
- Glucosamine is een stof die van nature voorkomt in kraakbeen weefsel dat de botten omhult. Het wordt uit schaaldieren gehaald of synthetisch gemaakt.
- Wat doet het?
- Het helpt om je kraakbeen in stand te houden en om beschadigd weefsel te herstellen.
- Glucosamine kan gebruikt worden om symptomen zoals pijn en stijfheid (met name in de knieën) van artritis te verminderen.
Chondroitine
- Chondroitine is een stof die helpt om vocht vast te houden en het kraakbeen elastisch te houden.
- Wat doet het?
- Het smeert de gewrichten waardoor schokken beter opgevangen kunnen worden.
- Het helpt de afbraak van kraakbeen te voorkomen.
- Onderzoek laat zien dat chondroitine gewrichtspijn kan verminderen en beweeglijkheid kan verbeteren.
MSM (Methylsulfonylmethaan)
- MSM is een stof die zwavel bevat en gevonden wordt en van nature gevonden wordt in planten, dieren en mensen. Het is van belang voor de collageenproductie en het in stand houden van bindweefsel.
- Wat doet het?
- Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt tegen zwelling en pijn in de gewrichten.
- Het stimuleert de collageenproductie en dat is goed voor je huid, haar, nagels en kraakbeen.
- Het kan helpen bij spierpijn en pijn veroorzaakt door artritis.
Als je andere medicijnen gebruikt, is het verstandig om eerst met de huisarts te overleggen voordat je met deze supplementen begint.