De winter leent zich bij uitstek om te genieten van een goed glas wijn samen met een lekker stukje kaas. Je kunt ook een kaasplankje serveren na een boswandeling.
Een goede kaasplank bestaat uit minimaal 3 soorten kaas in de smaaksterkte mild tot pittig. Een basiskaasplank bevat van elke categorie één kaas; dus:
- 1 witte korstkaas zoals een Brie, Neufchâtel of Camembert
- 1 rode of gewassen korstkaas, zoals de Munster, Le Brin, Reblochon of Chaumes
- 1 blauwaderkaas zoals Roquefort
- 1 harde kaas zoals de Cantal of Raclette
- 1 geitenkaasje Crottin de Chavignol of verse geitenkaas
Van mild naar pittige kaas op je kaasplankje serveren
Om alle smaken goed te kunnen proeven, moet je beginnen met de milde kaas en de meest pittige kaas als laatste proeven. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak de overige kazen overheersen.
Temperatuur van de kaas
Temperatuur is erg belangrijk voor kaas. Als de kaas te koud is, gaat (een deel van) de smaak verloren en te warme kaas is zweterig. Laat de kaas daarom voor het serveren een uur op kamertemperatuur komen zodat de smaak en het aroma zich kunnen ontwikkelen.
Wijn, de perfecte partner
Wijn is nog altijd de perfecte partner, wil je een kaasplankje serveren. En dat hoeft zeker niet altijd rode wijn te zijn, zoals vaak wordt gedacht, veel kazen smaken juist beter bij een witte wijn. Hoe langer een kaas rijpt, hoe sterker de smaak en geur wordt en dan kan het de smaak van de wijn overheersen.
- Milde kazen – een Gamay of Chenin
- Sterke kazen – een Pinot Noir of Merlot
- Pittige kazen – Cabernet Sauvignon, Syrah (Shiraz) of een Grenache
- 1 harde kaas zoals de Cantal of Raclette
- Geitenkazen – een Sauvignon Blanc
Tip: neem een niet te lichte wijn bij je kaas