hypotheek na pensioen

Kan je een hypotheek afsluiten na je pensioen?

De voorwaarden om een hypotheek af te sluiten zijn voor iedereen streng. Je moet voldoende inkomen hebben en liefst wat spaargeld. Daarnaast moet de lening in verhouding staan tot de waarde van het pand. Maar hoe zit het eigenlijk als je 65 of ouder bent en je met pensioen bent, of bijna gaat? Kan je dan ook nog een hypotheek afsluiten?


Een hypotheek afsluiten als je met pensioen bent

Zestig is het nieuwe veertig wordt wel gezegd. Dat betekent dat zestigers nog volop van het leven genieten en ook hun eigen wensen hebben wat betreft wonen. Misschien wil je een huis met een kleinere tuin of weg uit de stad en ergens tussen het groen gaan wonen, of in de buurt van je kleinkinderen.

Niet alleen een ander huis is een reden voor een nieuwe hypotheek. Je kan ook je hypotheek oversluiten en zo de overwaarde vrijmaken. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg. Zo kan je bijvoorbeeld een speciale seniorenhypotheek afsluiten, bijvoorbeeld bij NIBC Direct.

Waar moet je rekening mee houden bij afsluiten van een hypotheek als je met pensioen bent?

Er is geen maximum leeftijd waarop je een hypotheek kan afsluiten. Dus een hypotheek afsluiten of oversluiten is zeker ook mogelijk als je al ouder of met pensioen bent. Je moet wel rekening houden met een aantal dingen:

Je pensioen is lager dan je vroegere inkomen

De hoogte van je inkomen of pensioen blijft belangrijk als je een hypotheek wilt afsluiten of oversluiten. Ook als je minder dan 10 jaar voor je pensioen zit, kijkt een hypotheekverstrekker vooral naar je inkomen na je pensioen, dus je AOW, opgebouwd pensioen en eventuele lijftenten. Hierdoor kan je wellicht minder lenen dan toen je nog werkte.

Na dertig jaar vervalt de hypotheekaftrek

Je kan maximaal 30 jaar gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Of je bij het afsluiten of oversluiten van je nieuwe hypotheek weer hypotheekaftrek krijgt, hangt af de hypotheekvorm die je kiest en hoe lang je al van de hypotheekaftrek geprofiteerd hebt.


Soms is een overlijdensrisicoverzekering nodig

De bank wil zo veel mogelijk zekerheid dat het geleende geld terugbetaald kan worden. Hoe ouder je bent, hoe hoger de kans dat je komt te overlijden. Om het risico van de bank zo klein mogelijk te houden, stelt de bank soms de eis dat je in combinatie met de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Bij overlijden wordt het bedrag van het verzekerde kapitaal uitgekeerd. Bedenk wel: hoe ouder je bent hoe hoger de premie van zo’n verzekering is. De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is helaas niet aftrekbaar van je inkomen.