pensioen

Zo houd je je maandlasten laag voordat je met pensioen gaat

Ben je de vijftig gepasseerd? Dan ben je misschien al aan het nadenken over je pensioen. Het vooruitzicht van met pensioen gaan, brengt verandering met zich mee. Waaronder een verandering in je financiële situatie. Het is goed om voorbereid te zijn op deze nieuwe fase van je leven. Vooral als het gaat om het beheren van je maandlasten. Door op tijd actie te ondernemen en slimme financiële beslissingen te nemen, zorg je ervoor dat je je pensioenjaren comfortabel doorbrengt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.


Maak een gedetailleerd budget

Stel een gedetailleerd budget op dat al je inkomsten en uitgaven omvat. Dit geeft een goed overzicht in het geld dat er binnenkomt, en wat er uit gaat. Hierdoor kun je je potentiële besparingen identificeren. Wees wel realistisch en kritisch bij het evalueren van je uitgaven. Overweeg waar je kunt bezuinigen.

Verminder je schulden

Heb je nog bepaalde schulden lopen? Probeer deze schulden zo veel mogelijk af te lossen voordat je met pensioen gaat. Hoewel het misschien een uitdaging is, verlaagt het je maandelijkse lasten. Ook wordt je financiële stabiliteit vergroot. Vaak betaal je rente over je schulden. Door je schulden eerder af te lossen, betaal je op lange termijn minder rente, en houd je dus meer over!

Kijk kritisch naar je huisvestingskosten

Overweeg of je huidige huis nog bij je past. Zijn al je kinderen het huis uit? Dan is het huis misschien te groot geworden. Wellicht is het een goed moment om te kiezen voor een kleiner huis of een huis in een betaalbaarder gebied. Bereken je hypotheek om te kijken wat het doet voor je maandlasten om kleiner te gaan wonen. Misschien heb je al genoeg afgelost waardoor je je nieuwe huis zo kunt kopen met de opbrengsten van je oude huis. Of kun je een lage hypotheek aangaan waardoor je maandlasten laag blijven.

Pas je levensstijl aan

Neem de tijd om te kijken waar je kunt bezuinigen. Dit kan op verschillende manieren. Zeg abonnementen op waar je niks meer mee doet, eet vaker thuis in plaats van uit eten te gaan of geef minder geld uit aan kleding. Het is per persoon afhankelijk waar je op kunt besparen. Bedenk waar jij veel geld aan uitgeeft en bespaar waar mogelijk.

Beleg je extra geld

Heb je nu geld over in de maand? Het kan interessant zijn om een deel te beleggen. Hierdoor heb je tijdens je pensioen misschien wel een extra potje. Maar beleggen brengt risico met zich mee. Verdiep je goed in de kansen en risico’s en beleg alleen geld dat je overhoudt. 


Door deze tips toe te passen, kun je je maandlasten verlagen en houd je meer over tijdens je pensioen tijd. Komt je pensioenleeftijd dichter bij en komen deze tips net iets te laat? Zoek dan manieren om een extra zakcentje te verdienen. Misschien kun je wel heel goed schilderen en haal je inkomsten uit je kunstwerken. Maar je kunt ook deeltijd blijven werken of freelancen. Bedenk een manier dat werkt voor jou. En vergeet niet te genieten van je pensioen!