haar dunner

Mijn haar wordt dunner nu ik ouder word

Even wat meer haar verliezen overkomt iedereen wel eens en is vaak een tijdelijk probleem. Er zijn verschillende oorzaken voor. Ouder worden is ook een oorzaak voor dunner wordend haar. Hoe komt dat?


Oorzaken van dunner haar

Bekende oorzaken van haarverlies zijn bijvoorbeeld:

  • extreem afvallen
  • ziekten en/of stress
  • medicijngebruik
  • na de zwangerschap
  • bloedarmoede
  • vitaminegebrek

Maar meer haar verliezen kan ook weer zo’n vervelend bijverschijnsel van de overgang zijn. Een mens verliest gemiddeld zo’n 100 haren per dag en dat is normaal.

Mijn haar wordt dunner nu ik ouder word

Naarmate je ouder wordt, en dat proces begint al na je dertigste, wordt je haar heel langzaam dunner. Het is natuurlijk per persoon verschillend hoe snel dat proces verloopt.

Cyclus van je haar wordt korter

Het wordt veroorzaakt doordat de cyclus van je haar korter wordt. Een haar heeft een bepaalde levensduur. Iedere haar heeft een levenscyclus die bestaat uit een groeifase, een intermediaire fase en een rustfase. De  groeifase duurt gemiddeld zo’n 2-6 jaar. Daarna volgt de intermediaire fase die drie weken duurt, hierin stopt de haar met groeien. Daarna volgt de rustfase die tot een paar maanden kan duren. Er begint een nieuwe haar te groeien in het haarzakje en de oude haar valt uit.

Groeifase wordt korter

Met het ouder worden, wordt de groeifase korter en komen er meer haren tegelijk in de rustfase. Het wordt daardoor ook steeds moeilijker om je haar lang te laten groeien als je dat zou willen. Het proces van veroudering en dunner haar kun je niet tegenhouden alleen vertragen door een gezonde levensstijl met gezonde voeding, voldoende beweging en weinig stress.


Hormonale veranderingen na de overgang

Naast het dunner worden van het haar door het verouderingsproces, speelt ook de overgang een rol bij haaruitval. Uit onderzoek blijkt dat dit te wijten is aan de onbalans van hormonen in je lichaam, en met name de afname van oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen kunnen het haar op je hoofd dunner maken en tegelijkertijd ook zorgen voor meer haargroei op andere, minder geschikte en gewenste plaatsen in het gezicht.

Stress

Behalve de hormonen, kan ook stress een rol spelen. De overgang kan een stressvolle periode zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Vaak maak je je al extra druk om je uiterlijk als je rimpels ziet verschijnen, je haar steeds grijzer wordt en je taille minder slank. Als dan ook nog je haar meer dan normaal uitvalt, levert dat alleen nog maar meer stress op.

Erfelijkheid

In sommige gevallen speelt erfelijkheid een rol. Bij mannen trekt de haargrens zich steeds verder terug. Bij vrouwen heeft het meestal een ander patroon, het haar wordt over het hele hoofd dunner. Erfelijke kaalheid komt bij mannen veel vaker voor en is bij vrouwen zeldzaam.

Wanneer ga je naar de dokter?

Als je echt kale plekken ziet of als je je erg veel zorgen maakt dan kun je beter naar de huisarts gaan.

Het goede nieuws

Er is ook goed nieuws. Haarverlies veroorzaakt door onbalans in de hormonen is meestal tijdelijk. Bovendien is er veel dat je zelf kan doen om het haar dat je nog wel hebt gezond en mooi te houden.

Tips voor gezond haar

  • Doe rustig aan met chemische behandelingen als permanent en verven.
  • Wees voorzichtig met föhnen of stijltangen en andere styling methoden waar hitte aan te pas komt
  • Een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet bevordert de groei van gezond en sterk haar van binnenuit
  • Neem supplementen als je denkt dat je vitaminen of andere voedingsstoffen te kort komt.

Kies een geschikt kapsel

Of je haar nu tijdelijk wat dunner is of langzaam aan steeds dunner wordt. Met een goed kapsel kun je veel goedmaken.  Een paar tips

  • Kies een niet te lang kapsel.
  • Een kapsel met laagjes geeft diepte en volume
  • Highlights of meerdere kleuren in je haar geven extra diepte en laten het voller lijken
  • Varieer met de plaats van je scheiding