Time management tips voor ouderen

Time management, het nuttig omgaan met je tijd, is belangrijk in elke levensfase. Of je nu studeert, werkt of geniet van je pensioen, je tijd is kostbaar en daar wil je efficiënt mee omgaan. Time management is een vaardigheid die je jezelf kan aanleren en die vandaag de dag, met alle afleidingen om ons heen, belangrijker is dan ooit. Bij ouderen denk je misschien aan mensen die tijd over hebben. Maar hieronder beschrijven we waarom time management tips juist ook belangrijk zijn voor ouderen.

Time management, wat is het precies?

Time management pas je toe door je tijd op een slimme manier te plannen en te verdelen over verschillende activiteiten. Je leert om productiever te zijn, niet door harder te werken, maar door het slimmer aan te pakken en door meer te doen in minder tijd. Dat klinkt stressvol maar dat is het juist niet. Wil je meer weten over time management of is het iets waar je moeite mee hebt, lees dan de tips van timemanagement-expert Björn Deusings eens.

Wat kan time-management betekenen voor ouderen?

Iedereen heeft het druk en ook de agenda’s van ouderen kunnen behoorlijk gevuld zijn met allerlei activiteiten, zoals medische afspraken, sociale contacten, vrijwilligerswerk, uitstapjes, sporten, kapper, oppassen, enz. Door een goede planning, alles duidelijk op te schrijven en door je prioriteiten te stellen, kan je leven een stuk relaxter en aangenamer worden.

time management tips voor ouderen
Relaxte oudere man

Dit zijn de voordelen van een goed time management voor ouderen

Ook als je ouder wordt, of met pensioen gaat zijn er taken die je moet doen en leuke activiteiten die je graag wilt doen. Zonder schema of vaste tijdsindeling heb je eerder de neiging om vervelende klusjes uit te stellen, of om je af te laten leiden door allerlei onnodige bezigheden en schieten hobby’s er misschien bij in. Met een goede planning kan je veel meer doen:

#1 Overzicht houden

  • Dagelijkse routine – Door structuur aan te brengen in je dag, krijg je een gevoel van nut, voldoening en eigenwaarde. Door een vast schema aan te houden, zorg je dat belangrijke taken zoals persoonlijke hygiëne, huishoudelijke klussen, het nemen van medicijnen consequent en op tijd worden uitgevoerd.
  • Afspraken bijhouden: Door time management kan je beter omgaan met je verschillende afspraken. Met een goed schema en overzicht van alle afspraken, zorgt dat voor minder stress.

#2 Verbeteren van de lichamelijke gezondheid

  • Bewegen – door vaste tijden te reserveren voor sportieve activiteiten zoals yoga, fitness, wandelen, fietsen, verbeter je je conditie en houd je je gezondheid op peil.
  • Gezonde voeding – door gezonde maaltijden te plannen, de goede boodschappen daarvoor in huis te halen en tijd te reserveren om te koken, weet je zeker dat je gezonde en voedzame maaltijden binnenkrijgt en dat is belangrijk om gezond te blijven.

#3 Verbeteren van de geestelijke gezondheid

  • De geest actief houden – door tijd in te plannen voor activiteiten als lezen, nieuwe vaardigheden leren, puzzelen, kan je je hersenen en je geheugen trainen en verminder je de kans op cognitieve achteruitgang.
  • Minder stress – Een vast schema zorgt voor rust. Met een duidelijk en helder plan voor de dag, weet je precies waar je aan toe bent en wat je wanneer moet doen.

#4 Sociaal actief blijven

  • Contacten onderhouden – Het is belangrijk om contacten te onderhouden, deel te nemen aan sociale activiteiten, familie en vrienden te bezoeken. Sociale contacten gaan eenzaamheid tegen en zijn goed voor je emotionele welzijn.
  • Vrijwilligerswerk – Veel ouderen vinden voldoening in vrijwilligerswerk. Door dit op vaste tijden in te passen in je schema, houd je de balans en voorkom je dat je er te veel tijd aan besteedt.

#5 Voldoende tijd inplannen voor hobby’s en interesses

  • Activiteiten die je graag doet – Plan tijd in voor je hobby’s en interesses. Denk aan tuinieren, schilderen, handwerken, muziek maken of muziek luisteren.
  • Nieuwe vaardigheden leren – Ouderen hebben tijd nodig om te kijken of er nieuwe hobby’s, vaardigheden, talen of muziekinstrumenten waar ze zich in willen verdiepen. Hiermee houd je je geest actief.

#6. Reserveer tijd voor je financiële administratie

  • Financiële situatie – Betaal op tijd je nota’s en weet hoe je er financieel voorstaat. Pas je uitgavenpatroon erop aan als dat nodig is. Zo voorkom je financiële stress.
  • Planning voor de toekomst – bepaal welke doelen, reis- en woonwensen je hebt en kijk hoe je dat financieel kan realiseren. Als je je zaakjes goed voor elkaar hebt, hoef je geen geldzorgen te hebben.

Tips voor ouderen om time management in de praktijk te brengen

  • Maak gebruik van hulpmiddelen – Gebruik agenda’s, kalenders of apps op je mobiel om je taken en afspraken bij te houden en je op tijd meldingen te geven.
  • Stel priortiteiten – Focus op de taken en activiteiten die je het belangrijkst vindt.
  • Deel grote klussen op – Door grote klussen op te delen in kleinere onderdelen, worden ze beter hanteerbaar.
  • Wees flexibel – Wees voorbereid en bereid om je schema aan te passen als dat wenselijk is. Er kunnen zich altijd onverwachte gebeurtenissen voordoen of je kan extra rust nodig hebben.
  • Vraag hulp indien nodig – lukken bepaalde taken niet of niet meer, vraag dan hulp of advies van vrienden, familie of hulpverleners.

Samenvattend

Time management is echt niet alleen geschikt voor de jonge en snelle mensen. Ouderen kunnen hier veel voordeel van ondervinden in hun dagelijkse leven. Eenvoudige time management technieken helpen je om je leven beter te organiseren, productiever te zijn en meer voldoening in het leven te krijgen.