geheugen trainen

Tips om je geheugen te trainen

Het is een normaal verschijnsel dat je geheugen achteruit gaat als je ouder wordt. Dat verouderingsproces begint al als je in de dertig bent. Je merkt er dan nog niets van. Pas vanaf je 50ste kunnen je bij jezelf kleine veranderingen gaan opvallen.

Pas na je 70ste wordt die achteruitgang echt duidelijk. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je geheugen minder goed is, dan je minder snel kan denken en dat je je minder goed kan concentreren. Het wordt moeilijker om nieuwe dingen te leren en activiteiten als plannen en organiseren kunnen lastiger worden.

Vroeger…

Mensen van boven de 50 hebben de tijd nog meegemaakt dat er geen computers, mobieltjes en tablets waren. Vroeger kende je dan ook verschillende adressen en telefoonnummers uit je hoofd. Tegenwoordig hoef je eigenlijk niks meer te onthouden. Alles wat je wilt weten, zoek je eenvoudig op. Dat heeft natuurlijk geen positieve invloed op het geheugen. Wat helpt wel om je geheugen op peil te houden?


Wat kan je doen om je geheugen te trainen?

Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar methoden om het geheugen te trainen en veroudering tegen te gaan. Lange tijd werd gedacht dat allerlei denk- en geheugenspelletjes daarbij hielpen. Die spelletjes zijn leuk als ontspanning maar inmiddels zijn wetenschappers het er unaniem over eens dat het geen invloed heeft op de werking van je hersenen.

Expert Björn Deusings heeft hier uitgebreid over geschreven met de wetenschappelijke bronnen als referentie. Je kan hem voor interessante tips en informatie over dit onderwerp volgen op Instagram. Bovendien beschrijft hij in dit artikel uitgebreid hoe je geheugen trainen wel zin heeft. Drie dingen lijken daarbij in het bijzonder belangrijk te zijn:


#1 Blijf nieuwe dingen leren

Het is belangrijk om je geest actief te houden en je hersenen regelmatig voor je te laten werken. Dat doe je door nieuwe dingen te leren. Dus, leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, volg een computercursus, ga fotograferen, neem dansles of leer een muziekinstrument bespelen.

#2 Maak of luister naar muziek

Het is algemeen bekend dat muziek invloed heeft op onze stemming. Het kan je ontspannen, oppeppen of het kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren. Maar muziek heeft ook een positieve werking op de hersenen. Neuropsycholoog Erik Scherder schreef een boek over de samenwerking van muziek en de hersenen: Singing in the Brain.

Het maakt niet uit of je naar muziek luistert of zelf muziek maakt. Ook het soort muziek is niet van belang. Muziek activeert en stimuleert bepaalde gebieden in je hersenen.

#3 Beweeg!

Ga fitnessen, wandelen of doe een andere sport om je lichaam fit en sterk te houden. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door je af en toe lichamelijk flink in te spannen, verminder je stress en slaap je beter.