geheugen trainen

Je geheugen trainen, hoe doe je dat?

Laatst bijgewerkt:

Het is een normaal verschijnsel dat je geheugen achteruit gaat als je ouder wordt. Daar kan je wel iets tegen doen: je geheugen trainen. Dat verouderingsproces begint al als je in de dertig bent. Je merkt er dan nog niets van. Pas vanaf je 50ste kunnen je bij jezelf kleine veranderingen gaan opvallen.


Pas na je 70ste wordt die achteruitgang echt duidelijk. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je geheugen minder goed is, dat je minder snel kan denken en dat je je minder goed kan concentreren. Het wordt moeilijker om nieuwe dingen te leren en activiteiten als plannen en organiseren kunnen lastiger worden.

Vroeger….

Mensen van boven de 50 hebben de tijd nog meegemaakt dat er geen computers, mobieltjes en tablets waren. Vroeger kende je dan ook verschillende adressen en telefoonnummers uit je hoofd. Tegenwoordig hoef je eigenlijk niks meer te onthouden. Alles wat je wilt weten, zoek je eenvoudig op. Dat heeft natuurlijk geen positieve invloed op het geheugen. Wat helpt wel om geheugenverlies tegen te gaan je geheugen op peil te houden?

Je geheugen trainen, wat kan je zelf doen?

Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar methoden om het geheugen te trainen en veroudering tegen te gaan. Lange tijd werd gedacht dat allerlei denk- en geheugenspelletjes daarbij hielpen. Die spelletjes zijn leuk als ontspanning maar inmiddels zijn wetenschappers het er unaniem over eens dat het geen invloed heeft op de werking van je hersenen.

Expert Björn Deusings heeft hier uitgebreid over geschreven met de wetenschappelijke bronnen als referentie. Je kan hem voor interessante tips en informatie over dit onderwerp volgen op Instagram. Bovendien beschrijft hij in dit artikel uitgebreid hoe je geheugen trainen wel zin heeft. Drie dingen lijken daarbij in het bijzonder belangrijk te zijn:

#1 Blijf nieuwe dingen leren

Het is belangrijk om je geest actief te houden en je hersenen regelmatig voor je te laten werken. Je kan je geheugen trainen door nieuwe dingen te leren. Dus, leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, volg een computercursus, ga fotograferen, neem dansles of leer een muziekinstrument bespelen.


#2 Maak of luister naar muziek

Het is algemeen bekend dat muziek invloed heeft op onze stemming. Het kan je ontspannen, oppeppen of het kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren. Maar muziek heeft ook een positieve werking op de hersenen. Neuropsycholoog Erik Scherder schreef een boek over de samenwerking van muziek en de hersenen: Singing in the Brain.

Het maakt niet uit of je naar muziek luistert of zelf muziek maakt. Ook het soort muziek is niet van belang. Muziek activeert en stimuleert bepaalde gebieden in je hersenen.

#3 Beweeg!

Bewegen is vitaal voor je geheugen, de gezondheid voor je hersenen en je emotionele welzijn. Bewegen is zo belangrijk omdat:

#a Verbetering van de cognitieve functie

  • Lichamelijke inspanning verbetert het geheugen en het leervermogen doordat het de hippocampus vergroot. De hippocampus is dat deel van de hersenen dat het geheugen beïnvloedt.
  • Het helpt de uitvoerende functie van de hersenen, dus als je wilt plannen, beslissingen wilt nemen of gaat multitasken.

#b Bewegen bevordert neuroplasticiteit

  • Neuroplasticiteit helpt de zenuwcellen in de hersenen te herstellen en beter te communiceren en nieuwe verbindingen te leggen waardoor leren en herinneren beter verloopt.

#c Beweging verkleint de kans op hersenziekten

  • Volgens onderzoek verkleint regelmatig bewegen de kans op hersenaandoeningen als Alzheimer en andere vormen van dementie. Lichamelijke inspanning verbetert de gezondheid van de vaten, vermindert ontstekingen en gaat vrije radicalen tegen.

#d Bewegen verbetert je stemming en welzijn

  • Als je beweegt komen er endorfines of wel gelukshormonen vrij. Hierdoor je verbetert je stemming en worden stresshormonen als cortisol afgeremd. De kans op depressie en nervositeit nemen verminderen.
  • Beweging zorgt voor gevoelens van welzijn, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

#e Je slaapt beter

  • Door regelmatig te bewegen, verbetert je kwaliteit van je slaap. Slapen is belangrijk voor het herstel van je hersenen en je geestelijke welzijn.

#f Bewegen bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen

  • Lichamelijke beweging verbetert de gezondheid van je hart en bloedvaten. Het bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen en met dat bloed worden de hersenen van zuurstof en voedingsstoffen voorzien.
  • Het zuurstofrijke bloed, zorgt ervoor dat afvalstoffen in de hersenen weer versneld worden afgevoerd.

Dus, ga wandelen, fitnessen, fietsen of doe een andere sport om je lichaam fit en sterk te houden. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door je af en toe lichamelijk flink in te spannen, verminder je stress en slaap je beter.