Niet meer op namen kunnen komen, constant je sleutels of je bril kwijt zijn, naar boven lopen om iets te pakken en daar aangekomen heb je geen idee meer wat je wilde doen. Is het verstrooidheid of gaat je geheugen achteruit en hoe kan je geheugenverlies tegengaan?
Vanaf je 50ste neemt de hersenactiviteit af. Wetenschappers zijn er nog niet achter, of dat komt omdat de bloedtoevoer naar de hersenen langzaam minder wordt of omdat het aantal hersencellen afneemt. Je merkt dat natuurlijk niet meteen, maar rond de 65 jaar hebben de meeste mensen daar wel last van. Ook de overgang kan je geheugen (tijdelijk) beïnvloeden. Je kunt je minder goed concentreren en je verward voelen. Maar waar het ook door komt, je kunt zelf ook een paar dingen doen om te zorgen dat je geheugen zo veel mogelijk op peil blijft.
Geheugenverlies tegengaan
Door een gezonde en actieve levensstijl houd je ook je geest gezond en kan je je geheugen trainen en zo geheugenverlies tegengaan.
1. Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is niet alleen goed om je lichaam te trainen, maar is ook belangrijk voor je geest en je geheugen. Het bevordert de bloedtoevoer naar je hersenen en de aanmaak van nieuwe zenuwcellen (neuronen) en de verbindingen daartussen. Ten minste drie keer per week matige inspanning voor 30-45 minuten per keer is daarvoor ideaal.
2. Voeding
Een gevarieerd dieet dat veel voedingstoffen levert en rijk is aan omega-3 (vis, noten en zaden), volkorenproducten en anti-oxidanten (groenten en fruit) in alle kleuren.
Lees ook: voeding voor een goed geheugen
3. Vitaminen
Voldoende vitaminen bij voorkeur door gezonde voeding en eventueel door een supplement waarbij je voldoende vitamine C, E, vitamine B6, B12 en foliumzuur zijn onmisbaar voor een goed geheugen.
4. Je geheugen gebruiken
Gebruik je geheugen om nieuwe dingen te leren. Het maakt niet uit wat. Leer een nieuwe taal, ga op dansles, speel Memory, ga bij een bridgeclub. Als je je hersenen maar gebruikt. Ook puzzels en spelletjes helpen je geheugenverlies tegengaan.
5. Wees sociaal
Ga met anderen om. Het voeren van gesprekken houdt je geest bezig en ook het plannen en nakomen van afspraken helpt je geheugen te trainen.
6. Slaap voldoende
Onvoldoende slaap zorgt er voor dat je geest niet voldoende kan herstellen. Je concentratie is minder en je bent minder alert. Slaappillen kunnen je dan misschien wel helpen om te slapen, de volgende dag kan je suffer zijn dan normaal en ook vergeetachtig zijn.
7. Voorkom stress
Als je langere tijd last hebt van stress, dan blijven de niveau’s stresshormonen langere tijd te hoog en dat kan je geheugen schaden. Je bent dan eerder verward en het kost moeite om alles op een rijtje te houden. Probeer actief te ontspannen door yoga of ontspanningsoefeningen.
8. Hulpmiddelen en tips om minder te vergeten
Het vergeten van namen, afspraken en spullen kan je onzeker maken. Help jezelf met deze tips:
- Probeer jezelf aan te leren je spullen als sleutels, bril, pasjes op vaste plaatsen te bewaren en handelingen op een zelfde volgorde uit te voeren.
- Doe één ding tegelijk en doe het met aandacht. Als je de boodschappen in je kasten ruimt doe het met aandacht. Zo voorkom je dat je een pak diepvriesgroenten later in de kast terugvindt.
- Schrijf alles op en doe het meteen als je er aan denkt. Denk aan boodschappen, afspraken en andere dingen die je niet wilt vergeten. Maak een tijdschema voor houvast of leer time management zodat je meer houvast hebt in je dagelijkse routine.
- Herhaal. Ga je naar iemand toe en wil je je niet in namen vergissen, bereid je dan voor. Noem de namen op en herhaal ze voor jezelf.