Een jonger lichaam in 9 stappen

Door de goede dingen te doen en de slechte dingen te laten, kan je je lichaam verjongen en je conditie verbeteren. Je lichaam wordt lichter, schoner en je voelt je vitaler.

Inhoud

Je lichaam verjongen?

In het kort gezegd: Door minder belastende stoffen binnen te krijgen en je lichaam te helpen om afvalstoffen kwijt te raken. Op die manier werk je mee aan een gezonde celvernieuwing. Celvernieuwing zorgt ervoor dat je jong blijft.


Voorheen werd er gedacht dat je je lichaam moest ontgiften door te vasten, diëten of door alleen maar sappen te drinken. Dat is achterhaald. Maar het is wel nodig om te zorgen dat de organen die je lichaam reinigen zoals de nieren, de lever, de spijsverteringsorganen en de huid, in topconditie te houden.

Dat kan je doen door de 9 stappen hieronder te volgen…

In negen stappen naar een jonger lichaam

1. Slaap voldoende

Om je lichaam te verjongen en te herstellen is het belangrijk om voldoende en goed te slapen. Tijdens de slaap kan je lichaam zich herstellen, opladen en ontdoet het zich van afvalstoffen.


Eén van die afvalstoffen is het eiwit beta-amyloid, waarvan wordt gedacht dat het een rol speelt bij de ontwikkeling van Alzheimer. (1, 2)

Door onvoldoende slaap, krijgt je lichaam niet de gelegenheid om die functies goed uit te voeren. Afvalstoffen hopen zich op en kunnen op den duur je gezondheid aantasten. Probeer 7-9 uur per nacht te slapen.

Heb je moeite om in slaap te komen of om door te slapen, probeer dan om je levensstijl te veranderen of zoek professionele hulp.

2. Eet minder suiker en bewerkte producten

Te veel suiker en bewerkte producten veroorzaken niet alleen overgewicht. Ze leveren lege calorieën en geen voedingsstoffen. Ze kunnen bovendien chronische ziekten veroorzaken zoals onder meer diabetes.

Die chronische kwalen hebben een negatieve invloed op je organen waardoor ze minder goed in staat zijn om afvalstoffen af te voeren. Zo kunnen suikerrijke drankjes zorgen voor een vette lever waardoor de werkzaamheid ervan ook afneemt.

Probeer snoep en junkfood vaker te vervangen door gezondere keuzes zoals vers fruit en noten bijvoorbeeld.

voeding rijk aan antioxidanten

3. Eet voeding rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ale je veel vrije radicalen produceert dan is er sprake van oxidatieve stress.

Wat zijn vrije radicalen?

Normaal gesproken maakt je lichaam een klein aantal vrije radicalen aan. Vrije radicalen zijn atomen die zich kunnen binden aan ziekteverwekkers waarna ze afgevoerd worden. Door ongezonde gewoonten zoals roken, alcohol, ongezonde voeding en stress kan je lichaam teveel vrije radicalen gaan aanmaken. Die vrije radicalen kunnen zich dan ook gaan binden aan gezonde cellen, die daardoor beschadigd raken. Dit wordt in verband gebracht met vroegtijdige veroudering en het ontstaan van een aantal ziekten zoals Alzheimer, hartkwalen, leverkwalen, en bepaalde soorten kanker (4).

Meer antioxidanten tegen vrije radicalen

Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen en gifstoffen in je lichaam. Ze gaan zo oxidatieve stress tegen. Antioxidanten zijn vitaminen, mineralen, sporenelementen en bio-actieve stoffen. Vitamine A, C en E, selenium, lycopeen en luteïne zijn voorbeelden hiervan.

Je krijgt antioxidanten binnen door het eten van bessen, groenten, fruit, noten, kruiden en groene thee.

4. Gebruik minder zout

Door veel zout te gebruiken, kan je lichaam vocht vasthouden. Dat gebeurt vooral als je nieren en/of lever niet optimaal werken of als je niet genoeg drinkt.

Als je te veel zout gebruikt en te weinig drinkt, dan reageert je lichaam door een antidiurethisch hormoon (ADH) vrij te maken (5). ADH zorgt ervoor dat je nieren minder vocht uitscheiden en dat je minder hoeft te plassen met als gevolg dat afvalstoffen niet worden afgevoerd.

Dat vocht kan voor een opgeblazen gevoel zorgen of opgezette voeten of vingers. Ook vochtwallen onder je ogen kunnen hierdoor ontstaan.

De beste manier om dit te verbeteren is, ook al klinkt het vreemd, door meer water te drinken en door minder zout te gebruiken. Eet daarnaast ook meer producten die rijk zijn aan kalium. Die kunnen de effecten van te veel zout verminderen.

Producten die rijk zijn aan kalium zijn bananen, spinazie, aardappelen en kidneybonen.

5. Beweeg meer

Bewegen is belangrijk als je je lichaam wilt verjongen. Het verkleint het risico op veel chronische ziekten zoals diabetes, hartkwalen en hoge bloeddruk.

Regelmatig bewegen heeft meerdere voordelen voor je gezondheid, maar een belangrijk gevolg is dat ontstekingen in je lichaam erdoor afnemen (6)

Geadviseerd wordt om je tenminste 25-45 minuten per dag (150-300 minuten per week) matig in te spannen. Een stevige wandeling of fietstocht bijvoorbeeld. Of 75-150 minuten per week een intensieve sport te beoefenen, zoals hardlopen.

water drinken maakt je jonger

6. Drink voldoende

Water doet meer dan alleen je dorst lessen. Het zorgt dat je lichaam op temperatuur blijft, hebt bij de spijsvertering en opname van voedingsstoffen, zorgt dat je gewrichten soepel blijven en het helpt om afvalstoffen in je lichaam af te voeren.

Je lichaamscellen regenereren en vernieuwen zich constant zodat ze goed kunnen functioneren. Bij dat proces komen afvalstoffen vrij. Water zorgt voor de afvoer van die afvalproducten via het uitademen, zweten of plassen. Alleen daarom is voldoende water drinken zo belangrijk.

De aanbevolen hoeveelheid vocht is 1,5 tot 2 liter in de vorm van water en andere dranken (3). Bij warm weer heb je meer vocht nodig.

7. Beperk alcohol

Je lever heeft het meest te lijden onder alcohol gebruik. Alcohol is een giftige stof die in je lever afgebroken wordt, waarna het uitgescheiden kan worden.

Hoewel er enige aanwijzingen bestaan dat matig alcoholgebruik voordelen kan hebben voor hart- en bloedvaten. Te veel en regelmatig drinken schaadt je gezondheid op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een vervetting en ontsteking van de lever. De lever functioneert dan niet optimaal en kan andere afvalstoffen ook moeilijker afvoeren.

Afzien van of matigen met alcohol is goed voor je lichaam en helpt je lichaam jong te houden.

8. Prebiotica en probiotica

De gezondheid van je darmen is belangrijk voor je gezondheid en de afvoer van afvalstoffen. Prebiotica spelen daarbij een belangrijke rol. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels en stimuleren dus de groei en/of activiteit van probiotica in de darmen. Probiotica zijn belangrijk voor het onderhouden van een gezonde darmflora en stimuleren de goede bacteriën in de darmen.

Goede bronnen van prebiotica zijn bijvoorbeeld bananen, havermout, asperges, tomaten, uien en knoflook.

9. Kies voor natuurlijk

Houd je omgeving schoon en natuurlijk. Dat is belangrijk voor het verjongen van je lichaam. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaak- en verzorgingsproducten zodat je zo min mogelijk in contact komt met chemische of giftige stoffen.

  • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke huidverzorgingsproducten zoals shampoo, deodorant, make-up en crèmes. Natuurlijke producten bevatten geen chemische toevoegingen.
  • Maak zoveel mogelijk schoon met natuurlijke middelen als azijn, baksoda, citroen, groene zeep zodat je zo min mogelijk in contact komt met schadelijke chemische stoffen.