Tips om minder te zitten

Zitten is het nieuwe roken. Te lang achter elkaar zitten is niet goed voor je. En te veel zitten kan je niet compenseren door meer te sporten. Lees daarom de tips om minder te zitten.


Veel mensen denken dat ze met een paar uur per week te sporten of wat intensiever te bewegen, de negatieve effecten van een zittend leven te compenseren. Zelfs al sport je elke dag een uur, dan is dat niet voldoende als je de rest van de dag vooral zittend doorbrengt. Steeds meer onderzoeken bewijzen dat hoe minder uren je zit hoe beter dat is voor je gezondheid. Door minder te zitten verminder je de  kans op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Je gewicht maakt hierbij niet uit. Of je nu dik of dun bent het negatieve effect van te veel zitten blijft gelijk.

Meer staan

Het goede nieuws is dat je niet intensief hoeft te sporten. Meer tijd gewoon staan is ook al goed. En als je langere tijd achter elkaar zit, doe je er goed aan om af en toe op te staan. Als je zit, gaat je lichaam in een toestand van rust en je stofwisseling op een lager pitje. Door die rust te onderbreken, activeer je je lichaam en hou je je stofwisseling op gang.

Hoe lang zit je?

Vooral vrouwen in de menopauze die meer dan 11 uur per dag zittend doorbrengen lopen extra risico. Een etmaal bestaat als 24 uur en daarvan slaap je 7-8 uur. Dan blijven er 16 uren over. Dat betekent dat je daarvan tenminste 5 uur lopend of staand door zou moeten brengen. Haal je dat?

Tips om minder te zitten

Goed om te weten, maar hoe pas je dat in je dagelijks leven toe?

1. Telefoon

Iets dat je je gemakkelijk kunt aanleren is om te gaan staan als je gebeld wordt of iemand opbelt. Hoe langer je gesprekken, hoe beter.


2. TV kijken

TV kijken is iets wat de meesten toch wel regelmatig doen. Als je een film of programma bekijkt dat wordt onderbroken door reclame, zou je er een gewoonte van kunnen maken om tijdens de reclames  op te staan, wat drinken te pakken of gewoon wat rond te lopen. Is dat niet voldoende dan kun je bijvoorbeeld een deel van het programma staand bekijken. Je kunt ook een hometrainer voor de TV zetten of een tijdje op een fitnessbal gaan zitten.

3. Computer

Achter de computer brengt de gemiddelde persoon ook heel wat uurtjes door en daarbij kan je de tijd makkelijk vergeten. Een oplossing is om een online timer te gebruiken of de wekkerfunctie van je mobiel of tablet.  Zet de timer op een uur, sta dan op en ga een klusje doen, een wandelingetje maken of wat rek- en strek oefeningen doen.

4. Op je werk

Heb je zittend werk? Sta dan zo vaak op als je werk het toelaat. Ga vaker wat water halen, vaker naar het toilet. Stuur geen mailtjes maar loop naar iemand toe. Blijf in de pauze niet op je plaats zitten. Er bestaan buro’s die je omhoog kan zetten zodat je af en toe kan staan.

4. Maak iets bijzonders van je maaltijd(en)

Hou je van koken en in de keuken bezig zijn? Maak dan iets bijzonders van je ontbijt, lunch en avondeten. In plaats van snel een boterham te smeren, kun je ook een eitje koken, een salade maken, een soepje maken van verse groenten, enz. Dat is een goede manier om meer staand bezig te zijn en je krijgt er iets lekkers voor terug.

5. Neem een hond

Je moet dan wel vaker wandelen.

5. Winkelen

Winkel minder online en vaker in de echte winkel. Als je dan ook nog je auto wat verder weg parkeert of gaat fietsen ben je helemaal goed bezig.

6. Huishoudelijke klusjes

Niet mijn idee van een leuke tijdsbesteding. Maar probeer huishoudelijke klusjes anders te bekijken en positief te zien. Je huis wordt er schoon van én je zit er minder door.

7. Tel je stappen

Gebruik een activity tracker of een stappenteller. Aangeraden wordt om 10.000 stappen per dag te maken en dat is best veel. Bijhouden hoeveel stappen je zet geeft je inzicht en motiveert ook.