Als je een eigen bedrijf hebt, kan er een moment komen dat het werk je boven het hoofd groeit en dat je niet alleen verder kunt als je je bedrijf verder wilt ontwikkelen. Je kunt er dan voor kiezen om personeel in dienst te nemen. Daar komt wel nogal wat bij kijken. We bespreken vijf verplichtingen die ontstaan bij het werkgeverschap.
Personeel inschrijven bij de belastingdienst
Het eerste wat je moet doen bij het aannemen van personeel, is je bedrijf inschrijven als werkgever bij de Belastingdienst. Je vraagt een loonheffingennummer aan dat jou in staat stelt om loonheffingen af te dragen. Ook ben je verplicht om van iedere nieuwe medewerker een kopie van een geldig identiteitsbewijs in je administratie op te nemen.
Aansluiten bij een arbodienst
Een andere verplichting waar je aan te voldoen hebt, is dat je je moet aansluiten bij een gecertificeerde arbodienst. Deze dienst heb je nodig voor de begeleiding van zieke werknemers tijdens het re-integratieproces. Daarnaast helpt een arbodienst je met het maken van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarmee beng je de risico’s op de werkvloer in kaart. De term ‘arbo’ is overigens een samentrekking van het woord ‘arbeidsomstandigheden’. Je mag in plaats van een arbodienst ook een regeling treffen met een gecertificeerde bedrijfsarts.
Een gezonde en veilige werkplek waarborgen
In het verlengde van het vorige en in het kader van de Arbowet, ben je als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je personeel. Dit betekent bijvoorbeeld het verzorgen van een ergonomische werkplek aangepast aan de behoeftes van de werknemer, maar het bieden van eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen en opleidingen of trainingen om veilig te kunnen werken.
Verzekeringen afsluiten
Wanneer je personeel in dienst neemt, moet je als gevolg daarvan ook verschillende verzekeringen afsluiten en premies afdragen om bepaalde risico’s af te dekken. Bijvoorbeeld de ziektewetverzekering (ZW) voor medewerkers met een tijdelijk contract, maar ook voor de werkloosheidswet (WW) en premie voor de WIA om arbeidsongeschiktheid van medewerkers af te dekken. Het is verstandig om ook een verzuimverzekering en een ongevallenverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers te nemen.
Een correcte personeelsadministratie
Als werkgever ben je verplicht om een correcte personeelsadministratie bij te houden. In die administratie moet je zaken zoals arbeidsovereenkomsten, urenregistratie, salarisadministratie en registratie van vakantiedagen en verlof goed bijgehouden en opgeslagen hebben. Dit doe je niet alleen voor jezelf, want er kunnen controles door de Belastingdienst of Inspectie SZW op komen.
Werkgever worden is dus niet iets wat je zomaar even doet. Maar het kan wel zeer lonend zijn om jou werk uit handen te nemen. Daarnaast is het vaak essentieel om je bedrijf de kans te geven om verder te groeien.