Over de hele wereld wordt er wijn gemaakt en goed ook! Er zijn ontzettend veel fantastische wijnen op de markt. Bij witte wijn kopen is het vaak gemakkelijk om steeds te grijpen naar iets waarvan je weet dat het goed is. Als wijnliefhebber heb je dan ook vast al behoorlijk wat wijnen uit de klassieke wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje geprobeerd. Maar hoe staat het met jouw proefervaring wat betreft wijnen uit andere delen van Europa? Oostenrijk? Duitsland?
Duitsland: Riesling
De Riesling is de koningsdruif van Duitsland. Dat komt door het voornamelijk koele klimaat, daar gedijt deze druif het best. De Riesling druif levert menig topwijn op en de beste wijnen uit Duitsland die van deze druif gemaakt zijn, zijn op en top verfijnd, elegant en prachtig in balans. Ondanks de noodzaak van een koel klimaat heeft de Riesling druif wel warmte nodig om goed te rijpen. Riesling wijnen staan bekend om hun relatief hoge zuurgraad. Jonge Riesling? Dan proef je een droge, elegante en verfijnde wijn met de geur van kruiden en bloemen. Oudere Riesling? Dan proef je een uitbundige wijn met veel kruidigheid en wat honing in je glas.
Tip om te combineren:
er is een gerecht wat vaak in één adem genoemd wordt met Riesling en dat zijn asperges. En het klopt, de Riesling is een echte aspergewijn. Maar ook bij vis, zoals forel of sardines smaakt een Riesling uitstekend.
Oostenrijk: Grüner Veltliner
De Grüner Veltliner staat bekend als dé wijndruif van Oostenrijk. Het druivenras is aangeplant op ruim een derde van alle Oostenrijkse wijngaarden. Bijzonder aan de druif is zijn veelzijdigheid. Grüner Veltliner kan heerlijke wijnen leveren die jong op hun best zijn, maar er worden ook wijnen van de druif gemaakt die met gemak een paar jaar opgelegd kunnen worden. Feit is dat een Grüner Veltliner wijn altijd wat pittigs heeft, een echte karaktertrek dit ras. Maar daarnaast kunnen er in wijnen van deze druif twee stijlen onderscheiden worden. De een is licht en fris met vaak wat tonen van citrus. De ander is een stuk kruidiger en complexer. Deze wijnen hebben vaak een tijdje rijping op fles nodig. Die rijping zorgt soms voor overheerlijk honingzoete, bijna marmelade-achtige smaken.
Tip om te combineren:
een mooi glas Grüner Veltliner smaakt uitstekend bij gerechten met gevogelte maar ook tonijn is een goede match. Maar, als je in Oostenrijkse sferen wilt blijven, moet je natuurlijk eigenlijk gaan voor een traditionele Oostenrijkse Wienerschnitzel!