Waar blijft de tijd?

Laatst bijgewerkt:

Alles om ons heen verandert, en sneller dan je denkt

Vijftigers weten zich nog heel goed te herinneren dat er telefoonboeken waren en telefooncellen langs de weg. Dat je moest zoeken naar kerktorens of klokken om erachter te komen hoe laat het was als je zelf geen horloge droeg. Dat is nu zelden meer nodig. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiel bij zich. Behalve ermee bellen, geeft die mobiel ook de tijd aan en kan je er nog veel meer mee.


Horloge als sieraad

Een horloge dragen is met een smartphone eigenlijk niet meer nodig voor het aangeven van de tijd. Toch dragen veel mensen nog steeds graag horloges, gewoon omdat ze ze mooi vinden. Als sieraad dus.

Het horloge bestaat al eeuwen

Ook op het gebied van horloges is er veel veranderd. De eerste klokwerken zijn van rond 1500 en werkten met een slinger. Jaren later werd een klok met veer ontwikkeld, die ook als horloge gedragen kon worden. Die horloges werden dan niet om de pols gedragen maar aan een ketting in de zak, om de nek of aan de riem. In die tijd gaf een klok nog alleen de uren aan. Het mechanisme was nog niet nauwkeurig genoeg om minuten of seconden weer te geven. De eerste horloges werden ook helemaal met de hand gemaakt en waren daarom heel kostbaar. Alleen de welgestelden konden zich een horloge veroorloven.  Dat was de reden dat er klokken op kerktorens gehangen werden.

Het polshorloge

Het polshorloge werd in het begin vooral gezien als sieraad voor vrouwen. Maar het polshorloge werd pas echt populair rond het begin van de 19e eeuw. Later zagen mannen ook dat het makkelijker was om een blik op de pols te werpen dan om een eerst een horloge uit de zak te moeten halen.

Tot de jaren ’60 ging het vooral om mechanische klokwerken. Vanaf de jaren ’60 kwamen ook de horloges die op een batterij werkten in plaats van horloges met een veer die je zelf regelmatig moest opwinden. Daarna kwamen ook kwartshorloges op de markt die nog nauwkeuriger waren.

Het horloge in de toekomst

De horloges van nu kunnen veel meer informatie weergeven dan de tijd alleen. Er zijn ook smartwatches die werken als kleine computertjes en fitnesshorloges die behalve de tijd ook bijvoorbeeld je hartslag, het aantal stappen dat je loopt of de route die je hebt afgelegd weergeven. Of het horloge in de toekomst alleen gedragen wordt omdat het mooi is of dat het nog meer nieuwe functies krijgt is nog even afwachten. Verdwijnen zal het horloge in ieder geval niet.