tv mobiel

Wat heb je nodig om televisie te kijken op je smartphone?

Dat we op onze telefoon video’s op YouTube kunnen bekijken is welbekend, de meeste smartphones hebben deze app immers al standaard geïnstalleerd staan. Maar wat als je naar televisiezenders wilt kijken? Ben je dan aangewezen op je televisietoestel? We bespreken wat je nodig hebt om televisie te kunnen kijken op je smartphone.

Een fijne smartphone

Een smartphone is natuurlijk niet hetzelfde als een televisietoestel dat specifiek ontworpen is om televisiezenders weer te geven. Maar de schermen van smartphones, hoewel ze altijd natuurlijk véél kleiner blijven, worden er wel steeds meer geschikt voor om televisiebeelden mooi en soepel weer te geven. Neem nu de nieuwe Samsung Galaxy S22. Deze is voorzien van een mooi, haarscherp scherm met hoge resolutie, mooie kleuren én een hoge beeldverversingssnelheid. Dat laatste is noodzakelijk om bewegende beelden mooi weer te geven. Zeker bij het kijken naar sportwedstrijden zie je het verschil tussen kijken op een toestel als de Galaxy S22 en toestel met een minder geschikt scherm. Daarnaast is het fijn als de telefoon voorzien is van een grote accu, zodat je lang je telefoon kunt gebruiken met het scherm aan. Ook daarin voorziet de Galaxy S22.

Tv kijken op je mobiele telefoon

Goede wifi of onbeperkte data

Televisie kijken op je telefoon betekent dus dat je video gaat streamen. Dat kost een hele hoop data. Daarom is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt maken van de wifi. Dat moet uiteraard wel snelle, stabiele wifi zijn voor een prettige kijkervaring. Met een beperkte databundel is het niet aan te raden om veel en lang op de mobiele internetverbinding naar televisiezenders te kijken. Je datategoed vliegt er namelijk verbluffend snel doorheen. Heb je onbeperkte data, dan heb je geen last van dat obstakel en kun je lekker onderweg naar televisiezenders kijken als jij dat wilt.


Online tv

Natuurlijk kun je niet ‘zomaar’ televisie kijken. Daarvoor heb je wel toegang tot een abonnement nodig. Als je thuis een televisieabonnement hebt, kun je zeer waarschijnlijk ook gebruikmaken van de app van je provider. Maak een account aan bij de provider, download de app en log in met je account voor toegang tot de televisiezenders in je pakket. Het is ook mogelijk om enkel een abonnement voor online tv te nemen, dus zonder mediabox die je op je televisie aansluit. Houd er wel rekening mee dat je bij online tv doorgaans niet kunt pauzeren of programma’s kunt herstarten. Geen televisieabonnement? Misschien dat iemand in je omgeving zijn of haar inloggegevens wil delen, zodat je in de app van diens provider televisie kunt kijken.

NLZIET

Een alternatief voor online tv is de Nederlandse streamingsdienst NLZIET. Wanneer je hiervoor een abonnement neemt, kun je live kijken naar Nederlandse televisiezenders (ook regionale omroepen) en een aantal Vlaamse zenders. In tegenstelling tot bij online tv is het bij NLZIET wél mogelijk om programma’s vanaf het begin te herstarten. Ook kun je direct na de uitzending het programma terugkijken. Een alternatief voor NLZIET is Videoland, maar daarmee kun je enkel naar de zenders van RTL kijken.

Ook handig om erbij te gebruiken: oordopjes. Zeker als je in het openbaar televisie kijkt op je smartphone. Dat jij iets kijkt wat je leuk vindt, wil immers niet zeggen dat anderen daar ook ongevraagd van moeten meegenieten. Bovendien kun je zo het geluid van buiten buitensluiten en het geluid van de televisiezender beter horen, dus dat is een win-winsituatie.