En wie indruk wil maken, spijkert zijn of haar kennis en vaardigheden op het gebied van druivennat flink bij. Laat je gasten zien waar jij van gemaakt bent!
Niet specifiek van alcohol hoor, dat bedoelen we niet. Maar wijn heeft nou eenmaal een speciale behandeling nodig. Flessen open je niet zomaar even, voor het schenken heb je speciale glazen nodig en de presentatie van je voorraad gebeurt het liefste in stijl. En ja, uiteraard moet er volop ruimte zijn om van wijn te genieten! Maar wanneer je alle regels hieromtrent kent, lukt dat alleen maar beter. Werkelijk, je zult het zelf aan den lijve ondervinden.
Heb je gewoon een gezellig avondje met familie en vrienden of krijg je belangrijke mensen over de vloer? Niet dat bloedverwanten en trouwe kameraden niks waard zijn, maar je (toekomstige) schoonouders, je chef of vertegenwoordigers van een belangrijke klant aan je (eet)tafel krijgen is toch eventjes wat anders. Op hen wil je uiteraard een onuitwisbare indruk maken! Door te bewijzen dat jij werkelijk alles van wijn weet, toon jij je al van een volwassen, verantwoordelijke kant.
Hieronder bespreken we overigens geen specifieke soorten en de streken waar ze vandaan komen en dat soort details. Daarvoor zul je zelf op onderzoek uit moeten gaan. Maar hoe je met je wijnen om behoort te gaan, van openen en serveren tot presenteren, daar kunnen we je wél het een en ander over vertellen. Dus pak je favoriete wijn erbij, het liefst een nog geheel afgesloten fles, en leer eerst maar eens hoe je die fatsoenlijk openmaakt!
Fles openen
Maar dat heb je toch al veel vaker gedaan? Vast wel, maar misschien niet altijd op de correcte manier. Veel mensen halen bijvoorbeeld alleen de bovenkant van het folie weg en verwijderen dan de kurk, en dat is verkeerd. De stopper eruit halen kan ook nog op verscheidene manieren fout lopen! Die kan afbreken of eruit schieten in het geval van champagne. Zonde, want dan gaan alle bubbels eruit. Niet meer doen dus! Hoe leuk dat er ook maar uitziet, schud die gewoonte van je af.
Open je een fles, doe het dan op één van de volgende manieren:
- Kelnersmes:
die ken je vast wel, dat bijzonder uitziende instrument waar kelners altijd mee aan komen zetten – vandaar de naam. Heb je weleens goed opgelet hoe ze dat doen? Het is niet zo moeilijk, maar doe het wel voorzichtig. Snijd eerst eens het folie weg tot vlak onderaan de hals. Gaat de wijn hier namelijk langs, dan neemt het de metaalsmaak mee en dat wil je niet. Daarna draai je de opener in de kruk totdat je nog maar één slag kunt maken. Ga je niet ver genoeg, dan breekt de kruk af. Ga je juist te ver, dan brokkelen er kleine stukjes van de stopper in je wijn. Zet nu de eerste richel van de hefboomarm tegen de hals en beweeg de opener omhoog. Draai je kelnersmes uit de kurk maar laat die nog even in de fles zitten, totdat je die er met je vingers uit plukt. Die laat je vervolgens ruiken aan je gasten, zoals het hoort, om hun goedkeuring te verkrijgen. - Klauwhamer en spijkers:
hiermee word je een ware gangmaker! Hamer voorzichtig een aantal lange spijkers in de kurk en zorg ervoor dat hun uiteinden uit elkaar staan. Daarna wil je ze er één voor één uit met de klauw van de hamer, zodat de kurk naar boven komt. - Coravin systeem:
hiermee kun je het openen van een fles niet fout doen… want dat is helemaal niet nodig! De fles blijft dicht, je drukt er alleen via de kurk een naald in, die aan het Coravin apparaat bevestigd is. Hiermee voeg je argongas aan de inhoud toe, wat de druk binnenin verhoogt. Vervolgens schenk je de wijn uit het apparaat zelf. Door voor deze methode te kiezen blijft de temperatuur van je wijn constant en wordt ook de smaak niet negatief beïnvloed.
Glazen
Uiteraard gun je jouw gasten het allerbeste. Niet alleen op het gebied van wijn, maar ook het kristal waar ze het uit mogen drinken. Bovendien weet jij als geen ander het verschil tussen de verschillende glazen. Rode wijn tap je in de typerend ronde kelken terwijl wit druivennat de iets minder bolle glazen als tussenstop heeft – met jouw keel als eindbestemming, uiteraard. Zo blijven temperatuur en aroma’s het beste behouden. En voor champagne geldt dat de vrolijke bubbels het beste overleven zolang het in de langwerpige fluten wordt geserveerd.
Wijnrek
Je status van zeer gastvrije host krijgt een enorme boost wanneer je je asten daadwerkelijk iets geeft om uit te kunnen kiezen! En wellicht vind je het voor jezelf ook gewoon prettig om een ruime collectie aan wijnen in huis te hebben. Puur voor jezelf, dus. Maar dan zul je nog wel een aantrekkelijk uitziend wijnrek aan moeten schaffen dat perfect bij je interieur past. En waarin je flessen zelf uiteraard zo veel mogelijk tot hun recht komen! Dat maakt het je gasten een stuk gemakkelijker om zelf hun keuze te maken. Wil je jouw wijnrek een leuke toevoeging geven? Bekijk dan eens Chateau Meiland Wijn.