Zo belangrijk is zonlicht als je ouder wordt

Laatst bijgewerkt:

Denk je bij de zon aan een gezond kleurtje of aan vroegtijdige huidveroudering? Wat je associatie met de zon ook is, zonlicht blijft erg belangrijk voor je algehele gezondheid en welbevinden. Juist als je ouder wordt. Dit zijn vier gezondheidsvoordelen van zonlicht voor iedereen die de vijftig is gepasseerd:

1. Botgezondheid

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van Uv-straling maakt ons lichaam deze vitamine namelijk zelf aan. Op zijn beurt speelt de vitamine een essentiële rol bij de opname van calcium en fosfor door ons lichaam. Deze mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten.

Voldoende vitamine D in ons lichaam is dus cruciaal voor het behoud van gezonde botten. Daarom is het belangrijk om van maart tot september regelmatig naar buiten te gaan. In die periode is de zonkracht namelijk sterk genoeg om het aardoppervlak te bereiken, ook op een bewolkte dag.

In maart en september is het voor de aanmaak van vitamine D belangrijk om midden op de dag buiten te zijn, maar vanaf half april tot en met augustus is de zonkracht gedurende een groter deel van de dag sterk genoeg om vitamine D aan te maken.

In de late lentemaanden en de zomer is 15 tot 30 minuten onbeschermd naar buiten voor de meeste mensen voldoende voor de dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Je lichaam is in staat om de vitamine tot drie maanden lang op te slaan. Als je langer buiten bent, kun je dus een voorraadje opslaan. Pas wel op dat je huid niet verbrandt.

Dat laatste geldt zeker als het hoog zomer is. Een lichte huid kan bij een hoge zonkracht al na 5 minuten verbranden. Het is dus zaak om je huid vanaf het voorjaar langzaam aan de zon te laten wennen en daarmee een natuurlijke bescherming op te bouwen.

In de andere maanden van het jaar kun je het beste een vitamine D supplement slikken, zeker als je in de zomermaanden niet voldoende vitamine D hebt opgeslagen. In de late herfstmaanden en de winter is de zonnestraling namelijk niet krachtig genoeg om het aardoppervlak te bereiken.

2. Betere weerstand

Vitamine D is net als vitamine C een belangrijke vitamine voor de weerstand. Omdat de kracht en effectiviteit van je immuunsysteem met de jaren afneemt, is het essentieel om vanaf vijftig jaar effectief te werken aan een gezonde afweer.

Om je immuunsysteem langer actief te houden als het gaat om het herkennen en tegengaan van ongewenste indringers en processen in je lijf, is vitamine D uit zonlicht belangrijk.

De vitamine helpt om immuuncellen te activeren en de aanmaak van lichaamseigen stoffen te bevorderen die schadelijke indringers kunnen helpen verwijderen en ongewenste processen kunnen tegenwerken.

3. Goed voor je humeur

Van zonlicht word je blij. Dat komt doordat het licht de aanmaak van het gelukshormoon serotonine bevordert. Net zo goed is zonlicht cruciaal voor de aanmaak van vitamine D, die eveneens bijdraagt aan een positieve stemming. Daarom zie je meer vrolijke gezichten als de zon schijnt.

Het verstrijken van de jaren heeft over het algemeen niet zo’n positieve invloed op je stemming. Daarom is het voor iedereen vanaf vijftig belangrijk om aandacht te besteden aan dingen die je blij maken.

Ga dus vooral naar buiten als de zon schijnt en profiteer van de aanmaak van stemming bevorderende stoffen.

4. Cognitieve functioneren

Voldoende vitamine D is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid. Ook de werking van je brein wordt erdoor beïnvloed. Dat is waarom voldoende blootstelling aan zonlicht verband houdt met een beter behoud van het geheugen.

Ook andere breinfuncties blijven beter behouden als je regelmatig de zon in gaat of op een andere manier zorgdraagt voor voldoende vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van Tufts University naar het effect van de vitamine op het hersenweefsel van ouderen.

Mensen met meer vitamine D in hun brein bleken op latere leeftijd een betere hersenwerking te hebben dan mensen van wie het brein minder van deze vitamine bevatte.

Wat betekent dit voor jou?

Omdat zonlicht belangrijk is voor zowel je lichamelijke gezondheid als je mentale welzijn, is het belangrijk om iedere dag naar buiten te gaan. Dus ook als de zon verstopt zit achter wolken.

We weten ook dat een overmaat aan zonlicht juist niet gunstig is als het om je gezondheid gaat. Zorg dus voor een goede balans tussen onbedekt de zon ingaan en jezelf beschermen tegen een teveel aan Uv-straling. Dat geldt vooral voor ouderen met een gevoelige huid.

Laat je huid in de lente rustig wennen aan de zon, dan bouw je op een natuurlijke manier bescherming op en kun je in de zomer langer de zon in. Je bent dan in staat om een voorraadje vitamine D aan te leggen.

Voor de aanmaak van vitamine D is het nodig dat je huid verkleurt, maar verbranden is zeker niet de bedoeling. Zorg daarom voor gezonde zonbescherming, zoals kleding of een minerale Uv-filter die vrij is van nanodeeltjes. Houd er ook rekening mee dat je slechter tegen de hitte kunt naarmate je ouder wordt. Maar geniet vooral van iedere dag dat de zon schijnt.

Bronnen

Shea, M.K. et al. (2023). Brain vitamin D forms, cognitive decline, and neuropathology in community-dwelling older adults. Alzheimer’s & dementia, 19(6), 2389-2396.

Son, J. et al. (2021). Bimodal effects of sunlight on major depressive disorder. Comprehensive Psychiatry, 108, 152232