Barbecuen is leuk. Maar je doet het zelden zo maar spontaan. Een barbecue organiseren vraagt om de nodige voorbereiding.
1. Check je gezelschap
Met wie ga je barbecuen? Hoe groot is je gezelschap? Zijn er kinderen. Kinderen eten graag hamburgers, gehaktballetjes, kipfilet en worstjes. Zijn er vegetariërs bij? Voor hen zijn er vegaburgers. Misschien zijn er mensen bij met bepaalde voorkeuren of afkeuren. Als je dit weet kan je verdergaan met de details.
2. De maat van je barbecue
Is je barbecue groot genoeg voor het gezelschap? Zo niet zou je er één kunnen lenen of huren.
Het is vaak lastig om van te voren te bepalen of het oppervlak van je barbecue groot genoeg is voor het gezelschap. Dit zijn gemiddelden:
- Voor 2-3 personen is een barbecue met een diameter van 25-35 cm geschikt
- Een barbecue met een diameter van ongeveer 35-45 cm is geschikt voor 4 personen.
- Een barbecue met een diameter van 45-55 cm. is geschikt voor 4-8 personen
- Voor 8-12 personen is een barbecue met een diameter groter dan 55 cm geschikt
Lees bij de BBQ tips en tricks meer over soorten barbecues en hoeveelheden.
3. Zorg voor voldoende brandstof
Halverwege de barbecue zonder houtskool of gas komen te zitten is een grote afknapper. Bij een elektrische barbecue heb je dat probleem niet. Zorg voor voldoende brandstof en aanmaakblokjes.
4. Maak een planning
Maak een lijst van gerechten en bijgerechten die je wilt maken en serveren. Zorg daarbij voor afwisseling van vlees, vis en groenten. Maak een boodschappenlijst en een planning van dingen die je van te voren kan klaarmaken. Maak ook een planning van de volgorde waarin je gaat barbecuen. Begin met vlees- of vissoorten die snel klaar zijn zoals.
5. Hoeveel vlees per persoon?
Je wilt niet te veel vlees en vis hebben, maar zeker niet te weinig. Reken gemiddeld op 500 gram vlees per persoon en 4-5 verschillende soorten. Je kan 1-2 soorten vlees vervangen door vis. Mannen zullen wat meer eten, vrouwen wat minder. Hou eventueel wat lang houdbare barbecue worsten achter de hand.
6. Zorg voor voldoende koelruimte
Leg het vlees goed verpakt en gescheiden van elkaar in de koelkast. Haal niet al het vlees tegelijk uit de koelkast, maar alleen het vlees dat aan de beurt is om op de barbecue te leggen. Je kan eventueel koelboxen gebruiken.
7. Wees voorbereid op nattigheid
Harde wind en/of regen kunnen je barbecue in het water laten vallen. Hou het weerbericht goed in de gaten en zorg voor een alternatief. Kijk of het mogelijk is om te barbecuen onder een overkapping. Er zijn zelfs speciale barbecue parasols.
8. Begin niet te laat met aansteken
Dit geldt alleen voor houtskool barbecues. De houtskool moet wit gloeiend zijn en dat duurt soms wel een uur of langer.
9. Let op de veiligheid
Zet voor de veiligheid altijd een emmer water in de buurt in het geval er iets misgaat.