Zo word je beter in Wordfeud, 10 tips

Wordfeud is nog altijd een heel populair spel. Wat minder onder jongeren en wat meer onder ouderen. Het is eigenlijk een soort Scrabble maar dan online. Wordfeud is redelijk verslavend, maar dit soort spelletjes waarbij je moet nadenken zijn ook goed om de hersenen actief te houden. Om het te spelen moet je de app installeren op je mobiele telefoon of tablet.


Met wie speel je?

Je kan met bekenden spelen, je kan met willekeurige mensen spelen en je kan meedoen met een competitie, b.v. Wordfeud League of Honor. Het voordeel van Wordfeud is dat je een woord kan leggen als het jouw uitkomt.

Beter worden?

Als je het spel al lang speelt, dan kan je het idee hebben dat er geen vooruitgang in zit en dat je op hetzelfde niveau blijft. Wat kan je doen om beter te worden? Lees de tips hieronder.

1. Een goed begin is het halve werk

Als je als eerste aan de beurt bent is dat voordelig omdat je alles kan leggen wat je wilt. Maar lukt het je niet om een goed woord te leggen, waarbij je de 2W (2x woordwaarde) kan halen, dan kan je twee dingen doen:

  • Ruil alle of een aantal letters
  • Leg een heel kort woord (op die manier geef je je tegenspeler minder kansen.

2. Probeer nieuwe woorden uit

Het is onmogelijk om alle woorden te kennen. Bij Wordfeud is er maar één voorwaarde, als Wordfeud het woord goedkeurt, dan is het goed. Probeer zelf woorden te maken, soms heb je een toevalstreffer en bestaat het woord.

3. Vervoeg je werkwoorden

Werkwoorden bieden een grote bron van mogelijkheden. Je kan niet alleen hele werkwoorden gebruiken, ook alle vervoegingen, verleden tijd en voltooid deelwoorden worden goedgekeurd.


Vergeet ook de aanvoegende wijs niet:
beleve, werke, moge, krijge, schrijve, enz.

Zet voorvoegsels voor je werkwoorden:
bijvoorbeeld halen: uit-halen, af-halen, door-halen, be-halen, in-halen, enz.
of rijden: in-rijden, af-rijden, om-rijden, be-rijden, door-rijden, enz.

4. Ken je korte woorden

Korte woorden van 2 of 3 letters zijn belangrijk, vooral in het eindspel. Er zijn er meer dan je denkt:

bijvoorbeeld: dr, pi, up, gi, oi, xi

Bekijk hier de hele tweeletterwoorden lijst voor Wordfeud

en : boy, box, vim, vic, psi, ksi, nae en zo zijn er nog wel meer.

5. Geef geen kansen weg

Let op dat je geen al te grote kansen creëert voor je tegenstander. Leg bijvoorbeeld geen woord tussen 3x woordwaarde en 2x woordwaarde. De kans dat je tegenstander dan een woord kan leggen met 5x woordwaarde is groot.

Hieronder kan iemand bijvoorbeeld aces leggen en daarmee een woord leggen waarbij zowel 2W en 3W bedekt worden.

6. Ga voor de punten

Ga voor de woorden met de hoogste punten. Het is verleidelijk om mooie, lange of leuke woorden te leggen, maar als je wilt winnen leg je het woord met de meeste punten.

7. Ruil zo min mogelijk

Gebruik de mogelijkheid om letters te ruilen zo min mogelijk. Als je de eerste beurt hebt of als je echt niets kan leggen bijvoorbeeld. Je tegenspeler kan flink op je uitlopen en het is geen garantie dat je er betere letters voor terugkrijgt.

Probeer liever zoveel mogelijk letters in die beurt weg te spelen, ook al is de score wat lager.

8. Werk moeilijke letters snel weg

Er zijn een paar lastige letters die je maar beter zo snel mogelijk weg kan werken: Q, Y, X en in mindere mate C zijn van die letters waar je beter niet mee wilt blijven zitten. Je moet altijd het geluk hebben dat je bepaalde andere letters krijgt om ze weg te kunnen leggen. Hoe later in het spel, hoe lastiger het wordt om ze kwijt te kunnen. Bovendien verhinderen dit soort letters vaak de mogelijkheid om al je letters in één keer weg te leggen. Zo snel mogelijk wegleggen dus.

9. Letters waar je zuinig op moet zijn

Aan de andere kant zijn er ook letters waar je meestal blij mee bent als je ze krijgt. Bewaar deze letters tot je er iets slims mee kan doen. De S en de T bijvoorbeeld en de blanco letters. De S kan altijd gebruikt worden om ergens een meervoud van te maken. De T om een werkwoord te vervoegen.

10. Risico’s nemen?

Stel, je kan een woord vormen waarbij je alle letters in één keer kan wegleggen. Alleen zie je geen mogelijkheid om ze ergens neer te leggen. Je kan dan een ander woord leggen met minder punten. Maar je zou ook kunnen passen en je beurt overslaan om daarna toch je woord van 7 letters weg te leggen. Het blijft een risico en er zijn geen garanties. Maar soms moet je een kansje wagen. Zeker als je flink achter staat….