leestips februari

5 Leestips februari 2020

Iedere maand verschijnen er talloze nieuwe boeken. Hier een keuze van 5 onlangs verschenen boeken. Misschien zit er iets interessants tussen.


#1 Agneta’s erfenis door Corina Bomann

Een roman over drie vrouwen dat speelt op de achtergrond van een Zweeds landgoed de Leeuwenhof in 1913. De vrouwen proberen alledrie op hun eigen manier hun geluk te vinden.

In dit deel gaat het om Agnetha. Zij heeft afstand genomen van haar familie en wil vrij leven leiden als schilder met haar geliefde Michael. Maar dan ontvangt een een telegram. Haar vader is overleden en zij is de erfgename van het landgoed en de adelijke titel die daar bij hoort. Maar is dat wel het leven dat ze wil?

#2 Alles begint bij Bach

Het boek ‘Alles begint bij Bach’ heeft als ondertitel: Alles wat je moet weten over klassieke muziek. In dit boek geeft journalist Merlijn Kerkhof antwoord op vragen als:
Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad?

Dit is geen nieuw boek, maar een herdruk van van de eerdere uitgave.

#3 Hannelore, het meisje uit de sekte door Frank Krake

Een sekte heeft iets mysterieus en ook iets onbegrijpelijks. Hoe kunnen mensen bij zoiets betrokken raken? In dit boek lees je hoe het gezin van Hannelore betrokken raakt bij de Sekte De Gemeente Gods. Vijftien jaar lang woonde ze tussen de muren van een oud klooster en werd ze gehersenspoeld. Totdat ze met haar moeder weet te ontsnappen.


In 2020 zijn er in Nederland zo’n 80 sektes actief met ruim 10.000 volgelingen.

#4 Bloemblad van zee door Isabel Allende

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg op weg naar Chili. Tot hun grote verrassing worden ze ontvangen als helden in hun nieuwe thuisland – dat ‘langgerekte bloemblad van zee’. Ze bouwen een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

Dit boek is ook te lezen als luisterboek bij Storytel.

#5 Met uitzicht op Ararat

Voor wie niet wil of kan reizen, zijn reisboeken ideaal. Dit boek is geschreven door Archeoloog Yannick Raczynski-Henk die per toeval in Armenië terecht kwam. Hij vindt het één van de meest bizarre landen die hij gezien heeft. Maar hij ontdekt de schoonheid ervan.

“Als iemand me een week eerder had gevraagd of ik het ooit een goed idee zou vinden om het stuur van een auto met plakband te repareren had ik tegen mijn hoofd getikt, maar dit is Armenië, dus nu lijkt het me een briljant plan.’

Met veel droge humor sleept de schrijver je mee langs en door alle kuilen in de weg naar verwondering en bewondering.

Heb je zelf nog een boekentip?